Magiske ting

 

 

          


Barn liker å hvile blikket på vakre, rare, mystiske, historiske og magiske ting som får tankene på gli - hva er den til, hvem er det sin, hvor har tingen vært, hva kan den brukes til? Her er noen tanker om hvordan de kan brukes, sammen med noen gode rekvisitter en kan rote fram fra loftet, lage selv, finne ute eller kjøpe.


I teateret kaller de tingene for rekvisitter. Når vi bruker ting i lek kaller vi dem ofte artefakter - et vakkert, mystisk ord.

Ting og artefakter kan inspirere i samlingsstund, til formingsarbeid, til å lage noe og fortelle om. Ting kan også puttes i titteskap, settes som "snakkerundtomting" ved bordet, settes på utstillinger eller henges i taket for å skape spennende rom.

Greit å vite om ting:

Autentisitet
Det går et ekstra sus gjennom forsamlingen om tingen besitter en viss autentisitet - at den ser ekte ut. Det er bedre med et skattekart som ser ut som det har vært gjennom ild og vann, enn et a4 ark fra notisblokka! 

Ekte vare
Barna har et helt sanseapparet de bruker langt mer aktivt enn oss voksne. Det er derfor bedre med ekte roser som lukter og stikker enn plastutgaven, ekte torsk i steden for laminerte bilder. Vi skal gi barna en smak av livet, det skal gi dem glede, krible litt og det skal smake godt. Ekte vare aktiverer sanseapparatet og involverer følelser tanker og meninger på en helt annen måte enn plastutgavene.

Masseeffekt
Av og til kan mye av noe vekke wow- følelsen  i oss og barna - en hel eske med all verdens vakre knapper, matchboksbilsamlingen, 30 tulipaner som i en eng. Kanskje trenger man av og til mye av noe...

Presentasjon
Måten man presenterer tingen på har også betydning. Legger man er vanlig ert på en rød fløyelspute. Vil den se helt anderledes ut. Da vil den være troverdig som den erten, prinsessens ert, lånt ut av det kongelige museum i Kjøbenhavn:
 
Før...                                      Etter...

Man kan også presentere ved å putte den i en eske, kiste eller skrin, inni et fuglehus, under en haug av løv, i en fin pakke med gullsløyfe. Da skaper man forventning når man åpner eller pakker opp. Det pirrer nysgjerrigheten ytterligere.
 
 

Magiske ting til inspirasjon:

Kaffekverna som lager eventyrkaffe
  

Denne kverna er ikke en hvilken som helst kaffekvern. Når barn kverner kaffe blir det eventyrkaffe når man trakter den. Når voksne drikker kommer det eventyr ut av munnene deres! Denne er godt likt og gir barna en makt de liker. Det er mulig det finnes flere slike fortrollede kaffekverner - ta dem ned fra loftet og la eventyr fylle rommene.

Fortellerrekvisitter
Ingenting samler en barnegruppe, tenner stjerneøyne og vekker fantasien som en god fortelling. Jeg liker å fortelle eventyr og historier fra ulike sjangre, men min personlige favorittsjanger er skrønen. Det er jeg-fortellinger man lager selv og dikter seg selv inn i. For ikke å skremme vettet av noen kan barna godt vite at jeg bare finner på. I fortellingen liker jeg å ha med meg noen rekvisitter som visualiserer fortellingen og gjør den troverdig. Det kan anbefales til andre også. Man kan starte med å vise rekvisitten, la barna hvile blikket på den og begynne fortellingen når interessen er fanget. Andre ganger kan man ta rekvisitten fram underveis.

 

Trollets hjerte
er en favorittrekvisitt med tilhørende skrøne. Jeg forteller om en gang jeg overnattet i fjellet og møtte et ekte troll. Han ville fange meg i fjellet, men falt og hjertet hans fòr ut av ham i landingen. Det landet i min kakao! Gjett hva som skjedde med det der... Jeg putter til slutt et tinet hjerte inn igjen i trollet. Varme og godhet kommer tilbake til trollekroppen og han blir snill.

Denne skrønen låner jeg gjerne bort. Fortell den med egne ord til din barnegruppe, som om det er du som har opplevd den og oppdag kraften i en god skrøne.

Trollets hjerte kan lages av tungt materiale som tåler vann. Det kan være av glass, stein, brent leire eller cernit. Mitt trollehjerte er laget av fimo-leire (en slags cernit) og gnidd inn med glitter. Jeg legger hjertet i en liten boks med vann over natten. Der blir det innhyllet i is. Når hjertet tas fram i fortellingen forstår barna hvorfor trollet er så slemt. Det har jo is rundt hjertet!Huldrespeilet er en annen favoritt. Det dukker opp i skrønen om da jeg som liten trengte hjelp til å vise strenge fru Berg hvem hun egentlig var innerst inne. Speilet viser ditt innerste jeg når man av og til føler seg som et troll.

