05-04-2011

Gørr og dragealvor med lek i barnehagen

Berit Bae, en av barnehagefolkets store inspiratorer har sagt at den egentlige kvaliteten i barnehagen ligger i om de voksne oppfatter barnas lekende signaler og kan svare på dem.

Vi som jobber med barn ser at det er to ulike måter å tenke på. På den ene siden har vi den rasjonelle, saklige voksen-måten. Den som minner oss på oppvaskmaskinen, søker fasitsvarene og hjelper oss å følge rutiner og fastlagte rytmer. På den andre siden har vi den fantasifulle, lekende måten. Den får oss til å late som, glemme klokka, leke med tanker og åpne for muligheter.  

For å gjøre jobben vår med barn godt må vi kjenne til begge og kunne svitsje mellom dem slik som vi bytter kanal med en fjernkontroll. Jeg liker å tenke at vi har en knapp i hodet som vi kan velge å trykke på. Når vi gjør det oppfatter barna raskt om vi har glimtet i øyet og er på samme kanal. Det kan gi begge parter livslyst og livsmot i hverdagen.

Jeg kjenner en barnehagevoksen som kan trykke på sin indre knapp. Hun heter Elisabeth:

Det er tid for håndvask og lunsj. Andreas og Ronja tumler ut av puterommet. De protesterer høylytt på at de er nødt til å stille seg i vaskekø akkurat nå.
- Hva er det som står på? spør Elisabeth
- Dragen ble ikke død enda, sier Andreas lettere hektisk
Elisabeth skjønner at ungene leker for livet. Her har hun valget. Hun kan velge å ta voksenutgaven, be dem slutte å tulle. Leken er slutt. Nå er det tid for håndvask! Hun gjør ikke det.

Elisabeth ser alvorlig på dem
- Er ikke dragen død!?? Da trenger dere skarpere sverd å kverke den med ellers er det ute med oss alle.

Hun henter to skinnende sverd fra pinnehaugen utenfor døren. Hun overleverer sverdene med høytidelig mine og sier:
- Vi begynner å spise, vi. Så kan dere komme når den er død og dere har vasket dragegørret av hendene.

Andreas og Ronja ser på Elisabeth, så på hverandre.  Så glimter det til i deres øyne. De utbryter “Yess!”, tverrvender og går til kamp. Denne dagen ble lunsjen fortært med svette i luggen og en saftig, ildsprutende fortelling.

News


ArkivDesign by In Obscuro