22-06-2011

Nålefilt deg et eventyr

Huldra – barnas eventyrlige barneombud i sitt rette element

Jeg har lenge vært på jakt etter tre fine geiter som jeg kan spille Bukkene Bruse-figurteater med på bordet, i naturen eller på en liten scene i samlingsstunden. De skuffende få jeg fant var i plast eller i lite levende tre. Så ble jeg oppmerksom på nålefilting, søkte på nettet og ble helfrelst. Med ull og en nålefilte-nål kan man lage seg akkurat de figurene en ønsker seg på en kveld. De blir rørlige, personlige og levende, perfekte til figurteater og lek.Har man ikke tid til å tove trollet kan man jo ta rollen selv, dukke opp under brua og la sitt indre troll bli stanget langt ned i fossen. Nålefilting er overraskende enkelt: Kjøp en nålefiltepute, ull og nåler til formålet på hobbybutikken. Nålene er litt ru i enden.Når du stikker nålen i ullen tover den seg litt. For å tove en figur trenger en altså ikke såpe og vann. Ullen toves ganske raskt ved hjelp av nålen. En figur kan lages på 10 minutter. Større figurer kan ta to-tre timer, men hva er vel det når en får figurer en kan ha glede av i mange år?For å få til solide figurer som kan bøye armer og bein kan man tove ullen rundt ståltråd eller piperensere. Ta vare på ståltråden under engangsgrillen - den er perfekt til "skjelett" på store figurer. Ulltråd kan også filtes inn i figurene og lage rastahår, haler og annet.Her er en måte å lage mennesker:

Begynn med hodet. Ta en passe dott med ull og stikk, stikk, stikk mens du beveger ullen slik at den etterhvert ser ut som en kule 

  
  
Fortsett med armene. Ta en ståltråd og surr ullen rundt. Nålefilt den så den sitter og blir stram og fin.

 
 
Finn et større stykke ull til kropp og nålefilt hodet fast.

 

Legg armene inni ullen og "lukk" igjen. Filt kroppen en stund. Vil du at figuren skal kunne stå må du også filte underfra.

 

Etterhvert kan du filt på detaljer som belte, pynt, hår og øyne.


 
Rull en liten kule øyenfarge og filt den fast, deretter lager du pupill og en liten hvit prikk for å lage litt liv i dem.Mange foretrekker å ikke lage munn på sine figurer. Da kan dukken uttrykke et videre spekter av sinnstemninger.  I steinertradisjonen lages slike dukker uten både øyne, munn og nese (Waldorfdukker)Ferdig og klar for lek og figurteater ...og i godt selskap!

Her er en måte å lage dyr på: 

Jeg manglet et esel til eventyret om Bymusikantene fra Bremen. Derfor blir eksempelet her et esel. Prinsippet kan følges på alle dyr - om det er bukker, hunder, hester eller giraffer.Form en dott med ull i ønsket farge og stikk til den blir litt fastere i fisken. Deretter stikker du ståltråd gjennom ullkroppen. De skal etterhvert bli til bein dyret kan stå på. Fortsett å stikke i ullen til den blir fastere.Surr ull rundt beina og nålefilt dem faste.

Større deler som horn, ører og hale filter du for seg før de festes til dyret.
Horn lager du på samme måte som armene på dukken over - surret rundt en ståltråd.

Øyne og detaljer legger du til etterhvert. Her har pelsen fått et ekstra lag med en annen farge oppå. Det gir dyret et "raggete" inntrykk.Nå har jeg snart hele samlingen. Hanen ble visst så stor at hunden og katten må stå på hans rygg. Vel, vel  - det ble min personlige vri på eventyret.Her er figurer fra andre eventyr:


Hans og Grete (hus finner du oppskrift på under "Lag dine egne magiske skrin på nyhetsmenyen")


Gutten som gikk til NordavindenAskeladden som kappåt med trollet


Nålefilting er en metode som barn også kan utforske. Påskekyllinger og figurer kan trylles fram på en to tre. Disse har fantasifantastiske barn laget selv:

Det var Anita Berge i Alveslottet som først gjorde meg oppmerksom på teknikken. I boka "Dukketeater i barnehagen" skriver Anita Berge om å bruke bl.a. slike figurer i bordteater. Den anbefales! Anita holder inspirerende kurs om dukketeater, men har denne høsten også kurs om nålefilting og bordteater, følg med på www.alveslottet.no eller dukketeater.com

På youtube finner du mer inspirasjon til å lage leker, figurer og lekemiljø av nålefiltet ull.

Denne viser hvordan du kan lage lekematter og modellmiljøer av ull. De er utrolig fine!

Denne viser noen fabelaktige alveaktige dukker - se og bli inspirert!

Her er et av mange steder du kan få kjøpt ferdige figurer, hus og dukker

La deg også forbløffe av feltalive sin side. Her er en kunstner i arbeid! Siden selger også nålefilteutstyr. Hun har også lagt ut en rekke videoer på youtube

Etsy finner du mange nålefiltede figurer du kan kjøpe. Her er en av de mange fabelaktige kunstverkene du finner der. 

News


ArkivDesign by In Obscuro