07-03-2011

Løft rolleleken til nye høyder!
- enkle råd på veien 

Strever dere med at barna strør om seg med plastlekene i dukkekroken? Er det lenge siden dere har sett rolleleken blomstre?

Her er noen råd:


La kjøkkenet lage kjøkkenlyd!

Barn lar seg inspirere av ekte vare. De er omgitt av praktisk plast, men vet at det ikke er ekte og behandler det deretter. Plast kan ikke knuse og lager ikke lyd som på kjøkkenet hjemme. Barna vil få lyst til å leke om dere bytter ut plasten med kopper og fat som gir mer varierte sanseinntrykk.Hent ned porselenskopper og fat - dukkekoppesett, eller ekte vare fra bruktbutikken eller innerst i skapet hjemme. Tilfør også visper, sleiver, skjeer, ekte gryter og steikepanner. Ikea har mye for barn som lager ekte kjøkkenlyd, men man kan også kjøpe små billige gryter og panner på steder som Obs, Europris, Living osv. Man kan dessuten ta en titt i skapene, på loft og i kjeller hjemme. Det er utrolig hva man kan finne der.
Tilfør artefakter


Ta en titt på hva barna har av andre ting de kan bruke i leken. Har de ting som inspirerer? Har de f.eks telefon, spennende krukker og flasker, skattekister, skattekart, skikkelige doktorsaker (Husk bandasjen!) skolebøker, tryllestaver, mikrofon, datamaskin, lekepenger, bilratt (Biltema selger ratt-trekk på plasratt - stilige!) kongler og kvister, kjepphester, kikkerter, lekemat (som ikke er av plast), fotoapparat... Det bør være en fin blanding av artefakter de finner i sin hverdag ellers og mer mytiske elementer som kan tilføre litt magi i fantasileken. 
Tilfør kostymer

Hva har barna å kle seg ut med? Kostymene er med å definere hva som lekes. Det bør være noen fine kjoler, riddere og prinseklær - men ikke la det stoppe der... Kjøp arbeidshjelmer, refleksvester og arbeidsjakker på biltema, tilfør hvite skjorter til travle doktorer, fotballdrakter, kokkeluer (F.eks Sparkjøp) Michael Jacson-hatter, boaer, dressjakker, sarier, kofter, ponchoer, dyreører og pelsskjerf og så videre.

Tilfør kostymer som representerer 
- ulike yrker (lege, arbeidsfolk, politi...)
- ulike nasjonaliteter
- ulike aldre (Gammel, ung, barn, voksen)
- ulike vesner (dyr, mennesker, superhelter, insekter, marsboere)

 

Ha gjerne flere kostymer av samme slaget. Arbeidsfolk og marsboere jobber skjelden alene!

Ha alltid noen kapper på lur. De kan brukes til alt. De kan man sy selv. En kurv med silkesjal i ulike farger kan gjøre susen - de kan brukes til alt fra kapper til duker og hyttebygging. 
                

Lekesilke fåes kjøpt f.eks. på nettet. f.eks på eventyrbarna.no. Man kan dessuten lage selv - Silke og farge kan man kjøpe på hobbybutikk


Kostyme- og artefaktelager

Overfylte lekerom er ikke inspirerende og fører ofte til mye rot. Noen barnehager har oppdaget hvor fint der er å ha et ryddig kostyme- og artefaktelager som man kan hente det en trenger. Da kan man variere utvalget og tilføre gradvis nye ting som holder lekerommene interessante. Når ting blir utslitt eller ikke brukes kan det få en pause, bli reparert eller kastes.


Skratteaterets kostyme-, artefakte- og rekvisittlager

Vær med i leken

Barn liker når voksne er med i leken. Av og til kan de voksne være selve limet. Er det en voksne i rommet holder ofte barna leketemaet over lengre tid. Barna blir mer konsentrert og lar seg ikke så lett avlede.

Hvis en ikke blir invitert må vi spørre om vi kan få bli med. Man merker raskt på barna om de vil ha deg der eller ikke. 

Når voksne er med i leken må de la barna ta initiativene og ikke overkjøre med ivrige ideer eller alt for overstyrende pedagogiske hensikter. Innta "pasientrollen", vær den som kommer på besøk, bekrefter barna og setter ord på det en gjør sammen. Vis entusiasme og medgjørlighet slik at barna opplever den voksne støtter opp om deres ideer.

Kanskje er det en ide å innføre at alle de voksne skal være med i en lek minst en time hver dag?

                    
Foto fra boka "Du er en luring, Albert Åberg" Av Gunilla LindquistRom til lek

Er selve rommene til inspirasjon?

Barn liker ofte rom med annen belysning enn lysstoffrør - hva med stjernehimmel, lysekroner eller dempet vegglys?

Barn liker ofte lekekroker. De yngste trenger kroker de kan se over, mens de eldste liker avskjermede rom de kan gjemme seg litt i.

Store barnehager med store rom kan dele opp f. eks ved å kjøpe inn partytelt som man dekorerer. En barnehage hadde tre telt - en med skogmiljø og stjernehimmel, en med undersjøisk miljø og en med puter, stokker, tepper og annet barna kunne lage egne lekemiljøer med. De ble også brukt til lesestunder og som kulisser i teateroppsetninger.

Her var det yrende lek- ungene flyttet, prosjekterte, bygde , utvidet og gikk ut og inn av roller.

Finn gjerne kriker og kroker man kan avse til god lek... som her: Grotten i Olsvikåsen barnehage (Et tidligere formingslager)Sørg også for at barna har puter, tepper og annet de kan bygge sine egne lekerom med

       


Lykke til og god lek!

News


ArkivDesign by In Obscuro