18-01-2011
Lag egne magiske hus
 

Jeg har reist langt og lenge med kurset "Den magiske samlingsstunden". Der snakker jeg blant annet om å gjøre samlingsstuden visuelt spennende. Av gode kollegaer har jeg lært at hvis man gir ungene noe vakkert, rart eller spennende å feste blikket på kan man samle konsentrasjonen til barnegruppa.

Hvis man i tillegg presenterer tingen ved å legge det inni noe - inni en pakke, en tryllehatt, en kiste eller lignende og tar det sakte ut, pirrer man nysgjerrigheten ytterligere.

Det morsomste er å lage seg noen fine hus selv. Det er hverken vanskelig eller spesielt tidkrevende. På minutter har du et magisk hus du kan ha glede av i mange år. Disse filthusene blir dessuten så solide at barna kan leke med dem.Kanskje en time på planleggingsdagen eller personalmøtet kan vies mekking av magiske hus og bokser? Med en voksen til å styre limpistolen kan barna også få til flotte hus, bokser eller skulpturer

Man kan lage røde hus i skogen, sirkustelt, borger, båter, slott, sopphus til alveskogen...

Du trenger:

Saks, limpistol (eller sytråd og nål) tykk filt og evt. ullkuler, perler, paljetter, bånd eller fine knapper til pynt. Man kan også pynte med glitterlim eller konturkrem til stoff.3 mm tykk filt har de i hobbybutikken. (Her er en link) Den er så tykk at den kan danne solide vegger, men lar seg likevel klippe i med vanlig saks.

Slik gjør du:
Til et firkantet hus kan du bruke en mal (f.eks til pepperkakehus), legg over filten, tegn og klipp. Det er ikke så vanskelig å klippe på frihånd heller.

Du trenger to gavlvegger, to sidevegger, et golv og to biter til tak. Deretter limer du dem sammen med pistollim. Pynten limer du på til slutt. (For et mer solid resultat kan bitene også enkelt sys sammen)Runde hus lager man ved å bøye filten til en kjegle, sy langs kanten, klippe ut et rundt golv og lage et kremmerhus til tak. Det kan bli nesten som et mummihus.

Hvis du vil at huset skal være en boks, må du ikke lime fast taket. Du kan lime fast ene halvparten og sy den andre i overkant slik at det blir et lokk du kan åpne og lukke. Du kan også la hele taket la seg løfte av.

Hvis du vil, kan dører og vinduer lages slik at de kan åpnes og lukkes.

Mitt favoritthus er laget med en vegg jeg kan fjerne. Da egner den seg godt som huskulisse til figurteater i samlingsstunden. Denne veggen festes med borrelås.Denne karen liker å dukke opp til samlingen og ha med seg spennende ting til oss: 
Til jul kan man kanskje lage et evigvarende pepperkakehus. Det kan man bruke som kalenderhus med en pakke pr. dag, et hus til julesangkortene, eller som huset til pepperkakegutten i eventyret. Resten av året kan Hans og Grete banke på.Her har jeg brukt mal til et vanlig pepperkakehus, limt sammen bitene og pyntet med konturkrem (3d liner):


Blir det rester igjen av filten kan barna bygge sine egen "freestyle" komposisjoner:- en fabelaktig, liten skulpturpark med plass til de litt mer abstrakte tankene som ikke passer inn i små bokser...

News


ArkivDesign by In Obscuro