13-09-2011
Farmors knappeeske
-barndomsminner til inspirasjonVoksne som jobber i barnehage har en kilde til inspirasjon vi kan stole på - vår egen barndom. Da vi var små hadde vi sanseapparatet like åpent som dagens barn har. Samtlige av oss har noen opplevelser vi husker spesielt tydelig. Husker du hvor gøy det var å lage hytte og sitte med lommelykten i mørket? Husker du naboens fargede juletrelys, restegarnet, piknikkurven, å tråkke på knasende sølepyttis, konkylien med havet som suste og lukten av syriner? Kanskje kan man enda lukke øynene og kjenne hvor stort det var å få holde en ekte kniv og spikke en pinne. Disse opplevelsene er gull verdt. Dagens barn vokser opp i en annen virkelighet, men det rare er at opplevelsene som virket på deg da du var barn, virker på dagens barn også. Vi er ikke så forskjellige.

Det er en god øvelse å sette seg ned med sine kolleger og mimre litt. Hva husker dere fra dere var små? Øvelsen henter fram barnet i deg og det trenger vi når vi skal identifisere oss med barna vi jobber for. Hendelsene kan vi dessuten bruke direkte i arbeidet med barna. Vi kan fortelle om dem, eller bli inspirert til gjøre ting sammen med dem. Klart vi skal bygge hytte, lytte til konkylier, pynte med fargede juletrelys og spikke. Vi kan til og med ta noen av ideene med til samlingsstunden.  Jeg husker min farmors knappeeske. Den var full av allverdens knapper - noen med vakre farger, noen med gull og andre mer trauste brune. Hun hadde til og med èn hun påstod hadde tilhørt kongen og hans paradeuniform. (De som kjente min farmor ler nå. Hun var en skrønemaker av rang!) Farmor hadde den spennende knappeesken stående under sofaen. Jeg pleide å ta den ut, studere hver knapp, sortere dem, finne mine favoritter og fundere på hvilket plagg de hadde sittet på en gang.

Dette minnet ville jeg bruke i en samlingsstund. Den foregikk omtrent slik:

Barna kommer inn i rommet til musikk og setter seg på mattene. Midt på golvet står en liten utstilling belyst av en spotlight. Jeg har lagt et stoff over en krakk og oppå der står det to esker. Jeg lurer på om barna kan tenke seg hva som er i dem. Vi tar en og en, rister på dem og funderer. Så forteller jeg om min farmor og hennes fantastiske eske under sofaen. Så åpner jeg lokket...Barna gisper. Den er full av vakre, rare, fargerike knapper. Vi lar esken ta runden og de lar knappene gli mellom fingrene... Så mange! Akkurat som en skatt! 

Jeg forteller om hvordan jeg tok en og en knapp og funderte over hvem som eide dem. En slik eske blir da like full av fortellinger som det er knapper. Jeg er jo så glad i fortellinger og lurer på om barna kan hjelpe meg å lage noen. Jeg tar opp en knapp og vi funderer i kor: Hvem er det sin? Hvor har knappen sittet? Hva her den sett og opplevd? Hvordan har den havnet i min eske?

I esken ligger flere fortellinger. Nå skal vi se om vi kan finne dem. Jeg tar knappesamlingen og strør den utover på fire fat, så ber jeg barna komme fram, fire og fire og finne èn de syns er helt spesiell. Når alle har funnet en, klemmer vi hånden rundt den, lukker øynene og tenker - hvem er den sin, hvilket plagg har den sittet på og så videre.

Etter en stund åpner vi øynene og vi åpner eske nummer to. Der ligger en modellerkittklump.Mon tro hva vi skal med den? Hva ser den ut som? Forslagene hagler - et fjell, en blånisselue, en snurredings? Vi skal skal bruke den til å lage en skulptur full av fortellinger.

Så tar vi runden og barna får fortelle om sin knapp. Det blir historier om prinsesser og supermenn, gamle damer, sterke pappaer og robotmonstre. Når barna har fortalt får de trykke den inn i modellerkitten. Når samlingen er slutt setter vi knappeskulpturen høytidelig på en pidestall.

Når foreldrene kommer blir de dratt med bort til en modellerkittklump med knapper i. Foreldre ser ut som spørsmålstegn, tenker ja vel... De ser bare en kladd, men barna ser et berg av fortellinger.Når barna viser knappeesken, ser jeg noen nikke og smile. Det er som et lys blir tent i deres indre minnebank.. et minne om en eske under en annen sofa kanskje?


Neste gang du trenger inspirasjon til samlingsstunden eller til aktiviteter i hverdagen, tenk tilbake. Her finner du løvetannsnurrer, sykler med vimpler, karameller og annet søtt. Ta minnene med til barna. De vil merke din personlige vinkling på det du har å by på. 

News


ArkivDesign by In Obscuro