Speilet er laget av et enkelt lommespeil (Nille), limt med pistollim på tykk filt og dekorert med ullkuler og utklippede filtdeler.


Mikrofonen

Har du en gjeng som liker å synge vil det elske denne rekvisitten. Ja, det er et hoppetau, men husker du ikke da du var barn - da virket hårbørsten og hoppetauet ditt som vaskeekte mikrofoner også. Denne mikrofonen virker magisk - selv sjenerte barn synger av hjertens lyst når de får denne opp til nesen. (De fleste har jo Singstar hjemme!) Man kan bruke den og synge backup til cd. "I was made for loving you baby" av Kiss var en klar favoritt en periode, mens "Mamma Mia" ble sunget for full hals en annen. Man kan lage ønskekonsert - en samling der man synger sine favoritter og trenger forsangere. Den kan brukes når det er bursdag, i fellessamling eller mens man venter på maten. 


Fiskestangen
Fisking er gøy og skaper forventing blant barna. Den kan brukes til å lage dramatikk og spenning i hverdagen og i samlingsstunden . Lag en stang og fest en tråd på - enkelt og greit. En klesklype er fin som krok. Da kan man leke fisketur - enten ved å spenne opp stoff i døråpningen og slenge kroken over, eller ved å sitte i en gummibåt og slenge den i "sjøen". Det går også an å ligge på magen på bordet og leke krabbefiske. Voksne kan feste mye rart på kroken - former til matteoppgaver, rariteter å fortelle om, småposer med druer eller kanskje dagens billedbok? 


Flere ting man kan leke og lage fantasieggende opplevelser med...

        Gamle ting som har en historie - et trau, en rosemalt gyngehest, en rokk, en kaffekvern…

        Ting som kan romme hemmeligheter - kister, esker, presanger, bokser, glasskrukker med spennende innhold – tryllestøv, magiske medisiner og sand fra en sjørøverøy…

        Ting fra naturen.. en kjempekongle fra Italia, en blåseklar løvetann, en gullfisk i bolle, en ekte lofottorsk, en dau veps, et mystisk frø man kan så, en fjær fra en svane … eller har det vært en engel her som dalte ned i skjul ?

        Ting vi kjenner fra eventyr, sanger eller bøker – kjerringa sin stav, Per Spellmann sin fele, skreppa til Askeladden, en stekepanne som steker ekte pannekaker som kanskje stikker fra hele barneflokken, eller en ert i en monter, lånt ut av Det kongelige museum i København…

        Ting av personlig verdi – din gamle kosebamse, suveniren fra Egypt, knappeesken til din bestemor, en lykkeamulett eller den glatteste steinen i samlingen.

        Leker og ting fra barnas hverdag – et løpehjul fra skuret, en visp eller en kjevle fra kjøkkenet, klosser fra byggekroken, bildet på veggen som plutselig har blitt et nytt puslespill, hånddukker, bamser, actionmenn eller andre figurer

  Ting med magisk effekt - Silkeputen som på magisk vis fremhever alt som legges oppå den,              en tryllestav, en magisk hatt man kan trekke eventyr opp av.

        Ting som skaper fascinasjon - såpebobler, kakefakler og stjerneskudd (Husk bare å ta ut batteriene i røykvarsleren først, for så å sette dem inn etterpå), glasskuler med snø, discokuler, silkesjal i mange farger, knapper og perler, ballonger - som man kan variere på etter farge på tema, fallskjerm, svingbånd …

   Ting man kan spise – bokstavkjeks, kongelige blåbærmuffins, gelefisk til ”fisketuren”, eple fra den hemmelige hagen bak regnbuen, bær fra eventyrskogen, eller krumelurepiller så man aldri blir stur. (Hilsen Pippi Langstrømpe)

        Ting som lager lyd – en regnstav, en eggedeler (miniharpe), vann, leker, spilledåser og instrumenter, kokosnøtteskall (hestetramp), en styrer med musesyke eller en pose med potetmel man kan klemme på (Lyd av fottrinn i kram snø)…

        Ting fra fysikkens og kjemiens verden til å eksperimentere med: Prismer, forstørrelsesglass, magneter, såpe, varmt vann og bakepulver. Tørris kan også være morsomt og skape en sky av ufarlig røyk langsmed golvet (Bare pass på at du eller barna ikke tar direkte på tørrisen og følger forhåndsreglene.)

   Ting å servere mat på - dekketøy i sølv til tolv eller flere (ikke helt ekte, da), en piknik-kurv og koppesett i porselen til festlige anledninger, Askaladdens skreppe lagt utover som en duk …

 
Listen vil ingen ende ta... særlig om du fortsetter.

News


ArkivDesign by In Obscuro