09-09-2011
Banke, mekke, skru

Det kommer bankelyder fra snekkerboden. Det har det gjort de siste to timene. Noe er på gang. Det er få ting som får barn til å konsentrere seg så lenge som når de har en hammer i hendene.Barn trenger å skape. I barnehagen får de utforske pensel og maling, modellerkitt og perler, men ofte glemmer vi de mer bråkete mulighetene som verktøy kan gi. Noen barn får stjerner i øynene når de får et verktøy i hendene. Det gir dem opplevelse av mestring, lyst til å sette i gang prosjekter, finne opp og finne ut.Snekkerbod
Noen av barna vil sitre av iver om barnehagen lager en ekte snekkerbod. Har dere et skur eller et rom å avse, så sett i gang. Har man ikke det, kan en enkel ferdighytte fra Plantasjen, Obs eller andre steder kanskje settes opp på dugnad. Det trenger ikke være så avansert heller. Det holder med en putekasse full av plankebiter og kapp, en eske spiker og et sett hammere.

Verktøy til barn kan man få tak i gjennom de fleste lekekataloger, med det beste verktøyet får man hos byggevaren.

Motorisert verktøy er ekstra spennende. Sirkelsagen kan vi spare til de blir litt større, men de kan fint klare å manøvrere en liten drill med litt veiledning (såkalt "damedrill" - hmf!)Mekkebord
Noen vil klappe i hendene i pur begeistring over å få lov til å skru fra hverandre klokker, mobiltelefoner, radioer og annet teknisk som ingen har bruk for lenger. Noen barnehager har innført mekkebord der barna får sitte med skrutrekkere og kasser med tannhjul, biter og deler. Barna skrur ting fra hverandre og sette det sammen på nytt. Limpistolen kan være god å ha når man skal lage roboter, finne opp stjernemaskiner og godteriautomater. Sammen med kasser av gjenbruksmateriale kan man skru og lime sammen skulpturer og maskiner ingen har sett maken til.


Mer inspirasjon til å lage og bygge skikkelige ting med barna finner du for eksempel i nrks serie "Trond med Hammer`n". Nrk nett-tv har alle episoder. Link til dem finner du her.

Og hvordan gitt det så med dagens timeslange prosjekt. Vel, det viste seg å være et båtbyggeri med stor produksjon: 13 båter og et sjøfly! Båtene fikk til slutt turen til sjøen for å sjekke sjødyktighet:Den fine vogna er fra Jula- og fløt, det gjorde de!

News


ArkivDesign by In Obscuro