Anbefalinger av nye billedbøker

 
Billedbøkene er barnas nærmeste kunst og billedgalleri. Det er mange skatter på markedet, men de kan være vanskelig å oppdage i vrimmelen av bøker.

Denne siden tar sikte på å løfte fram noen skatter så de blir lettere å få øye på.

Odd er et eggDenne boka er en sann skatt i hyllene. Den er skrevet og illustrert av Lisa Aisato. Hun har vist seg som en drivende dyktig illustratør, men skriver vel så bra - med språklige finurligheter og snert i ordene.

Boka handler om Odd (som jo også betyr "rar") som er en redd og engstelig gutt. Hodet hans er et egg - tenk om det skulle knuse! Han holder seg på trygg avstand til alle jevnaldrende og farligheter som truer. Moren er en skikkelig hønemor (Ja, faktisk!) og sørger for at han har tevarmeren godt nedover ørene før han går ut. Vendepunktet kommer når han møter Gunn - en solstråle i humlekostyme.

Dette er en bok med mange lag og tolkninger - for store og små... en vakker bok om overvinne redsler, knytte bånd og komme ut av skallet. 

Tekst og billedkust: Lisa Aisato
Gyldendal 2010

Don Fritjof"Et lite mesterverk" står det skrevet på framsiden og jeg kunne ikke være mer enig. Don Fritjof er en saftig bok om en olm hannkatt som herjer og regjerer i sin verden - helt til han en dag blir lurt opp i et tre av en dansemus. Teksten til Anna Bache-Wiig har noen vanskelige ord, går på rim og krever endel av leseren, men for et språk og for et driv! Ungene henger med likevel, men den passer nok best for de eldste barna. Bildene til Lisa Aisato gnistrer uttryksfullt. Fritjof framstiller som herlig slem med svung i strek og fargebruk. Samspillet mellom tekst og bilde gir leserne en ekstra opplevelse. Herlig lite sukkersøt!

Cappelen Damm 2010

Fikk forøvrig riksmålsprisen i 2010Plass bakpå kostenDette er ikke en helt ny bok, men den er så god at fantasifantastens barn insisterte på at den måtte få plass her.

Fra forfatter og illustratør av Gruffalo-bøkene - Axel Scheffer og Julia Donaldson kommer denne spenningsspekkede fortellingen. Den handler om en vennlig heks som får nye venner og møter til slutt den fryktinngytende dragen som vil spise henne til ettemiddagste. Ved hjelp av sine venner ender det heldigvis godt.

Boka er skrevet på rim. Rimene sitter og språket er lekende. Denne boka ble raskt en favoritt blant barna. De syntes den var ulidelig spennende og den verselignende formen ble raskt plukket opp. Til slutt kunne barna den utenat og verselinjene dukket opp i leken.

Omnipax 2003  Tullete Tolle og UllsterDenne boka om Ulster byr på barnehumor på høyt plan. Den handler om Tolle og kosesauen Ullster som vil gjøre Mamma glad. De samler på alt mulig og stapper det i pelsen til Ullster. På vei hjem med alle tingene skjer det noe uventet... heldigvis er mammaer skrudd sammen slik at de kan bli i godt humør av gode hensikter.

Tekst og illustrasjoner: Björk Bjarkadottir
Mangschoug forlag 2010


GlassklokkenDenne boken overrumplet meg mens jeg stod i bokhandelen og kikket. Framsiden lokket ikke meg med det første, men jeg gav den en sjans likevel. Jeg åpnet og fem minutter senere måtte jeg svelge et hikst. Denne rørte helt inn i hjerteroten. Den handler om en gammel dame som plukker opp døde dyr i veien, setter dem sammen og putter dem inn i en glassklokke - en stor kuppel hvor idyllen råder, alt dødt kommer lit liv og har det godt. En dag finner hun det vakreste vesenet hun har sett liggende i veien og derfra må man svelge litt. Teksten er knapp, skravler ingenting i hjel og gir rom for lesernes egne tanker. Bildene rommer finurligheter i et formspråk uten legofarger. Nå når jeg kjenner boka er bildene vakre - også framsiden.

Jeg tok boka med til barna. Hvordan ville de ta imot den? Barna ble stille, ettertenksomme, så begynte de å tolke, analysere og diskutere de store spørsmål om livet og døden. Takk!

Tekst: Bjørn Arild Ersland og kunstner: Lilian Brøgger
Cappelen Damm 2010


Da lille Larsens hus blåste bortHer er en finurlig bok om den dagen Lillle Larsens hus blåste helt over på Brekke bein fjellet. Heldigvis bor det godhet i hvert menneske i byen han blåste bort fra. De setter i gang, sender mat og annet de syns han trenger. Snart er redningen er på vei. Det ender godt, men ikke helt slik landsbyfolket hadde sett for seg.
Denne boka har tegneserieaktig strek, komikk på hver side og en tekst som understreker den humoristiske stemningen. Den gir litt å tenke på og mye å smile av - en feelgood bok for voksne og barn.

