16-03-2012

Eventyruro


Tiden på stellebordet er viktig for forholdet mellom barnet og den voksne. Der leker vi, knytter bånd og kommuniserer. Vi prater, tuller, kiler og ler. Kanskje gjemmer vi ansiktet og titter fram til stor begeistring. Kontakten vi får ved stellebordet er grunnleggende for barnets videre utvikling. Når vi kommuniserer mens vi steller barnet snakker vi ofte om det vi sanser og opplever her og nå. "Nå skal vi ta av sokkene... nei, se her har vi tottelottene" Vi kler av og på og setter ord på øyeblikket.  

Det vi omgir oss med på stellerommet er med å danne grunnlaget for hva vi snakker om. Da kan det være inspirerende å tenke: Kan vi utvide mulighetene for lek og læring ved stellebordet?

Hva med å lage en uro full av eventyr og elementer som vekker nysgjerrighet og gir oss mer å prate om?En eventyrlig uro lager man best selv. Da kan man legge til elementer man vet barna liker og kjenner til, ved siden av nye bekjentskaper. Jeg har funnet noen dyr i lekekassen som jeg vet barna liker, men jeg har også laget meg en Tommeliten, en prinsesse og en fjøsnisse som skal få dingle med beina i min uro. I tillegg har jeg lagt til kjente symboler man kjenner fra eventyrene - slik som hjerter, gullnøkler og en liten skattekiste.Slik kan du lage din egen uro:

 

1) Plukk kvist og bunt dem sammen med ståltråd slik at de danner en krans. Jeg har valgt bjørk og blåbærlyng som holder seg grønn lenge.

2) Fest 8 bånd (ca.30cm lange) i kransen og tre på ullkuler ved hjelp av en nål. Slike ullkuler får du kjøpt ferdige på f.eks Panduro eller Søstrene Grene.3) Nederst på hvert bånd fester du en gardinklype eller limer godt fast en magnet. En slik festeanordning gjør at du og barnet kan ta figurene ned og leke med dem. Sørg for at alle deler sitter godt fast med solid lim slik at leken ikke har løse deler barnet kan få i halsen.

4) Finn og lag figurer til din uro. Dyrene jeg valgte er kjente fra eventyrene- katt og mus, rev, frosk og bukkene bruse. De menneskelige karakterene er malt på dukkekropper i tre kjøpt på Panduro. De har ullkuler til føtter slik at de kan stå.Håret er laget av fjær, men man kan også velge ull eller garn. Armene er et ca. fem centimeter langt bånd med en vattkule som hender. De er tredd på båndet ved hjelp av en nål. Man kan også velge treperler til hender. Båndet som danner armene er limt med solid lim i nakken. Pistollim av bra kvalitet er bra nok til å feste alle deler.

5) Fest figurene til uroen. Dyrene er limt på toppen med pistollim, mens andre henger under.Tommeliten har en  gardinring av metall under håret. Det gjør at jeg lett kan feste han i magneten på båndet. Prinsessen henger etter krona ved hjelp av en gardinklype.

6) Lag en form for oppheng slik at uroen kan henge i taket. Min uro henger i et dekorbånd med ståltråd i. (Panduro) 


Da er det bare å henge den opp over stellebordet og se hva som skjer...

Det er en god ide å ha ulike uroer på lur og skifte dem ut med jevne mellomrom. Nå er det snart påske. Hva med å lage en med høner, kyllinger og egg. Til sommeren bytter man den ut med en full av blomster, bier, sommerfugler og andre spennede småkryp. Høstens uro har gyldne farger, kongler, sopp og frukt. Til vinteren har du kanskje laget en med snøkrystaller, snømenn, votter, snøkledde graner og dyr i vinterpels.

Hvis barnehagen jobber med ulike tema kan uroen være med å gi barna et lite drypp av inntrykk. En uro med små fisk og undersjøisk stemning hadde for eksempel vært fint til temaet "Livet i havet" 

Ha moro med uro du også! 

(Flere ideer til hvordan du kan la eventyrene inspirere i arbeidet med de yngste finner du i neste utgave av Verktøykassa - 2 2012)

News


ArkivDesign by In Obscuro