Media inspirerer!

 
Barnehagen har lenge sett seg selv som "konkurrenter" til media om barnas oppmerksomhet, men nå gjør film, bilder, dvd sitt inntog hos oss også. Digitale verktøy er ikke lenger fremmedord i barnehagen. Det finnes mange gode ideer for hvordan vi kan bruke og la oss inspirere og bruke media og digitale verktøy mer aktivt i barnehagen. Her er noen:

DVD: Filmsnutt som illustrasjon
Det vil være pedagogisk ukorrekt å bare sette på en DVD og gå. Skal vi bruke film i barnehagen mener jeg vil må bruke det bevisst og med en pedagogisk hensikt.

Et eksempel til etterfølgelse: Jeg møtte en barnehage som hadde edderkoppen som tema over en periode. De fant fram en film - Charlottes tryllevev og viste en scene fra den i samlingsstunden. Det var en fin sekvens der edderkoppen Charlotte vevet et vakkert nett til musikk. (Ved en senere anledning, med øspøs regnvær ute, fikk de som ønsket se hele filmen)

Pc og projektor
Å få bilder opp i stort format kan være en fin opplevelse for barn

Til billedbøker:
En barnehage ville formidle billedbøker i samlingsstunden. De hadde erfart at å lese fra vanlig bok kunne by på problemer. Når man først presenterer bilder for barn trenger de tid til å studere, prate og analysere. De opplever da fortellingen først og fremst gjennom bildene. Det ble mye krangling om å få se. Barna fikk visst aldri se lenge nok og den voksne måtte lese opp ned. I steden tok de derfor bilde av alle sidene i favorittbøkene, katalogiserte dem og la dem på en minnepenn. Når de ville lese for store grupper barn hentet de pc og projektor og viste bøkene på en hvit vegg. Kjempesmart og respektfult ovenfor barna. Nå fikk alle se, prate og analysere og den voksne kunne sitte blant dem å lese.
          
Gubben og katten er en klar favoritt for mange barn. I disse bøkene er bildene spekket med detaljer man kan snakke om. Da er det bedre å få de opp i stort format på veggen og få lov til å studere bildene.

De minste i barnehagen setter stor pris på å få bildene i pekeboka opp på veggen på denne måten - bare prøv!

Til billedkunst og foto
:
Pc og projektor er et supert hjelpemiddel til å eksponere bilder for store grupper i barnehagen! Man kan hente kunstbilder fra nettet, se, peke og samtale om dem og eksponere egne fotografier og billedserier.

Youtube og netttv
Barn liker levende bilder. Ta barna med og finn filmer til temaarbeidet. Har man om katter, kan man finne drøssevis av illustrerende filmer. Det gjelder også andre tema - japansk folkedans, arabisk musikk, naturfilmer... Disse kan man evt. vise via pc og projektor

Google
Hent bilder fra Google sammen med barna. Har man et tema kan det googles, barna kan velge ut bilder, lage collager, sette i rammer eller laminere og henge opp i egen høyde.

Barn tar bilder selv
La barna få ta bilder selv. For eksempel om temaet er familien min: - la dem ta med et kamera hjem med oppgaven å ta tre bilder. Disse kan vi studere via projektor eller digitale billedskjermer i samlingsstunden.

Vi gav barna råderett over kameraet på en tur i vår japanske hage. Her er noen av bildene vi studerte i neste samling:

 

Barna fikk vise og fortelle hva de hadde tatt bilde av og hvorfor. De var så stolte! Vi voksne fikk virkelig oppleve å se hva barn ser, hvordan de legger merke til detaljer, farger og komposisjoner.

             
Så kom dette bildet. Ei jente på tre år utbryter: "Næmmen, den der er jo min... her har det vært en drage og han har nyst!"

Web-kamera
En barnehage satte et kamera inni taket på ei fuglekasse. Hver dag fulgte de livet til en kjøttmeisfamilie - fra egg til flygeferdige dunballer. Genialt!

Mer om barn og medier:
Pettersen, John Roald: La barna utforske digitale verktøy, artikkel Verktøykassa 3 2010
Pettersen, John Roald og Røtnes, Klausine: Bedre bilder i barnehagen - artikkel Verktøykassa 1 2010
Svenning Bente: Hva fortelles om meg- barns rettigheter og muligheter i barnehagens bruk av dokumentasjon. Cappelen damm 2009

News


ArkivDesign by In Obscuro