Tekst og bilde: Jakob Martin Strid
Engelstad Forlag 2008

Den lille penselenMange barnehager har jobbet med Edvard Munch som kunstnerisk inspirator i temaarbeid. Dette er en bok som kan introdusere barna for kunstneren og hans arbeider, men den er først og fremst en god historie. Den lille penselen får ikke male. De andre penslene rakker ned på han. Han ender på golvet til deres hånflir og latter. Han hjelper maleren med å jage en tyv og Munch blir inspirert til å male sit mest kjente verk - selvsagt med sin nye favorittpensel. Bildene er magisk flotte, slik Thore Hansen alltid får til (Illustratør av b.a. Ruffen-bøkene) Om ikke fortellingen er helt sann, hva gjør vel det når en kan vekke barnas interesse for kunsten?

Tekst: Bjørn F. Rørvik  Billedunster: Thore Hansen
Cappelen Damm 2011


Gi gass, IneDette er en frisk billedbok. Den handler om Ine som liker å være med lillebroren, Hasse. De kler på seg og går ut i snøen, finner en øks, går over isen og innover i skogen. Farene er der, men truer ikke. Så hogger de det største treet i skogen med dyra som tilskuere og hjelp. Og traktorkjøring blir det også - til Hasses (og vår) store glede.
Teksten er full av små overraskelser. Den leker som et barn, tar omveier, hinker, hopper og spretter. Bildene er collager i papp og papir og jeg har aldri sett noe liknende. Barna studerte bildene med nesa helt ned i boka. De virket nesten tredimensjonale til tider. Det varme forholdet mellom søster og bror kjenner vi hele veien. Dette var en bok som fikk smilet fram hos alle i lesesofaen.

Tekst: Tore Renneberg og billedkunst: Øyvind Torseter
Cappelen Damm 2010

Denne boka har blant annet vunnet kulturdepartementets pris for årets beste blant barne- og ungdomsbøker i 2010. I 2011 kom oppfølgeren, "He, he Hasse".

Nei, sa Veslemonster
Store monster græt ikkjeKalle Güettler, Rakel Helmsdal og Aslaug Jonsdttir har her laget to små bøker om store følelser. Bøkene kan leses hver for seg, men de kompletterer hverandre og fungerer aller best som par. 

"Nei, sa Veslemonster" handler om hvordan det er å ha en stor monstervenn som overkjører en, som får en til å gjøre ting man ikke har lyst til og ler på andres bekostning. Veslemonster trenger å heve stemmen sin og sette klare grenser for hva han vil og ikke. Ordet "Nei!" kommer han til unnsetning. Det er en kraftpakke av en bok. Den har gode bilder av sterke følelser. Barn og voksne hos Fantasifantasten levde seg uten vansker inn i det Veslemonster strever med.

"Store monster græt ikkje" handler om at det ikke alltid er lett å være stor heller - særlig når man synes kompisen er den som er best i alt og klarer livet så mye bedre enn en selv. Plutselig ser vi den forrige boka i et nytt perspektiv. Nå får vi innsikt i hva som foregår i storemonster. Til slutt kommer dråpen som får det til å renne over... og storemonster kan gråte.

To herlige, viktige og tankevekkende bøker som røsker litt i følelseslivet og gir innsikt i å være mennesker (selv om den handler om monster)

Gitt ut: 2011 på Skald forlag

Kongen som gråt av gledeHer har vi en pekebok med noe så sjeldent som minst to etasjer - en for voksne og de barna som kjenner kongen fra før og en for de som ikke helt har trengt å vite så mye om han - før nå. Bokas figur er så lik vår egen konge at vi skjønner snart: Det må være han. Sonja dukker også opp og billedkunstneren som gjør gull av gråstein. Her kan den minste følge med på tegninger fulgt av enkle ord på ekte pekebokvis. De litt eldre kan nyte synet av barnlige kongebilder, kart over slottet og Oslo by og en rekke detaljer og fiffigheter med sammenheng til vår ekte konge. 

Dette er en orginal billedbok vi ble glade av ... og litt nasjonalstolte.

Og om kongen gråt i virkeligheten også. Tja... se selv - her 

Tekst og illustrasjoner: Tora Marie Nordberg
Gitt ut: Kagge forlag 2011

Andre bøker i serien: Kongen som må hente melk, Kongen som seiler sin egen sjø

News


ArkivDesign by In Obscuro