27-01-2011
SNØ- og ISpirasjon

Vinteren er tid for snø, is og kulde. Det kan inspirere til temaarbeid og aktiviteter. Her er noen ideer man kan prøve ut og holde seg varm med i den kalde tiden:

Skulpturer i is:

*Drømmekuler
Husker du blånissene som bærer sine kuler til hver hule i kveld og bringer fram gyldne drømmer? Slike drømmekuler kan vi lage med barna.

Slik gjør du: Drypp liten dråpe ecolinemaling (eller konditorfarge eller vannmaling) i en ballong og etterfyll den med vann. Hvis dere vil ha litt ekstra effekter kan dere putte stjerner og paljetter i ballongen også, men gjør det før dere fyller den med vann. Vannet får dere i ballongen ved å feste den rundt springen (Hold godt fast og knyt umiddelbart, ellers spruter det!) Legg ballongene ute i kulda eller i fryseren. Ta de ut dagen etter eller etter noen timer, klipp av ballongen og la kulene stå sammen ute. De kan også stå som pynt en stund på matbordet.

Ser dere noen gyldne tanker og drømmer der inne?
* Islykter
Lysfest er en fin tradisjon mange barnehager har begynt med. Da kan man lage vakre islykter som pynter opp ute når barna kommer om morgenen.

Det er mange måter å lage slike på - f.eks slik:
Ta en bøtte, liten eller stor, fyll den med vann (og evt. drypp litt ecoline eller konditorfarge i for fargeeffekt) For å være sikker på å få plass til et lys tar du en mindre beholder f.eks. en melkekartong og legger noen steiner i. Kartongen slipper du midt i bøtta. Den skal lage hullet der lyset skal være. Sett bøtta ut i kulda eller i fryseren. Dagen etter er den klar. Ta isen ut av bøtta og lirk ut kartongen (Hvis det er vanskelig, fyll den med litt varmt vann, så slipper den lettere) 

Nå kan du sette et kubbelys eller telys i hullet...


Bilde: www.opp.no

Et annet triks er å fylle vann i slike former som fromasjene kommer i. Med farget vann blir det vakre lykter til telys.

Blomster, bær og granbar kan også fryses inn i lykten. La barna komme med ideer - hva med legomenn, duploklosser og teskjeer - vil det bli fint?


Bilde: www.norskeinteriorblogger.blogspot.com  

* Is i former
Eksperimenter med å fylle vann i ulike former - melkekartonger, vaskehansker, plastposer, sandkasseformer. Sett formene ut, eller i fryseren og lag skulpturpark på utelekeplassen

Hvis man putter paljetter, silkepapir og farget cellofan i skulpturene kan det også bli fint
 
Bilder fra Frogner barnehage, Sørum kommune


I Olsvikåsen hang de skulpturene sine i et tre.


Farget is er vakkert - man kan bygge med det og lage store og små installasjoner på utelekeplassen, i skogen eller i nærmiljøet.


*istappsanking
Jeg møtte ei flott jente som gikk i barnehagen hos oss for mange år siden. Vi mimret litt og hun fortalte at noe av det hun husket best fra barnehagelivet var da vi sanket istapper. Vi hadde med oss en kurv og plukket istapper og fine biter med is der vi gikk. Tilbake i barnehagen lagde vi et isslott med istapper som spir.
Moro med snø:
Snø er et av naturens vidunder. Den er vakker i seg selv og kan formes til å bli mye fint.

* Snø i et trylleslag
Hvis det er mer enn 10 minus kan du vise barna hvordan regn blir til snø på et blunk. Kast en spade med vann i været ute og se det falle som snø.

* Snølykter
Alle husker vel hvor fine snølyktene fra barndommen var. Slike kan vi lage i barnehagen. Tenn dem neste morgen slik at de skinner når barna kommer.

I Soria Moria barnehage, Longum fant de ut at det gikk an å dyppe snøballene i vann farget med maling - vakkert!* Snømenn
Når snøen er kram nok tryller barna fram snømenn før en voksen får sukk for seg. Der er barna gode - Gi dem litt ekstra inspirasjon ved å hente hatter, kroner, koster, sleiver og andre artefakter som kan gi fantasien ekstra fart. Hva med å lage et kongelig følge med snømenn?

* Lyden av is og snø
Husker du den deilige lyden som kom da du tråkket på søledammer med et sprøtt lokk av is? Is og snø lager lyder som man kan more seg med sammen men ungene:

- La isen smelle som et fyrverkeri ved å helle varmt vann på en isklump du akkurat har tatt ut av fryseren. 

- Ta med deg mobiltelefonen ut og la barna ta opp lyder av snø, is og dryppende vann. Spill lydene i samlingsstunden - hva hører dere?

- Lag lyden av tråkk i kram snø ved å skvise en liten plastpose med potetmel

- Lytt til Terje Isungseth. Han lager musikk av is! Hør bare her
Eventyr, bøker og fortellinger om snø og is
Her er noen fortellinger som man kan nyte som de er, dramatisere eller lage teater av:

* Snøjenta
Russisk folkeeventyr om et ektepar som ønsker seg et barn og lager ei jente av snø. (Se hele eventyret under Eventyr og fortellinger under hovedmenyen til fantasifantasten - eventyr fra den store verden)

* Hvor er vinter?
Billedbok av Arne Berggren og Alexandra Myotte (Aschehoug 2010) Den er fin å lese for 3-6 åringene på fanget. Hvis den skal leses for mange på en gang - ta bilder av sidene med digitalt kamera og vis boka via projektor og skjerm.* Snømannen
Dette er en vakker film som vises til jul. Den kan kjøpes her og finnes i deler på youtube.


Kanskje kan den inspirere til å lage en egen animasjonsfilm - se denne

 
* Trollets hjerte
Denne skrønen er en absolutt favoritt hos barna. Den kan gi dem kunnskap de aldri glemmer om hva som skjer med is i varmen. Du finner den under Eventyr og fortellinger og skrøner med norske røtter på hovedmenyen

* Rimtussen
Nok en skrøne du finner under Eventyr og fortellinger. Den forteller om hva som skjer når tungen møter metall en kald vinterdag - skrekk og gru! Vis gjerne rimtussens pust ved hjelp av tørris - veeeldig magisk.

* La oss gå hjem, Veslebjørn
- klassisk bok for de minste. Storebjørn og veslebjørn lytter til lydene gjennom skogen. Veslebjørn syns de er litt skumle, men Storebjørn er trygg og viser hvor lydene kommer fra. Denne er god å dramatisere!

Bilde av denne boka her jeg ikke, men en annen i serien er denne:Du kan få tak i "Skal vi gå hjem Veslebjørn" på biblioteketTa vinteren inn
De som ikke syns det blir nok vinter ute kan ta den med inn. Her er bilder fra sanserom med vinter som tema:


Gustadmoen barnehage


Olsvikåsen barnehage (Se mer fra rommet på nyhetssiden- vinterrom med stjernedryss og vinterkyss)


- Skal det være et glass iste hos kong vinters datter Isabell?
Vinteren er tid som er til for å nytes. Skynd dere før våren kommer!

News


ArkivDesign by In Obscuro