kostymer

 
Kostymer er klær som visker vekk litt hverdag, setter fart på lek og inspirerer til kreativt samvær. Man kan bruke kostymer til å markere at man leker en annen rolle, men man kan også bære dem for å markere en stemning - enten det er høytid, stillhet eller oppglødd stemning.

Her er kostymer man kan lage selv: 

Kroner
En samling flotte kroner får en alltid bruk for. Her er ideer til noen:

* Krone i ståltråd, perler og ull


Denne kronen er svært dekorativ og kan lages i alle størrelser, farger og former. Den tåler ikke røff bruk i hverdagslek, men er fin til dramaforløp og samlingsstunder Den tar en times tid å lage.

Dette trenger du:
 
Tykk formbar ståltråd, utovet ull, tynn ståltråd (gulltråd og sytråd kan også brukes) og perler 

Slik gjør du:
 
Lag et skjelett av den formbare ståltråden

 
Surr utovet ull rundt ståltråden


Det er ikke så farlig om det ikke blir jevnt med ull. Det blir bare sjarmerende


Surr tynnn ståltråd eller annet tråd rundt ullen slik at den sitter og blir mer fast.


Surr et nett av tråder eller tynn ståltråd på hver topp


Tre perler med ujevne mellomrom på en ståltråd og surr den rundt toppene til slutt

 
Ferdig og klar til bruk...

Her er noen variasjoner av denne kronen:


De minste bruker vi som dekorasjon på bordet når noen har bursdag. De litt større kan festes på hodet ved hjelp av silkebånd eller strikk.


Stapp litt mose inn i ståltrådnettet og vips... en krone til skogens konge


Fantasiens dronning!


Denne kronen er laget etter samme prinsipp med ståltråd og ull. I steden for perler, er det tovede ullkuler. Med denne på hodet kommer de gode ideene susende, fantasien blomstrer og nye fortellinger, ideer og smarte løsninger strømmer på - garantert!

* Krone i tykk filt

Trenger du en solid krone til hverdagslek, er dette den rette. Den lages i prinsippet som pappkronene vi ofte lager til bursdager, men man bruker tykk filt og syr i steden for å lime. Man kan sy buksestrikk bak for at den skal passe alle størrelser.

Lag en mal i papp eller papir, legg malen over filten, tegn og klipp (eller klipp på frihånd)

Dekorer kronen ved å sy på "diamanter", perler, bånd og annet fint. Man kan også bruke glitterlim

* Diadem i tykk filt

Kanskje trenger dere et diadem til alveskogens dronning?

Slik gjør du:

Brett et a4 ark og klipp ut et møster. Når du bretter ut arket har du en fin, symetrisk mal


Legg malen på den tykke ullen og tegn rundt


Klipp langsmed linjen.


Sy buksestikk bak og lim eller sy på perler, diamanter og bånd* Krone i hønsenetting

Dette trenger du:
Hønsenetting, spray- eller annen maling, bånd/stoff til kant, glitter, perler eller annen pynt

Slik gjør du:
Form en sylynder av hønsenetting og bruk tang til å klippe den til en kroneform. Pass på å vri alle stikkende ståltrådender inn slik at ingen rasper seg opp. Spraymal nettingen med maling, julesnø e.l., eller mal den i ønsket farge. Strø evt. glitter i malingen før den er tørr. Man kan også dekorere den ved å ta en tynn ståltråd med perler i ugjevne mellomrom og surre fast. I nedre kant trer du et stoff gjennom noen av hullene. Dette gjør kronen bedre å ha på i tillegg til at kanten blir mer markert. Man kan dekorere kroner ytterligere med perler, bånd, ornamenter og så videre. De kan f.eks. limes på eller festes med tynn ståltråd.

Denne kronen kan være utgangspunkt til en fin brurekrone til sankthans- eller eventyrbryllupet - med sølv, glitter og stas. I vår barnehage laget vi også en til kong vinter og festet istapper og snøkrystaller i.Ører


Kaniner, mus, bjørner, rever - alle har de ører. Her er en lett måte å lage dem på. Prinsippet kan brukes til alle slags ører. Man bare klipper til den formen man ønsker:

Du trenger: limpistol, buksestrikk og tykk filt

 Slik gjør du:Klipp ut passe store ører i ønsket farge. De blir ekstra fine om du limer et mindre stykke i en annen farge inni. Deretter klipper du ut et langt rektangulært stykke som blir båndet som skal gå fra øre til øre. Lim øret sammen nederst slik at det får en fin øreform. Til slutt limer du på buksestrikken på hver side av båndet og limer ørene utenpå der igjen.


Fiks ferdige ører - raskt og enkelt!

Helårs blomsterkranser


Alver, feer, fauner og andre naturvesen liker å pynte seg med blomster i håret. Slik lager du og barna krans som kan brukes hele året:

Du trenger: Strikk, store perler, limpistol, silkeblomster og blader. (Jeg kjøpte mine på Nille) Bladene er ribbet av en kunstig eføyranke. De er som regel laget med hull i stilken slik at barna kan tre tråden gjennom den.Slik gjør du: Lim er perle på hver blomst. Slik vil blomstene vende rett vei når man tar den på hodet. Tre også på perler og blader.

