29-01-2012
Løven og musa


Løven og musa er en liten fortelling, men den er stor med tanke på dramatikk og dybde. Av Æsops mange fabler er dette en av dem med  mest kraft. Den gir trøst og håp til en liten kropp som av og til føler seg truet av overmakten. Om man er aldri så liten kan man gjøre stor forskjell og redde selv store løver ut av vanskelige kniper.Det var en gang en løve som lå og sov i gresset. Plutselig ble den vekket av en liten mus. Den ble så ergerlig at den straks grep musa i halen med den store poten sin.
- Nå eter jeg deg, vesle krek, brølte løven
- Nei, ikke gjør det, bad musa. - Jeg gjorde det ikke med vilje. Jeg er så liten at du ikke vil kjenne smaken av meg en gang. Hvis du lar meg løpe kan jeg heller hjelpe deg en annen gang.
Da lo løven en rungende latter 
- Ha, ha skal lille du redde store meg - kongen over alle dyr. Det tror jeg aldri vil skje, men jeg kan vel la deg gå... for denne gang.
Musa pilte av sted og kjente friheten som en lykke i sitt lille hjerte.

Etter noen dager runget et brøl over slettene. Det var løven. Han var fanget i et garn - ei felle som var lagt ut av mennesker. Den rev og slet for å komme seg løs, men jo mer den bakset, jo mer viklet han seg inn.

Musa kom springende og bad løven roe seg ned.
- Siden du sparte livet mitt skal jeg redde ditt.
Så satte den i gang å gnage på garnet. Tråd for tråd, knute for knute og snart var løven fri. Han bøyde hodet for musa og takket.
- Selv takk sa musa. Man blir aldri så stor at man ikke trenger hjelp av en liten i blant.Dette eventyret er passe stort til å legge til repertoaret. Barna vil høre det om igjen og om igjen - ved bordet, under et tre i skogen og i samlingsstunden. Identifikasjonen med den lille musen er sterk.

Jeg har her laget et monter eller titteskap som hjelper meg å gjøre det visuelt spennende i eventyrstunden. Den kan også stå på en hylle eller på bordet som et dekorativt element å samtale rundt. Det gjør barna nysgjerrige på eventyret og vil høre mer.Titteskapet er laget av en tom embalasje som har huset en gavepakke med toalettartikler en gang i tiden. Hvis du vil lage et slik trenger du noe liknende, men også en løve og en mus (lekebutikken har!) Litt akvariegrus, eller dekorstein, litt mose (til busker) maling og et ledlys som går på batteri.
Jeg har også et lite stoffstykke som ligner et garn for å vise hvordan løven blir fanget. (Et annet alternativ til garn kan være plastnettingen som løk pakkes i)Fyll i dekorgrus og mal deretter bakveggen fra utsiden.Deretter maler du lokket og limer de to lyktene i toppen. Sett løven og musa i grusen, så kommer dramatikken krypende...News


ArkivDesign by In Obscuro