10-08-2011
En blå, blå regle for de minste
Små barn liker også fortellinger. Særlig de som kommer i form av gyngende rytmiske regler. Her er en man kan ta om og om igjen...

(På den stiplede linjen sier man barnets navn, eller navnet på en dukke man kan dramatisere den med)

Opp mot treets topp
……. klatrer opp i treet
Håper pappa ikke ser det
Høyere mot treets topp
klatrer ….. like opp

Høyt her oppe kan hun se det:
blå, blå fuglens lille rede
Men så sier greinen knaaak
Og …. lander med et brak

Det er vondt når kroppen detter
Lille ….. kjenner etter
Like hel fra topp til tær
og i hånden har hun her
- en blå, blå, vakker fuglefjær

Denne reglen er fin til samlingsstunden ute eller inne, men kan også brukes ved stellebordet. Her er to måter å formidle den på i samlingsstunden:

1) Lag et rede. Det kan lages av ull, tråd eller kvist og ståltråd som her:

Samle noen kvist - helst bjørk. Ta av bladene. Legg kvistene etter hverandre og surr sammen med ståltråd så den etterhvert danner en lang remse. Begynn å surre kvisten i den ene enden og fest den med mer ståltråd. Snart har du et solid rede. Heng redet opp i taket eller i lampen  over der samlingsstundens leder sitter (eller som en uro over stellebordet). Så legg man i noen fine, blå fjær. 

Ta et barn på fanget, si reglen og løft det opp mot redet. La barnet ta en fjær før man lar det "falle" ned mot bakken så det kiler i magen. Til slutt kan det åpne hånden og vise fjæren til de andre. Små barn liker gjentakelser så man kan gå hele runden i samlingsstunden uten at de blir lei denne. (Men det kan være lurt å bytte voksen underveis så ryggen og armene holder) De vil fryde seg over at kompisen ler og glede seg over vakre blå fjær. De kan dem få med seg hjem om de vil.2) Ta med deg et lite tre - for eksempel en grein med blader eller bar. Greinen står stødig i ei bøtte med sand. Så fester man redet i toppen. I samlingen kan man presentere en dukke, håndukke eller bamse som kan klatre opp og finne fjær. Har man god tid kan han klatre om og om igjen og gi barna en fjær hver.Hvis man vil, kan man spille litt med figurene og spinne mer rundt fortellingen. Kanskje kan det starte med en pappa som er så bekymret hele tiden for at barnet skal slå seg? Barnet får ikke lov til noe fordi det er farlig (Eller offa som de sier til de minste her i Bergen) Til slutt kan barnet gi faren fjæren og trøste "Det går bra, og se hva jeg fant"

Har man farger som tema kan man bruke denne reglen flere ganger. For hver ny farge bytter man fjærene i redet og på fuglen.

Den blå og grønne fuglen er kjøpt på Plantasjen, hvis noen lurte på det. Rødstrupen er kjøpt i Skånevik. Jeg har også sett liknende fugler i blomsterbutikker og hobbybutikker. Fjærene er fra Nille, men hobbybutikkene har selvsagt også - i alle farger. Fuglekvitrelyd kan man kjøpe som tungefløyte, kjøpe på cd, laste fra nett eller plystre.

Sangleken "Fløy en liten blå fugl gjennom vinduet" kan lekes til. kanskje kommer den blå fuglen inn vinduet deres en dag?


 


News


ArkivDesign by In Obscuro