25-05-2011
Prinsessen på erten
-et lite enmannsteater

Å dramatisere eventyr for barn er og blir moro. I denne lille forestillingen trengs bare en voksen. Det er tre roller + fortellerstemmen å veksle mellom. Det er lurt å lage ulike stemmer for å markere skillet mellom dem. En voksen til kan være greit å ha med seg – noen som kan lage litt lydeffekter, styre musikken, manøvrere vannkannen, sitte med barna og så videre. Denne dramatiseringen passer til samlingsstunden, som miniteater til fellessamling eller som innslag på prinsessebursdag. 
 
Prinsessen på erten

Scene 1

På scenen ser vi et lite bord med en vakkert utstilt ert ved siden av en vannkanne. Majestetisk musikk over høyttalerne.Fortelleren kommer inn og viser barna høytidelig erten – den er lånt av det kongelige museum i København. Den har en historie og her er den:

Det var en gang en prins…

Fortelleren tar fram en blå kappe og krone fra under bordet og tar den på. Nå er fortelleren prinsen. Han tar vannkannen og stikker ut i hagen for å vanne blomstene. Barna er “blomstene” han snakker med dem, skryter av dem og “vanner” mens han klager over den masete mammaen sin. Hun vil han skal gifte seg så hun kan få barnebarn. Han blir sulten og roper på mammaen for å spørre hva som er til middag.

Fortelleren spør om noen har sett moren , selveste dronningen. Aha – han snur vannkannen. Den har øyne! Tuten ser ut som en lang nese. Kannen får krone på. Fortelleren tar et rødt stoff som holdes under kannen.  Den danner nå dronningens kappe.(Dette blir nå en marottedukke der en arm holder i hanken på kannen. Den andre armen putter man gjennom stoffet slik at det ser ut som dukkens arm)

 

Scene 2

Dronningen maser – prinsen må se å få seg en prinsesse han kan gifte seg med. Prinsen klager - han har jo prøvd før uten hell. Dronningen er vennlig, men striks: Det er ertestuing til middag, men det blir ingen middag før han har forsøkt å finne seg en prinsesse. (Fortelleren legger dronningen fra seg.) Prinsen tar kjepphesten, drar med et sukk ut i verden og prøver lykken.

 

Scene 3

Prinsen går ut i publikum, tar for seg de voksne, vurderer og tenker… noen spør han.. vil du gifte deg med meg. Når han endelig finner en viser det seg at hun ikke er prinsesse. Da går ikke det. Prinsen går slukøret hjem.

 

Scene 4

(Fortelleren tar dronningen på hånden igjen)
Dronningen venter spent. Prinsen forteller hvor håpløst det var og går til slutt og legger seg.

Fortelleren legger ned dronningen, tar kappen av og forteller at det prinsen og dronningen ikke visste var at ute i skogen, ikke langt derfra, var det faktisk en prinsesse på landtur. Fortelleren kler seg om – i rosa strutteskjørt og diadem.

Prinsessen snakker med seg selv. Hun nyter dagen, kikker på blomstene og smører på litt ekstra leppestift. Man vet aldri når man kan treffe på en prins…. Hun treffer en frosk. Hun kysser den, men æsj… den blir ingen prins. Hun tørker vekk kysset og gnir samtidig leppestiften utover. Deretter tordner det og regn høres (Tordenrør og regnstav ) Hun stresser, vil hjem, men husker ikke veien. Så begynner det å blåse – (barna er vinden) og diademet blåser av. Snart kommer det en regnbyge og hun blir klissvåt (Vann fra stor vannkanne). Hun er fortvilet og ser ikke ut i måneskinn, men finner slottet der prinsen bor. Hun banker på

 

Scene 5

Dronningen (Marottedukken) kommer og inviterer prinsessen inn. Prinsessen og dukken snakker sammen. Hun forklarer hva som er hendt og dronningen øyner en mulighet. Kanskje er hun den perfekte prinsessen for henne sønn? Prinsessen får sove der denne natten. Prinsessen takker.

 

Scene 6

Fortelleren tar kostymet av. Dronningen tenker høyt – hvis hun legger en ert under alle madrassene, kan vi finne ut om det er en ekte prinsesse. Dronningen får publikum med på å legge madrasser og puter oppå hverandre. Når barna har satt seg. Tar hun høytidelig fram erten…og legger den under sengen. Så går hun for å legge seg.

 

Scene 7

Fortelleren skifter til prinsesse igjen, kommer inn og gleder seg til å legge seg. Hun blir litt forskrekket av alle madrassene, men legger seg å toppen av haugen. Hun sovner nesten, men vrir på seg og ramler av. Slik fortsetter natten (Ungene elsker denne delen – slå til med litt ekstra slapstick-fall) Hun forsøker til og med å få “blomstene” til å synge vuggesang.

 

Scene 8

Så er det morgen… hanen galer og prinsessen ser en smule herjet ut. Dronningen dukker opp og spør om prinsessen har sovet godt

Det har hun, sier hun… men etter litt press innrømmer hun at hun ikke har fått blund på øynene.

Dronningen jubler og roper på prinsen… Da blir det bryllup!

Fortelleren tar av alle kostymene og forteller slutten… tror publikum at prinsen likte denne prinsessen? De var jo like på mange måter… interesse for blomster, hage og alt…

Han gjorde det, de giftet seg  og fikk barnebarn i massevis. Snart tasset små barneføtter rundt i slottet – til dronningens store fryd.

Og snipp snapp, snute….

 

Dette trenger du:
- Et lite bord med et rødt stoff på
- Vannkanne med tegnet/ limt øyne på
- To kroner og et diadem
- En frosk
- Tordenrør og regnstav (Valgfritt!)
- Puter og madrasser (Bruk gjerne de barna sitter på)
- En ert stilig utstilt (På en fløyelspute, i en telyslykt, å et stettfat…e.l.)
- En kjepphest eller to kokosnøtteskall å lage hestetramp med
- Leppestift
- Prinsesseklær (kappe, skjørt – noe som er raskt å ta på)
- Prinsekappe
- Lyder: (Valgfritt!) Fuglekvitter fra nettet, ringeklokke (fra mobil), hanegal på boks eller en eller annen form for morgenlyd
- Musikk og cd-spiller (Gjerne klassisk - cembalo lager den rette pompøse kongelige stemningen.)
- Hagevannkanne med vann

 
 

 

 

News


ArkivDesign by In Obscuro