29-03-2012
Prinsessen på erten
- på farten i en koffertSmå lekekofferter finnes i handelen over alt om dagen. Panduro, Søstrene Grene og diverse lekebutikker fører dem - i alle former, farger og størrelser. Selv om de er små kan de romme hele eventyr. Det er nydelig å se barnas gjenkjennelse og begeistring når en åpner en slik. Koffertene er praktiske og fine å ta med til samlingsstunden, ut på tur, til lunsjen, eller på sengekanten. Da åpner man høytidelig og gjør eventyret levende foran øynene på barna. Kofferten kan danne deler av, eller hele scenografien.

Denne gangen er det Prinsessen på erten som er flyttet inn i min koffert.

 

Kort fortalt går eventyret omtrent slik:

Det var en gang en Dronning som bodde i et vakkert slott sammen med sin sønn, prinsen...

"Nå må du våkne, prins Valdemar. Du kan ikke ligge her og snorke når en hel verden av prinsesser venter på deg der ute!! Og jeg vil ha barnebarn!"Han reiser motvillig ut i den store verden, men finner ikke noen han synes er bra nok der ute. Dronningen sukker oppgitt over sin sønn...Lite vet de begge om at ute i høstnatten vandrer en bortkommen prinsesse, ikke akkurat kledd for villmarken... tro om det er hjelp å finne i slottet i det fjerne...Definitivt kjærlighet ved første blikk...Men dronningen er skeptisk."Jeg vet ikke helt... hun er nok ikke riktig vel bevart, denne her. Hun har en muffins på hodet!"

Prinsessen vet å forsvare seg: "Det er ikke en muffins det er en Køppkæik. Det er siste mote fra Pariiis!"

Dronningen er ikke overbevist. Mens hun rer sengen legger hun en ert under madrassen - og 15 madrasser oppå den. Kjenner prinsessen erten er hun akkurat så ømhudet en prinsesse skal være...

Prinsessen får ikke blund på øynene. Dagen etter er dronningen fornøyd. Prinsen og prinsessen kan få hverandre... HURRA!
Dette trenger du til selve kofferten:
- En lekekoffert (Min var umalt fra Panduro)
- Maling (Jeg har valgt mest grønn og gull, men man trenger også sort og andre til å male slottet på baksiden. Det er en fare å gjøre det for sukkersøtt og rosafluffy. For at eventyret også skal engasjere de som er vaksinert mot slike farger, velger jeg kjønnsnøytralt)
- Eviggrønne planter og blomster (Mine er fra Plantasjen og Nille)
- Lim
- Evt. tapet eller fint papir å "tapetsere" slottet med inni 
- Evt. lys i taket (Dotit - osram)Mal kofferten utenpå og gjør den riktig kongelig inni. Hvis du ikke vil lage scenen der prinsessen vandrer rundt i skogen utenom, kan du male den på baksiden. Jeg har gjort den skogaktig ved hjelp av litt blader og malte tuer og trær.Til sengen:
- En pappeske med lokk. Lokket tas av og brukes som sengegavl (eske kan f.eks. kjøpes på Panduro hvis man ikke har en i gjenbrukslageret)
- En ert - f.eks en tovet ullkule
- Madrasser (Kan klippes av tykkfilt eller ullfleece)
- Evt. ei pute og en stige

 


Mal og pynt sengen etter eget ønske. Den kan lett monteres og settes sammen som eske igjen. Erten kan oppbevares i esken.

Til dukkene:
- Ferdige dukkekropper fra hobbybutikken
- Limpistol
- maling
- Stoffstykker
- Små kroner, knapper, bånd og annet som kan gjøre dem kongelige. Min prinsesse er opptatt av mote og design. Derfor har hun en Fam Irvoll- inspirert cupcake på hodet i steden for krone. Ikke rart Dronningen blir litt skeptisk. (minikaken er kjøpt på Søstrene Grene)  
- Fjær til hår (Nille har feinde flotte fjær blant påskepynten sin om dagen!) Fjær gir håret bevegelse og tilfører liv til dukken. Mal ansiktene. Det er lurt å lage litt store øyne - da får de god kontakt med barna.Jeg fant en perle til hver som ble nese. Lim deretter på klærne og pynten. Jeg har limt et lag med klær helt inntil kroppen, men alle har også en kappe utenpå der igjen. Det gir meg mulighet til å holde den slik at min tommel og pekefinger blir deres hender. Kappen skjuler resten av hånden.
Med ei slik "klype" dronningen holde både erten og madrassene.

Det er en fordel at alt som hører til teaterstykket har plass i slik at den lett kan pakkes sammen og settes på hylle. Neste gang man tar det frem trenger man ikke springe huset rundt etter viktige deler.

Dukker til kofferten kan man lage i det materialet man vil, bare de er små nok og passer inn. Nålefiltet ull egner seg også til å lage slike dukker. De blir både bevegelige og personlige: 


(Mer om nålefilting kan du finne her)
  
Når figurene er ferdige kan man leke seg med dem og tilføre stemmer og personligheter før man tar dem med seg til barna. Lær så eventyret, men det skal ikke følges slavisk. Det er mye morsommere å legge litt personlighet, egne ord og replikker i handlingen. Kanskje prinsen må ta seg en tur blant de voksne i rommet og spørre om de vil gifte seg med han - før han finner ut at de er alt for store og lite prinsesseaktige alle sammen? Prinsessens brusete hår kiler dronningen i nesen så hun nyser... kanskje hun er allergisk? Komikk og dramatikk kan gå hånd i hånd i dette eventyret. Har du litt kongelig fanfarer på cd- spiller kan man løfte det hele til en liten teaterforestilling om man vil.

En til to kvelder med litt klipp, maling og lim og du har en koffert som kan ta dere på reise om og om igjen.
News


ArkivDesign by In Obscuro