26-11-2011
Herlige krukkedukkerI dukkesamlingen har vi en herlig liten fyr som barna får ekstra godhet for. Det er Hassan - den vesle ånden i tekannen. Hans storebror er den mektige ånden som som Sheherazade forteller om i 1001 natt. Lillebror Hassan har en tendens til å misforstå ord (En av grunnene til at han havnet i en tekanne, ikke en oljelampe)Når barna vil han skal trylle fram og oppfylle ønsker, kommer det det alltid noe annet enn det som ble bestilt - et ønske om en frosk blir til en gaffel, en muffins blir en agurk og en kjærlighet på pinne blir et kjempesuss. Barna ler og forklarer ordene han ikke forstår. De beskriver det han egentlig skulle tryllet fram med stor iver og merker ikke en gang at de trener sitt eget språk samtidig. Blant de barna som jobber ekstra med ordene er han forståelig nok en stjerne.

   

Å lage en slik dukke er en enkel sak. Man tar en beholder med lokk - gjerne en krukke eller kanne og limer en dukke i korken eller lokket. (Fretex har rikt utvalg!) Dine fingre stikker du inn et hullet i ryggen på dukkens klær og ut ermene. Da blir dine fingre dukkens hender. Hodet styres av den andre hånden. Man trenger bare å holde i lokket.

Her er noen flere krukkedukker i samlingen vår:


Vår Staude: Selveste våren som utålmodig dukker opp gjennom året og lurer på om det er tid for henne. Hun vanner blomster med sin lille kanne og strør kronblader over barna.Helmer Himmel: Drømmenes prins. Han er opptatt av barnas drømmer og lar seg trollbinde når de forteller om dem.  Han har dessuten en liten jordklode han liker å studere. På den kan han finne ut hvor i verden barna er født og hvor mammaer og pappaer kommer fra. Han har en egen trylleformel som skal hjelpe barna å trylle vekk dumme drømmer:

Hmmmmmmmm 
Troll, monster og skumle saker
bli til stjernestøv og pannekaker!
Hmmmmmmmmm
 
Han kan strå glitter og stjerneglans over oss når vi trenger det. Da klapper han oss på kinnet og blåser oss i øret. Da drømmer vi alltid godt når natten kommer.
Helmer Himmel er en marottedukke - det vil si at han har hender som styres med pinne.

Våre siste krukkedukker har fantasifantastiske barn laget selv (Med litt hjelp)


 
Blipp og blopp: To kompiser som kun styres ved å holde i hatten (De har ikke hender) De konverserer på kaudervelsk med variasjon i tonefallet, plipp og plopp. Muligen inspirert av samtalen mellom disse to?: http://www.youtube.com/watch?v=_JmA2ClUvUY 
Jule-te-odor: Kommer opp av krukken og maser og spør om ikke jeg har tenkt å lage julekalender og pynte til jul snart. Han elsker alt som har med jul å gjøre, spør og graver om andres gaver, pynting og kalendere. Han havnet i tekrukken fordi han syntes den luktet så godt.

Dette trenger dere for å lage en krukkedukke:
-Lufttørkende DAS-leire. Den finnes i hvit, grå eller teracotta, men kan også males om man ønsker det
- En krukke eller kanne med kork eller lokk- Limpistol og saks
- Hobbymaling
- Tynt stoff - gjerne silke eller kunstsilke
- Bomull eller ull til å lage overkropp inni klærne
- Evt. binders og ståltråd (Piperenser å feste kropp til hode
- Garn, ull eller fjær til hår

Slik gjør du:
1) Lag hodet og halsen i DAS-leire. Sørg for at "hatten" passer og at hodet får plass i krukken. Lurt å trykke en binders i halsen - da har du noe å feste kroppen i. La det tørke (3-4 dager)2) Mal hodet
 

3) Lim hodet fast i lokket. Lim deretter på håret.
4) Tre en piperenser gjennom bindersen på halsen og surr en ulldott fast. Dotten skal bli kropp inni klærne.

 
 
5) Kle stoff utenpå kroppen og lim det fast i halsen
6) Klipp hull til fingrene  - ett stort i ryggen to til fingrene (Plass til tommel og pekefinger) En krukkedukke tar ikke stor plass på en hylle, men får raskt stor plass i barnas hjerter.

News


ArkivDesign by In Obscuro