16-05-2017
Hjemmelagde lekedeiger og modellkitt

Ivrige barnehender jobber i takt med fantasien. De tryller fram snømenn og monstre. De lager og leker om hverandre. Barn blir ekstra ivrige når de får jobbe med materialer som ikke har en fasit – noe de kan forme som de selv vil. Modellkitt er et genialt materiale som kan gjøre bordet til enda et sted man leker, i stedet for dominerende møbler som står i veien for lek.

Man kan få kjøpt en rekke utgaver av lekedeiger og kitt, men å finne en som er god for barnehender å jobbe med er ikke lett. Når man finner den, er den ofte dyr og både kjennes og lukter syntetisk. Barna spør ofte om å få bruke flere farger samtidig. Da får voksne rykninger i øyekroken og blir vrange. Vi vet at det uskyldige spørsmålet resulterer i brun gørr etter kort tid. Det er derfor billigere og morsommere å eksperimentere med å lage lekedeiger selv. Da står barna friere til å bruke deigen slik de ønsker. I tillegg kan prosessen å nå nye høyder ved å tillate andre materialer som kan stikkes inn i deigen. Deigene kan lages på minutter ved kjøkkenbenken, med materialer man får kjøpt i matbutikken.

Myk modellkitt


Denne klassiske, hjemmelagde deigen er en sikker vinner. Den blir fast i formen og barna kan forme figurer. Den minner om Playdoh når den er ferdig. Men obs... Den har nokså høyt saltinnhold, så det er viktig at den ikke spises. Den passer best for de eldste barna. Vær også sammen med dem så lenge den er framme.

2,5 dl vann

1-2 ss solsikke-, eller rapsolje

0,75 dl salt

3 dl hvetemel

1 ss sitronsyre (Pulver i en liten pakke – står blant bakervarene)

Eventuelt konditorfarge, eller nedbrytbart glitter

Kok opp vann, løs opp saltet og ha i olje og evt. konditorfarge. Ta vannet av komfyren og bland med det tørre. Rør godt. Nå ser den kanskje både klumpete og rar ut, men jobb litt til med den og sett den i kjøleskapet til avkjøling. Når den er kald kan den knas til en god deig. Oppbevares i plast til den er brukt opp. Sitronsyren gjør at den vil vare lenge.

For de som er glutenallergikere kan man lage deigen med Jyttemel i stedet. Det finner man i allergihyllene i butikken.

 

Silkedeig

Et annen morsom deig er silkedeigen. Den blir litt slappere i konsistensen, men gir en annen sanseopplevelse.

2 kopper Maizenna

1 kopp parabenfri balsam. Lurt å velge parfymefri også

Eventuelt konditorfarge eller glitter.

Alt blandes til en fast deig. Den blir myk og smidig. Den kan dras og nesten renne, samtidig som den kan formes med en gang den er laget. Man kan rulle baller til snømenn, men også lage slanger og mer abstrakt kunst. Hvis man løfter den i været, siger den ut av hånden i morsomme strimler- en lekedeig med humor! Den blir fastere etter hvert som den står.

Man kan velge potetmel i stedet for Maizenna, men da blir deigen tørrere i konsistensen. Hvis man ikke vil bruke balsam kan matolje være en grei erstatning. Silkedeigen egner seg best som ferskvare.

 

Månemasse


En riktig sanseopplevelse kan man få med en litt løsere blanding av mel og olje. Denne kan man bygge med, rive ned og forme på nytt.

I kg hvetemel (evt Jyttemel til glutenallergikerne)

3, 5 dl babyolje (Evt matolje)

Glitter (Valgfritt)

Ha gjerne litt perler, hvite stein og lignende i massen. Det bruker barna til å pynte kaker med. Noen dyr kan eventyelt også legges til. Da bruker barna massen til å lage landskap. Tillegsmateriellet kan enkelt gjøres reint ved å skylles etterpå.

Ingrediensene blandes til en porøs masse. Vil man ha den litt fastere, blander man bare i litt mer olje. Lag gjerne dobbel og trippel mengde om den skal være til flere barn.

Denne blandingen leker man med i stor oppbevaringskasse med lav kant. Sammen med sandkasseleker og former blir det som en tur på stranden. Når leken er over setter man lokket på til neste gang. Månemassen oppbevares ved at man setter lokk på kassen.

 

Dinodeig

Dinodeigen er en  annen spennende deig er stas både som ferskvare og i tørket variant. Mer om den finner du ved å trykke på linken her


Skal, skal ikke… skal!

Noen reagerer kanskje på at matvarer brukes på denne måten? Noen etiske problemstillinger dukker opp. Vi leker jo med maten. Det er en diskusjon hver enkelt barnehage får ta, men for meg er valget enkelt når jeg ser hvilken sanseopplevelse og kunstnerisk frihet det gir barna. Hjemmelagde lekedeiger føyer seg fint inn i god, gammel barnehagetradisjon sammen med makaronikunst, potet-trykk og erteposer. Barna her syntes det var nesten magisk. De måpte av forundring over at det faktisk gikk an å lage selv: «Det skal jeg fortelle til min mamma!»

 

OBS: Selv om deigene er hjemmelagde er de ikke ufarlige. Man må likevel tenke på sikkerhet. Se an innhold på deigen, konsistens og barnas alder. Deiger med mye salt (som trolldeig) blir ansett som giftig. Kvelingsfare må alltid vurderes. Vær sammen med dem når de leker med hjemmelagde modellkitter.

 

 

News


ArkivDesign by In Obscuro