05-05-2011

Tull og tøys!


Det hender jeg er i slaget og får ungene til å le så de ramler på gulvet. Jeg elsker det og føler meg som verdens beste komiker. Det kan alle som jobber med barn være - når vi er i det humøret.

Betydningen av tull og tøys i barnehagen har vi snakket lite om. Likevel vet vi at det er så viktig at noen burde ha skrevet en bok om det. Hadde det vært forsket på hadde vi kanskje sett verdien i det på en annen måte. Humor er mer enn tidsfordriv og underholdning. Det er å ta ungene på alvor,vise at vi liker å være sammen med dem, løfte taket og kjenne at det er godt å være sammen.

Tull og tøys er betydningsfullt for alle mennesker - voksne som barn. Vi benker oss foran tv,n fredags kveld med samme motiv - blir det noe å le av i kveld? Når du begynner på en Knudsen og Ludvigsen sang, begynner folk å smile, blir varme om hjertet og stemmer i. Det er fordi de to skjønte hvor viktig god humor var for barn. Humor - uten annet pedagogisk motiv enn å være morsomt.

Derfor kan vi som jobber med barn ta fram komikeren i oss.

Av og til er det lov å være litt klovn - i passe doser. Her er noe å øve på...

- Glem hvordan du hopper
- Vri og vreng på ordene (Kelkemartong i steden for melkekartong, bregnrukse i steden for regnbukse, stikkrappskol i steden for tripptrappstol og så videre)
- Ta oppvaskhansker på føttene (Kanske kommer tullehønen fram i deg?)
- Glem hva som er opp og ned på joggesko, matbokser, klær og støvler 
- Sett albuen på bordet for å hvile hodet, så bommer du på bordet 
- lag appelsintenner eller putt to sukkerbiter under overleppa.
- Ta bilder av grimasene deres og lag utstilling
- Bøy deg for å plukke opp noe fra golvet. Rett før du har det, sparker du til det så det fyker framom deg. Gjør det gang på gang. De er et klassisk klovnetriks.
- Drikk vann med ørene
- Fortell et eventyr der du har drukket for mye eventyrkaffe - Tornerose sitter under broen og roper speil, speil på veggen der. De tre små grisene skal til seters å gjøre seg fete. Der møter de Rødhette som har spist seg fet på gress. Ulven vet ikke hvordan han skal få svelget henne...
- Når barnet skal kle på seg regntøyet, lat som om du tror barnet har glemt foten eller hånden hjemme i det den forsvinner inn i plagget. Bli veldig overrasket når det plutselig dukker opp. Se barnet kler på seg i en fei...
- Lag deres egen versjon av "Det var en gang en...-sangen" til Trond Viggo

Ikke prøv ut alt på en dag! Faren med altfor mye klovnekomikk er at vi kan tippe over i å bli slitsomme. Porsjoner komikken akkurat passelig. Da blir det overraskelsesmoment som kan sette farge på en grå dag.

Du har helt sikkert fler ideer på lur. Ta ti minutter av personalmøtet og luft deres beste komitriks. La ikke en dag slippe mellom fingrene deres uten at dere har hatt en god latter sammen. 

"Hele kunsten å lære seg å leve betyr å holde fast på latteren" Jens Bjørneboe

Lær mer av en likesinnet på Teacher Toms blogg - noen av de tullete ideene over kommer nettopp fra denne bloggen.

News


ArkivDesign by In Obscuro