12-08-2011
Et bittelite eventyr

Det finnes et bitte lite eventyr som Elsa Beskow har laget for lenge, lenge siden. Det har siden funnet veien til mange barnehagehjerter. Det egner seg kanskje spesielt godt for de minste. For de som trenger å fylle på sitt lager av bitte små fortellinger som ungene vil huske, kommer det en versjon av den her... 

Det var en gang ei bitte lita kone
som hadde et bitte lite hus,
og et bitte lite bord,
og en bitte liten stol,
og et bitte lite spann,
Og så hadde hun ei bittelita ku som sa møøøø...
og en bitte liten katt som sa mjau...

En dag tok den bitte lille kona
det bitte lille spannet og gikk for å melke den bitte lille kua.
Så satte hun den bitte lille melkeskvetten på det bitte lille bordet

Men så kom den bitte lille katten inn.
Først hoppet den opp på den bitte lille stolen
og så opp på det bitte lille bordet og drakk opp all melken

Da kom den bitte lille kona tilbake og sa
HUSJ, KATTE!

Og katten løp til skogs og kom aldri mer tilbake.
Men kanskje kom den til slutt likevel?

(Etter Elsa Beskow)

Her er en bitte liten ide til hvordan det kan fortelles:

(Legg merke til uthevet skrift - det er linker!)

Panduro har de et bitte lite umalt hus med skuffer - akkurat nok til å huse den lille kona, et lite bord, en stol, et spann, ei lita ku og en katt. Huset kan males som man ønsker med hobbymaling. Mitt hus har også fått ullfit som gress på taket og som bakke å stå på. Bordet og stolen er også kjøpt på Panduro. Kua er fra lekekassen. Bøtta kommer fra hobbykjelleren (Men man kan godt lage en av en skrukork og lime på en liten piperenser til hank) Katten er fra Accessorize, men man kan få fine, små katter i lekebutikken også -eller lage en selv. Den bittelille kona er hjemmelaget i nålefiltet ull. (Her ser du hvordan - nål og ull har de på ...Panduro) Den bittelille kona kan også være en kjøpt figur, men må ha plass i skuffen. Når man spiller og forteller med figurer, liker jeg at de levende figurene er myke. Da kan de beveges bedre og fortellingen blir mindre statisk å se på. De er dessuten mye lettere å putte myke figurer i en bitte liten skuff.

I tillegg har jeg laget en bitte liten dørmatte av filt og kjøpt en bitteliten nøkkel (Panduro - hm... skulle tro jeg var sponset i dag)

Det bittelille eventyret kan introduseres ved at barna kommer inn i rommet og ser huset med alle skuffene igjen.Så spør man om de lurer på hvem som bor i det bittelille huset. Det må vi finne ut! Døren er låst. Har barna nøkkel? Etter litt finner vi en bitteliten nøkkel under dørmatten.Vi låser opp og eventyret begynner. (Det beste er om fortelleren kan eventyret såpass at han/hun ikke trenger lese det. Det er bedre formidlingsteknikk å se barna i øynene enn på et ark. Det er ikke så farlig om fortellingen ikkeformidles ordrett. Barna opplever fortellingen ekte og nær om man våger å bruke egne ord)

Først åpner vi skuffen med den bittelille kona, forteller og setter henne ved siden av huset. Så åpner vi skuff etter skuff mens vi forteller om alt det bitte lille. Helt til slutt kommer katten ut fra øverste skuffen. Han rusler ned taket og hopper ned.Vi forteller videre at kona melker kua og setter den bitte lille bøtta på bordet. Så kan vi la henne gå bak huset for å hente gryn. Hun skal lage god grøt av melken.

Da kommer den bittelille pusen, den luringen. Han hopper opp på stolen, faller ned, men prøver igjen. Han balanserer. Vil han falle? Vi lager litt spenning rundt hans dristige hopp opp på bordet. Så drikker han opp melken. Men pus, da!

Så kommer kona. Pus står fremdeles med halen i været. Hun blir sint og husjer han ut og sukker oppgitt over den rampete katten.

Så forteller vi at pus forsvant i skogen og kom aldri mer igjen... eller? Vi lar pus titte opp over kanten på huset og lagge seg i sin skuff helt øverst i mønet på det bitte lille huset

Og snipp snapp snute, så var det bitte lille eventyret ute...
Hvis det er mer tåmodighet igjen kan vi åpne dør-skuffen og ta ut en bitte liten katteleke med lang snor. Vil barna lokke pus ut av skuffen og leke med han?

Vi kan også synge alle kattesangene vi vet om - og tenk etter... det er ikke få!News


ArkivDesign by In Obscuro