03-10-2011
Bø og bæ i skogen
-Magnetisk miniteater

Noen billedbøker sjarmerer seg lettere helt inn i hjertet ann andre. Bøkene om Bø og Bæ av Olof og Lena Landström har funnet veien - alle som en. De er oversatt til nynorsk av Ragnar Hovland. En av de aller beste er boka "Bø og Bæ i skogen".Jeg har ikke tall på alle de gangene den er lest på senga for egne barn eller i sofakroken i barnehagen. Gleden var derfor stor da vi oppdaget at det fantes Bø og Bæ figurer å få kjøpt i bokhandelen. Da kunne vi illustrere fortellingen også.

Dukkene kan man også få tak i på nettet - f. eks på Sprell eller fra Ivar Asen-Tunet


Etter å ha oppdaget kjøleskapet som en mer moderne, tredimensjonal og levende utgave av flanellografen ble valget enkelt: Bø og Bæ i skogen fikk bli magnetteater! I steden for å bruke kjøleskapet er Whiteboardtavlen et supert alternativ. Jeg tok min tavle med meg ut:

Klar for samlingsstund! Til og med Katten Josefine vil ikke gå glipp av denne opplevelsen."Bø og bæ skal plukke bær i skogen....Håpar det ikkje kjem maur seier Bø"


De begynner strakt å se etter bær, men finner ingenting. Da setter de seg heller ned for å spise. Ganske snart viser det seg at de har satt seg midt i en maurvei.Nå er gode råd dyre. De springer vekk og Bø finner en stokk de kan hoppe over bekken med...Bæ forsøker også, men pinnen setter seg fast. Det er bra, for mens hun holder seg fast høyt der oppe på stokken, oppdager hun......BÆR!

"Bø og Bæ plukkar bær lenge. Så et dei opp nista - og alle bæra..."
Bakgrunner som trær, gress og hus til magnetteater kan man klippe ut i filt - gjerne den som er litt tykk. Man kan også bruke annnet stoff eller papp. Man kan også filte fine stykker i ull - enten nålefilte eller filte med såpe og vann. Gressbakker og enger blir fine i filtet ull. Til blåbær har jeg brukt blå perler som er limt på. Steiner, silkeblomster, sommerfugler, pinner fra skogen og andre elementer kan også tilføre fine effekter. Det man vil bruke i teateret limer man bare magneter bakpå:

  

Magnetene kan man få kjøpt på jervarebutikker og byggevarehandler. Mine er fra Clas Ohlsson:

 

Når vi spiller magnetteater for barna kan vi velge å trekke bakgrunner og figurer opp av en fin boks og feste dem på underveis, eller ha det klart på tavlen når barna kommer inn i rommet. Litt musikk og fin lyssetting kan sette en spiss på opplevelsen.

Den som forteller sitter ved siden av kjøleskapet eller tavlen. Figurene flytter man underveis. De kan tas ned, så barna kan hilse på dem. De kan også sitte i forgrunnen av tavlen eller henge på. En slik tavle kan også fungere som bakgrunn/kulisse for vanlig objekt-teater (bordteater/bordspill(Berge '11)Man kan lage alle slags fortellinger om til teater på magnettavlen. Litt filt, noen figurer, lim på magneter og vips... en liten fortelling. De er fine å se på og morsomme å leke med...

News


ArkivDesign by In Obscuro