04-10-2018
Sokketussens kunst-julekalender

Kunsten på bildet over er av Guiseppe Arcimboldo

Barnehagen skal formidle kulturelle opplevelser som virkelig gjør inntrykk på barna og blir betydningsfulle for dem. Kulturformidling handler kort og godt om å vise barna hva mennesker før dem har skapt og tenkt. Kulturelle opplevelser kan gjerne gis i form av en spennende julekalender full av billedkunstverk.

 

Lag en klassisk sokkedukke av et strømpebuksebein – en humoristisk personlighet satt sammen av restemateriale fra lageret. Barna kan gjerne være med å skape den. Da har man en figur som kan dukke opp hver dag og ha med seg noe spennende. La han bo i en kiste, koffert eller kunstferdig pyntet eske. Et lys i bunnen vil skape ekstra sus i forsamlingen når man åpner.


Streetart - kunsten som er brukt som eksempel er av Banksky

Desemberdatoen kan f.eks. presenteres som store tall på huset hans. Han kan komme ut av huset og hilse på hver dag, studere datoen for i dag og få en pepperkake. Han må spise med mye smatting og godlyder. Til gjengjeld får vi et foto av et billedkunstverk, eller lignende som han henter fra kisten. Man kan bruke kunstkort, eller laminerte utskrifter fra nettet. For at kunstverket skal kunne studeres nøye av alle, bør det i tillegg presenteres via projektor. Da kan man sammen undre seg over hva man ser og tenker når man ser det.

Bildene av kunstverkene kan etter hver dag henges på en installasjon, et juletre eller lignende. Vi har hengt kunstkortene på en bakgrunn av rekved. La gjerne projektorbildet pryde veggen hele dagen. Slik kan barna bli kjent med kunst fra ulike tider og stilarter - fra Krogh til Michelangelo, Banksky og Picasso.

Der det er helgedager er det ikke nødvendig med kunstkort. Vi har markert helgedagene her med hvite hjerter.

Siste dagen barna er i barnehagen kan det vente en overraskelse. I stedet for et bilde laget av en kunstner trekker han opp fettfarger. Rull ut papir, eller plast på golvet og lag deres eget felles kunstverk. Nå er det barnas tur til å utfolde seg og selv lage dagens kunstverk. Fotografer gjerne kunstverket til slutt og heng fotoet opp på kalenderen side om side med de andre kunstnernes verk.

Denne kalenderen kan varieres med andre kulturobjekter vel verdt å studere. Har man en barnegruppe som er opptatt av bygging, kan de studere bilder av kjente byggverk – moskeer, kirker, tårn og hus. Musikkstykker fra ulike sjangre og kulturer er en annen ide som kan skape stemning og samtale.

News


ArkivDesign by In Obscuro