04-10-2018
Rim, dikt- og reglekalender
Å telle ned dager til jul er en tradisjon i de fleste barnehager. Skal vi lage den trauste pepperkakekalenderen, eller prøve noe annet i år? Julekalenderen gjør ofte inntrykk på barna - uansett utforming. Mange barn i dag har forventninger om å få ting i den hver dag slik de gjør hjemme. I barnehagen kan vi ikke legge opp til samme materialistiske linje, men vi kan gi mellommenneskelige opplevelser som beriker på andre måter.  Da er en rim og reglekalender helt topp!

Rim, dikt og regler er lek med ord og språkstimulering på sitt beste. Har man lyst til å utvide sitt repertoar av regler og rim kan kalendertiden hjelpe dere med det. Med 24 regler presentert i datoposer har man et godt utgangspunkt for mange gylne øyeblikk. Hvis man har tid til å lage kalenderen selv kan man f. eks lage et gitter med 24 firkanter av pinner. Pynt det etter ønske og skru små kroker inn slik at datoposene har noe å henge i.

I posene putter man små ting og tekstene til regler og rim som er nye for barna. Tingene skal symbolisere rimet som hører til. Hvis man ikke finner nok småting, kan man putte i rytmeinstrument som maracas, eller rytmeegg. Rimene og reglene vi pakker opp kan invitere til et eller annet form for rituale – enten i form av håndbevegelser med hele gruppa, eller at en, eller flere får komme opp og gjøre bevegelser til. Gjentakelser er bare gøy – gjerne flere ganger om dagen. Man kan ta vare på tekstene i lommene på en fotokalender. Tingene kan henges tilbake på kroken der kalenderposen hang. Etterhvert som desemberdagene går blir det synlig at man er mange rim og regler rikere.

Etter jul kan tingene tas vare på i en reglekiste som barna kan trekke fra - slik som man gjør med sangkortene.

Noen synes nok at det å finne 24 nye rim, dikt og regler virker mye, men spør kolleger, besteforeldre og foreldre. Søk gjerne på nettet og i bøker. Det er også helt lov å ta sangtekster og bruke dem uten melodi. Da har man raskt et knippe som kan gi minneverdige øyeblikk utover de 24 dagene i desember.

 

Her finner du et lite knippe rim og regler fra meg.

Ønsker du andre julekalender-ideer? Se den hjertelige varianter her.

Her finner dere Sokketusens kunstkalender - en humoristisk kalender med billedkunst. (Men den kan tilpasses for å gi inntrykk innen arkitektur og musikk)

Eksperiment-kalenderen er alltid en sikker vinner for de eldste barna i barnehagen, eller hjemme.

News


ArkivDesign by In Obscuro