05-04-2011

Løft kunsten med plank og skruer

I Barnas hus i Bergen oppdaget jeg en iøynefallende installasjon på veggen i trappeoppgangen. Det hang to hvitmalte plater ved siden av hverandre. Det var festet skruer et stykke inn i platene etter et symmetrisk mønster. Ytterst på hver skrue var det festet vakre steiner og leireskulpturer barn hadde laget. Hver og en ting hadde vært unnselige alene, men sammen, og utstilt på denne måten ble de oppsiktsvekkende vakre. 

Denne ideen er verdt å ta med seg. Disse platene løfter barnas arbeider. Man kan ta dem ned med jevne mellomrom og bytte ut det som er festet på skruene. Slik får du en fleksibel utstillingsvegg som man ikke går lei.

Her er det ullskulpturene av de yngste som har fått et løft:
 

Her er noen ideer til hvordan utstillingsplater med skruer kan brukes:

Løft skulpturene
Vi lar barn utfolde seg med tredimensojonale materialer i barnehagen. trolldeig, ull, modellerkitt, cernit og leire i ulike utgaver. Barna liker prosessen, med alene ser den ferdige klumpen kanskje litt ensom ut. Da er det bedre og mer respektfullt å plassere dem sammen på en slik plate og henge det opp på veggen. Se hva det gjorde med våre påskekyllinger i modellerkitt:


- et godt alternativ til vattkule-kyllingene


Festet på en skrue får skulpturene dessuten en virkningsfull skygge.

Hvilke skulpturer kan man så lage med barna? Oppgavene være alt fra å lage hjerter av farget trolldeig (Gjerne med litt paljetter og stas trykket inn i) edderkopper av sort cernit og piperensere, fugler av leire og fjær, troll av fimoleire, mose og ull ... mulighetene er endeløse.

Når man presenterer skulpturene slik bør man også skrive litt om prosessen, henge ved noen bilder av barna i arbeid og lage en oversikt over hvem som har laget hvilken skulptur.


Løft billedkunsten
Små tegninger og malerier lar seg også løfte fram. Her er våre små selvportrett som ble ekstra flotte sammen på en plate av rekved:
Bildene er tegnet på akvarellpapir med vannfast penn, deretter fargelagt med flytende akvarellmaling (Ecoline)

Andre malte/tegnede kunstverk kan være: Små lommespeil malt med glassmaling, malte egg, skrapebilder av fettfarger, malte geometriske former...


Løft tingene
Av og til kan vi gjøre som Pippi Langstrømpe - gå på oppdagelsesferd og være tingletere - i skogen, i fjæra eller i nærmiljøet. Tingene kan løftes fram og bli til kunst på en slik plate.

Gi barna oppdraget å finne tre ting hver som passer i en eggekartong (Fin måte å øve på  de matematiske uttrykkene "stor, liten, mindre, passelig...")Ta skattene med tilbake til barnehagen og lim de på skruene. Kanskje kan det høre med en fortelling til noen av tingene. Hva er det, hvor fant vi det, hvor har tingen kommet fra, hva tror vi er dens historie?
 
Har dere tre plater kan dere lage en for fjæra, en for skogen og en for utelekeplassen e.l. Skriv litt om prosessen og heng i nærheten av bildene.

Her er våre skatter som vi fant i fjæra:

Lag installasjoner
Skruene inviterer til å henge ting på og surre ting rundt. Etter å ha fått utfolde seg fritt med ullkuler, tråd, fjær og annet spennende kom denne installasjonen til:


Fjær, prismer, garn og glasspynt finner dere f.eks på Nille. Den andre pynten er ullkuler fra Panduro og Søstrene Grene. Blomstene er scrapbook effekter en kan finne f.eks i bokhandelen, hobbybutikken og Nille.

Spenner man tråd mellom skruene kan den fungere som en vev.

Etter en tur i skogen kan man lage en lignende installasjon med tråd, pinner, blader, mose, kongler og annet som dere har funnet.

Slik lager du en utstillingsplate:

Kjøp en eller flere treplater i ønsket størrelse (Ca. 2cm. tykke: Biltema, byggevare) Skru lange skruer et stykke inn, plassert symmetrisk ved siden av hverandre. Det kan også bli stilig å f.eks. plassere dem i spiral.

 
Platen med skruene                Med skulpturer

Det dere ønsker å stille ut limes på skruene (Snekker-pistollim fester godt) Skulpturer bør tørke skikkelig før de festes på.

Det er ekstra flott å ha flere plater ved siden av hverandre på veggen.

News


ArkivDesign by In Obscuro