15-08-2018
Tut og kjør!
Mange barn er fasinert av kjøretøy i alle varianter - fra biler til busser, båter, tog og fly, til enda mer fantasifulle farkoster som romskip og tidsmaskiner. Å lage slike farkoster sammen med barna kan derfor være en måte å støtte opp om deres lek. På enkle vis kan vi skape vår egen skyss til lekens verden. Vi kan dra på oppdagelsesreiser, ferier og turer dit fantasien tar oss. Her er noen bilder og ideer til inspirasjon.

Tog
Lokomotiver, togskinner, stasjoner, perronger, konduktør, billett... å kjøre med tog gir mange gode reiseminner og man kan få noen nye ord på kjøpet. Turen kan gå dit skinnene tillater. Man slipper bilkø og kan ha hunden med (sier NSB). For å lage tog trenger vi seter som kan settes etter hverandre som vogner i rekke. De kan for eksempel lages av fruktkasser, pappesker, stoler, puter, eller baljer. Vi trenger også en togfører, en konduktør med flagg og apparat for billettkontroll og mange passasjerer. For litt ekstra stemning kan projektoren hjelpe til. Man kan bruke både stillbilde av skinner, eller "meditasjonsfilmen" "Bergensbanen minutt for minutt" som bakgrunn (youtube).


Biler
Jeg tror aldri jeg har vært borti en barnegruppe der ingen har vært interessert i biler. Å kunne lage sine egne biler der hele kroppen kan passe inn kan tilføre rolleleken et nytt element. En stilig variant er å ta banankasser og lime på hjul av papptallerkner. La barna tre beina og hoftene gjennom hull i bunnen av kassen, så kan de springe av gårde i reserfart. Her er noen andre varianter man enkelt kan sette sammen av "løse deler":
Så lenge man har et løst ratt kan hva som helst bli en bil - en sofa, en seng, en liggende hylle, eller fruktkasser som her...
...eller som disse varebilene...
Barn som bygger biler liker godt noe som kan bli hjul, eller dekk. Har du noen gamle vognhjul, eller løse trillebårhjul er det helt topp.
Buss
En guidet busstur er alltid moro. Man kan reise til alle verdens hjørner om man vil. Sofaen kan bli den perfekte buss. Snur man bordet opp ned er det plass til mange. Har dere ei hylle , eller to kan man legge dem ned, ta plass og lukke dørene.

Fly
Når man flyr kan man komme seg rundt i verden på kort tid. Bare spør Albert Åberg som tok helikopter til Afrika med sin far. Pappesker er supre å bygge fly med. En variant som barna mine likte som små var å legge puter på golvet og teipe omrisset av flyet rett på golvet med maskeringstape. En annen variant kan bli til ved å gi barna løse deler å bygge det med selv - noe slikt som dette:
Med projektor kan vi også få en cockpit med plass til et par flykapteiner

Båter
Når vi bygger og leker med barn må vi tåle at møblene blir brukt på kreative vis. Snu bordet på hodet og se.... vi har en hel båt som kan ta oss ut i lekens uforutsigbare farvann. Hvem vet hva slags vesen og dramatikk vil vil møte.

De som trives på varmere breddegrader kan få hjelp av projektor til å skape sydlandsk stemning og et hint av sjørøver-tema.

Romskip og tidsmaskiner
Barnas lek tar nye vendinger etter hvert som de blir eldre. Noen tar bokstavelig talt helt av. Da kan romskip, raketter og tidsmaskiner føre til undring, filosoferende samtaler og grensesprengende lek.
Noen barnehager har romfart som tema og lager raketter av pappesker og gjenbruksmateriell. De blir så stilige! Rakettopskytingspanel kan lages av fargede juletrelys og tastaturer i ulike varianter.
Her er et par andre varianter - blant annet en kube som ble romstasjon og hjem til flere superhelter og astronauter...
Litt stoffer og noen "løse deler" så kan man reise herfra til fantasia på en formiddag.
Hvis ikke dette er inspirasjon nok kan man jo alltids sette seg på et flyvende teppe, eller drikke magiske reisedråper fra en kilde bakom regnbuen...
God tur!

News


ArkivDesign by In Obscuro