:29-05-2011
Løvetann - barnas blomst

- 20 måter å nyte den på

Da jeg var liten skjønte jeg ikke hvorfor de voksne sukket over løvetannens bare eksistens. Den spredte sine gule soler over en ellers perfekt gressplen som en selvfølge. Det var som om den erklærte:"Her er jeg - lær deg å takle det!". Der stod den, sta som et esel. Den kunne sprenge vei gjennom asfalt, stråle i solskinnet og sende sine små fallskjermhopperfrø ukontrollert med vinden. I all hemmelighet beundret vi den. Løvetannen var helten blant blomster - modig, sterk, opprørsk, vakker og tøff - litt Pippi Langstrømpe.


(Løvetann som gatekunst i Sarpsborg)

Bare navnet LØVETANN gav noen assosiasjoner om mot og styrke. Jeg husker jeg lurte på navnet - var det dens taggete blader som gav den navnet eller var det den gule manken. Hm... Kanskje det er noe for dagens barn å filosofere over også?

Nå er jeg voksen. Jeg røsker opp den minste antydning av opprøreren i hagen, men min indre femåring elsker den fremdeles. Løvetannen er barndommens blomst og sammen med fantasifantastiske barn har vi funnet mange ting man kan bruke den til:


Male med blomsten
Da jeg var barn tok vi blomsten og gned den utover plankene på gjerdet. Vi lekte det var maling. Det gikk an å tegne og skrive navnet vårt med den.

Etter litt filosofering fant barna ut at kanskje det går an å male med løvetenner i ulike stadier? Det måtte bare prøves: Konklusjon: Løvetann i ulike stadier passer supert som pensler og til å trykke med.


Lage snurreskulpturer
Vi husker vel alle hvor moro det var å legge stilkene i vann og se dem snurre seg og... visst blir de vakre - så vakre at de passer på utstilling:
Visst er de vakre!


Lage lenker
Snurrene kan man tre tråd gjennom. Sammen med perler kan man lage lange lenker. De kan med henge i trærne eller lage unike smykker av:
Skyte med knoppen
Den kraftige blomsterknoppen er det morsomt å skyte med - prøv å treff i bøtta, eller på blink...
Fore dyra
Løvetann har kallenavn som kublomst, saueurt og kaninblad og det er ikke uten grunn. Dyra liker den!

Hvis man henger dem i bunter og tørker dem kan man gi dem løvetann hele vinteren gjennom. I dyrebutikken kan man få kjøpt tørket løvetann i små poser og de koster en formue. Da er det bedre , morsommere og billigere å tørke dem selv. Det liker ungene å være med på. Plukk bunter, snurr en tråd rundt stilkene og heng dem på tørkesnoren. De kan oppbevares i papir eller tette plastposer.

Man kan også tørke dem i ovnen - 50 grader over natta eller gjennom dagen. Da kan den også knuses og brukes som teDen er mye lettere å leve med når man vet at det er humlenes krisekammer for mat. Det er langt ferre bier og humler i luften i dag enn for bare 10 år siden. Mye av grunnen til det er mangel på mat. Det er derfor lurt å la det stå noen gule soler i hagen. De tiltrekker seg humler som hjelper i pollineringen av andre planter. (Mer om bie og humlekrisen - og hva man kan gjøre finner du ved å trykke her)


Spille trompet
Jeg lærte seint - i en alder av 37 å spille på løvetannstilk. Det har ønsket jeg kunne siden jeg så nabogutten briljere med kunstferdig snurrede små trompeter. En av barna viste meg hvordan jeg kunne gjøre det. Man tar en 3-4 cm. del av en stilk, kniper den litt sammen i enden med fingrene og blåser med trutmunn. Det blir en oboaktig lyd - stilig! 


Fotografere dem
La barna styre kameraet og gå på jakt etter løvetannens vesen. Finn dem i enga, i bedet, på lekeplassen og overlat knipsingen til barna. Heng bildene opp sammen med barnas kommentarer eller bruk en samlingsstund til å studere dem via projector og skjerm.


