formingsideer

 
 

I formingsfaget finnes et vell av metoder, teknikker og arbeidsmåter - både til å lage bilder, skulpturer og installasjoner. Da gjelder det å velge ut noen teknikker, dvele ved dem, gjenta og gi barna tid til mestring. Her er noen ideer til to og tredimensjonale formingsuttrykk: 

Vev!

 
Husker du den gode gamle veven fra du selv var barn - vel finn den fram...
 

 

Man kan spenne tråd på en tradisjonell vev, som på bildet. Man kan også bruke en skoeske, lage hakk i endene, spenne opp tråd og veve av hjertens lyst. Mange har dessuten oppdaget av man kan lage helt spesielle vever med naturmateriale. Man kan lage en ramme av pinner og spenne tråd mellom dem, eller spenne opp tråd på greiner mellom trærne.


Materialene man kan veve med begrenser seg ikke bare til tråd. Ta i bruk alt fra sugerør, blomster, lyng, pinner og strå til bånd, utovet ull o.s.v.

 

Her har barn og voksne i Feråsen borettslag vevet en hytte i skogen.Se også artikkelen "En vev fra Pan og Neptun" av Camilla Grieg i Verktøykassa 3 2010

Mal!

               
Maling setter fantasi og skaperglede i sving

 
Barn blir ekstra entusiastiske når de får male i stort format. Bruk derfor gjerne store lerrett, ark eller ruller med papir til å male på. Vil man utvide horisonten... prøv å male på store stykker stoff, paraplyer, ballonger, silke, på kvister, trær og greiner, på stein og på snø.

Hva kan man male med? Pensler og fingre er fint, men ikke stopp der... mal med gravemaskiner, strå, stein, lyng, tærne o.s.v.

Det finnes et vell malingstyper og teknikker der ute. Her er noen gode:
  
Flytende tusj:
Bruk ark for akvarellmaling, la barnet tegne med blyant. Den voksne følger så linjene og tegner over med vannfast tusj eller penn. (Barnet kan evt. tegne direkte med tusjen) Deretter kan barnet male fargelegge med denne malingen. Den gir kraftige farger og vakre resultat. Men: Fargene er ikke helt giftfrie, er vanskelige å vaske av og man må følge med så ikke fargene blandes. Fin teknikk å bruke når man kan sitte ved siden av barnet og veilede og samtale underveis.

En av de mest tilgjengelige merkene av flytende tusj er Ecoline:
Akrylmaling:
All maling som er laget av plast, er akrylmaling. De finnes i alle varianter - som fingermaling, på tuber og på flasker og krukker. Ofte kalles den hobbylakk eller hobbymaling. Den kan tynnes med vann og man kan male på alt mulig, unntatt svært glatte overflater.
Med slik maling kan barnet boltre seg uten så sterk voksenstyring.

Silkemaling:
Silkemaling blir fantastisk fint. Man kan spenne opp silke på en ramme av lister eller pinner og male på frihånd. Fargene glir over i hverandre. Hvis man ønsker tydelige motiver kan barna først lage en skisse med blyant eller tusj, den voksne legger så tegningen under silken og tegner konturene med konturlim på tube. Når det er tørket kan barnet fargelegge med silkemalingen. Metoden krever litt voksnesyring og veiledning.

Form!

  
La fingrene forme skulpturer og figurer - drager, fabeldyr, prinsesser,slanger og krokodiller ligger og venter i klumpen - de vil ut og se dagens lys:


Modellerkitten er en klar favoritt blant barna. Den kan brukes til mer enn bare lek ved bordet. Den bør være myk, giftfri og formbar uten å måtte jobbe lenge med den først. (F. eks Creall supersoft i bøtter) Barna bør ha tilgjengelig mer enn en gammel, gusjeblandet modellerkittmasse. Det inspirerer mer med klare farger. Derfor er det lurt å ha et lager med modellerkitt en tar fram når man skal gjøre en formingsoppgave. f. eks: Den sorte til å lage maur i maurtua og ulike farger til regnbueutstilling. Still skulpturene respektfult ut og ta gjerne bilde av den til seinere bruk. 

Andre formbare materialer:

Trolldeig:
En del salt, to deler hvetemel, en del vann og litt matolje (en ss Zalo kan også brukes for å gjøre den myk og formbar) Tørkes i ovn på 80 grader kan males og lakkes. Deigen kan også blandes med konditorfarger før de tørkes. Da blir det pastellfargede figurer av den.