 


Å lage slike ranker klarer barna selv. Hvis du vil, kan du forberede aktiviteten ved å lime perler på blomstene på forhånd, legge perler, blader og blomster i hver sin kurv og klippe opp passe lange strikker. Når barna har tredd strikken full, knyter man den slik at den passer på barnets hode.


Kapper
Kapper kan skjule hverdagsklærne i en fei og passer til så mangt - enten man vil være kongelig, ridderlig, superhelt, mystisk, munk eller fra en annen tid.

* Fortellerkappen


Jeg har lært av erfarne fortellere at en kappe kan skape forventning i barneblikk. Når man svinger på seg en slik har den magisk effekt - man blir mer dramatisk og forteller mye bedre eventyr.

Denne kappen kan enkelt lages av et stykke speilfløyel (Jysk!) Slikt stoff rakner ikke og kan enkelt klippes til rett størrelse. Det gjelder også for en rekke fleecestoffer. Et billig fleeceteppe kan være et godt utgangspunkt til en fin kappe.

Den blir mest dramatisk om man velger å la den gå helt fra skuldrene til anklene. Finn stoff i ønsket farge, klipp til og lag evt. dekor med glitterlim. Man kan også sy fine bånd i åpningen på kappen. Klipp også ut et 10 cm. bredt stykke i speilfløyel (På tvers), dra litt i hver ende, slik at stykket ruller seg. Da har man et elastisk bånd som kan sys på toppen av kappen og knytes rundt halsen. Når båndet sys på, rynker man kappen slik at den faller fint når man svinger den på seg. 

* Bursdagskappen
Når det er bursdag må bursdagsbarnet få litt ekstra oppmerksomhet. Det kan gjøres ved at han/hun får sitte på en pyntet stol med en fin kappe på. Man kan lage tre ulike, slik at barnet kan velge sin favoritt. Det kan være lurt å ikke lage disse kappene for lange - da blir de vonde å sitte med.

Velg et stykke stoff, gjerne speilfløyel, slik at man slipper å sy raknekant. Den kan være firkantet eller rund. Klipp en stor sirkel (Ca cm i dm) med hull i midten (Ca 2m i dm) eller en firkant på 1,5x1,5m. Rynk stoffet og sy et bredt bånd rundt halspartiet. Fest deretter borrelås på den (Bedre med borrelås enn knyting for barn, så slipper en at de strammes om halsen) Pynt med glitterlim, sy på perler, paljetter, silkeblomster eller annen stas. 


*Prinsesser, konger, riddere og superhelter
 
Barn liker kapper til å kle seg ut med når de leker. De er lette å ta på og passer til mange ulike roller. Det er lurt å ikke bruke bursdagskappene til dette slik at de ikke mister sin royale effekt. Lag heller noen i ulike farger og utførelser som kan henge permanent blant utkledningstøyet. Disse bør ikke pyntes med for mye løse greier for de skal være lette å vaske. Ta et stykke firkantet stoff, rynk det lett øverst og sy på en bredt bånd. Båndet kan stikke fire, fem cm. utenfor kappekanten. Deretter kan man kan sy borrelåsen fast på dem. (Ikke velg knyting, strikk eller knapper - det kan stramme for mye om halsen) 

 


Et lurt kappetips: Når det nærmer seg jul kommer juletreteppene i handel. De er runde og mange av dem har en åpning som gjør dem egnet til å brukes som kapper. Man må selvsagt velge en som er litt myk slik at den ikke står rett ut. Selv har jeg fått tak i hvite med sølvglitter til kong vinter, brune med pepperkakemønster, røde til nissens hjelpere og grønne til skogens alver og underjordiske. Finner man noen fine uten åpning er det bare å trå til med saks og kantebånd.


Dette juletreteppet er en klar favoritt blant våre kapper. Den brukes blant annet av både kong vinter og Lucia.

 
 
 
   

 

 

Utvalget av kostymer er med på å bestemme hva som lekes. Det er derfor lurt å utvide kostymelageret med annet enn prinsesse og ridderklær. Her må det tilføres arbeidshjelmer, hørselvern og arbeidsjakker(Biltema) legefrakker (hvite skjorter), kokkeluer (sparkjøp), sarier, kofter, kimonoer, barnebunader, trollklær, dyrekostymer og så videre.  


Stødige stativer til kostymer finner du på Biltema

Ønsker du å kjøpe kostymer finner du noen gode butikker under "skattekammer" i idebanken. Nettet er også et godt sted å lete etter inspirasjon. Her finner du f.eks et stilig uglekostyme.

Andre sider til inspirasjon:

Martha Stewart
Costume idea zone

Family fun
Badut

News


ArkivDesign by In Obscuro