Lage krans
Løvetannen er den perfekte blomst å lære å lage blomsterkranser med. De har lange, seige stilker som lar seg tøye og bøye. (Til de som har glemt kunsten: Begynn med å legge to blomster med stilk i kryss. Den ene stilken snurrer man over den andre, mellom de to blomstene og så i samme retning som den andre stilken. Neste blomst legger man inntil den forrige og surrer stilken rundt de to, mellom blomstene og ned...slik fortsetter man til den er lang nok)

 
Det krever litt tålmodighet å tvinne en hel krans - vår rakk til en liten som passet Didrik Drage. Det ser ut til at han ble fornøyd med forskjønnelsen.


Spise dem
Løvetann er regnet som en delikatesse i Frankrike. De unge bladene kan spises som de er i salater (Viktig at det ikke er velvoksne blader som har stått i mye sol. Da smaker de for bittert. Melken i stilken er ikke god og noen reagerer med ubehag. Den skal ikke spises)

Man kan dessuten bruke bladene som spinat i supper og stuinger. Blomsterknoppen kan stekes og brukes som smakstilsetning i omelett.

Vi har smakt på unge løvetannblader i dag .... hmm, ikke verst. Den smakte litt som ruccolasalat.

Her
er en artikkel om Løvetann som mat hos UT.no - med oppskrifter

Norsopp AS har en rekke løvetannoppskrifter her.
Jeg har selv prøvd Løvenøttene hos Lise på Brårød 4H gård. Det er kaker bakt med løvetannblomst. De var utrolig gode og barnas favoritt.Blåse!
Løvetannen har stadier som er nesten like fasinerende som sommerfuglens. Det siste stadiet er kanskje det vi husker best fra vi var små - den lille ballen med små fallskjermhoppere - klare for å slippe seg og sveve av sted ved neste vindpust.
 


Nyblåste løvetannfrø er supre i heksebrygg... Lage styrkedrikk
Supermann liker Løvetann. I all hemmelighet lager han sin egen styrkedrikk. Noen blader i blenderen, bzzzt, siles og slurpes - en liten teskje og 60 meteren er gjort unna på et blunk. 


Sende dem med bekkevannet
De bustete blomstene flyter som små gule båter nedover bekken. En favoritt blant mine fantasifantastiske barn er å slippe dem på en side av brua for så å springe til den andre siden og se om de flyter videre nedover i bekken.


La dem flyte sammen med lys
Siden blomsten flyter kan den flyte med lys og bli fine som dekorasjon på bordet. Å plukke blomster og blader den kan flyte sammen med er en fin aktivitet for store og små. 
Lage landart-kunst
Det supre med denne planten er at det er så mange av dem. Det gir muligheter innen Landart- kunst. Plukk så mange blomster dere kan og legg dem etterhverandre i lang, lang rekke, i sirkler, i spiraler og spennende mønstre.

Bare ved å google "dandelion land art" dukker det opp mange vakre kunstverk

Man kan synge om den
Alf Prøysen sin vise om Løvetannen er vakker. Her er en utgave funnet på youtube. Teksten med gitargrep er f.eks å finne her


Lage blomsterparfyme
Å lage blomster-"parfyme" er noe mange husker fra de var små. 
Da fylte vi en skål med vann og la i kronblader av roser og andre blomster som vi syntes var fine eller luktet godt. Hvis det fikk stå en dag eller to, synes vi det ble den flotteste parfyme.

I dag syns vi løvetann burde være en sevlsagt ingrediens i sommerens parfyme. Kanskje får den som sputer på seg en dæsj noe av løvetannens mot og skjønnhet?


Ta med en bunt men løvetann i forskjellige stadier til samlingsstunden. Tenk med barna: Hva kan vi bruke den til? Ha selv noen forslag på lur.


Vet dere om flere morsomme ting man kan gjøre med løvetann sammen med barn? Det hadde det vært moro å legge til flere ideer - Kanskje finnes det over 30 grunner til å like løvetann. Skriv og fortell via fantasifantasten på Facebook

News


ArkivDesign by In Obscuro