Scroll deg fram til et morsomt trolldeigeventyr her

Fimo eller cernit:
Finnes i alle farger. Kun for de eldste (litt giftig). Den må jobbes litt med før den blir smidig. Den kan tørkes i ovn og bli til fine skulpturer som varer en stund. Man kan også trykke perler, steiner, krystaller og evt. gni den inn med glitter for en skimrende effekt.(Da må leiren tørkes på 50 grader) Leiren kan brukes til å klemme rundt rekvisitter som bokser, blyanter, bestikk eller lignende og gjøre dem riktig magiske.

Deig:
Peppekakedeig og bolledeig - fantastisk formbar og spiselig materiale til å lage alt... dyr, slanger, hus, familie...

Kj
eramikkleire:

Naturlig materiale - kan lufttørke, men bør brennes i bål eller i egnet ovn for varig resultat

Hobbyclay:

Lufttørker og lett å forme. Fåes i hvit, terrakotta og grå og kan males med akrylfarge etter tørking eller gnies inn med skokrem


Installèr!

 
En istallasjon er en tredimensjonal sammensetning av ulike materialer. De kan fungere som overraskende og iøyenfallende utstillinger ute eller inne. Et godt tips er å ta bilde av dem før de demonteres

På bildet ser du et sommerfugltre - en vakker intallasjon laget av Engelske førskolebarn til Chelsea Flowershow 2009.
                        
Her er andre eksempler til inspirasjon:
 
I fjæra:
Det er moro å lage "bilder" i fjæra. Det mangler aldri på materialer. Lag en ramme med stein eller pinner og plasser skatter man finner innenfor rammen - blåskjell, fine stein, taustumper og annet spennende. Ta gjerne bilder av kreasjonene, skriv en liten tekst om prosessen og lag en utstilling eller bildeframvisning via projektor og skjerm.
 
 


På lekeplassen:
Gi barna en haug med greiner og lange stoffremser i f.eks. gull og gult og spør om dere kan bygge noe med det. Se hva som skjer og hva det kan bli - et rede til påskeharen, en hytte til påskekyllingene, en solstue...?

I Krokusbakken barnehage laget vi en installasjon å leke i. Inspirasjonen var Blåfjell. Vi fant fram blå ting, blått ullgarn, blått stoff og stoffremser, fant et egnet tre og byggingen var i gang. Vi laget også blåtår på flaske, ellers ville jo ikke fjellet åpne seg! Det hele ble en vakker blå installasjon som fikk stå og inspirere til lek i hele desember og godt ut i vintermånedene. 
 Her er bilder fra lysfesten til Frogner barnehage i Sørum kommune. De har laget fabelaktige installasjoner av is på utelekeplassen - inspirerende!
  
Bilder hentet fra sorum.kommune.no

Her er isskulpturer fra Olsvikåsen barnehage:
Isskulpturene var laget med vann, fjær og silkepapir i plastbokser og begre. De kan settes i fryseren eller ute i vinterkulden. Enden på en snor ble også frosset i isen slik at de kunne henge i dette treet. - en nydelig installasjon ved porten som ønsket besøkende velkommen til en kreativ barnehage.


Epletreet kan også bli installasjon av de skjeldne når bladene har falt av for vinteren. Her med vever på kryss og tvers...

 
I skogen:
I en barnehage var temaet "edderkopper", de la tre pinner i kors og spente opp tråd fra pinne til pinne - som et edderkoppspinn. I spinnet sitt fikk veve inn og feste det de hadde lyst til - pinner, vakre bånd, strå, knapper og så videre. De laget også hver sin edderkopp av sorte piperensere og garn. Spinnene hang de opp i et tre i skogen og inviterte foreldrene til edderkopputstilling. 

I taket:
Installasjoner kan også lages inne. Taket er et godt egnet sted å henge opp slike. Det er en ide å henge et espaljer (kjøpes i hagebutikker) eller armeringsjern (ruter fåes kjøpt på byggevare) over spisebordene, leseplassen eller andre steder. Der kan de henge permanent og huse stadig nye, utstillinger som hever måltidet, lager stemning i rommet og gir oss mye å snakke om.

Her er en slik - temaet er livet i havet. Stoffer, garn og selvlaget fisk henges opp i espaljeret over spisebordet: 


I rommet 
La ungene forme, sette sammen og bygge og still det ut i rommet. Det kan være små eller store prosjekter...


Skulptur av tykk filt, saks og pistollim

Installasjon av plastposer med farget vann:Se bilder til inspirasjon fra prosjektet "Stol på meg" ved kunstindustrimuseet i samarbeid med Davinas barnehage:Trenger du fler ideer til formingsaktivitet er nettet en inspirasjonskilde. Se denne siden for eksempel: Hildes hjørne

News


ArkivDesign by In Obscuro