08-01-2017
Kuben man kan trylle med

Det er mange lekeminner som blir skapt under og inni noe. Gang på gang har jeg observert hvordan små rom i rommet virker som en magnet på barna. Under et teppe, bak en hylle skapes det lek. Her ser det ut til at de finner ro i uroen, konsentrasjon og nye ideer. Når mange barn skal leke i samme rom blir de ofte territoriale, sier lekforsker Jan Kampman. For å kunne holde på ideen sin og utvikle den klarer de sjelden være mange om gangen. Da trenger de et fysisk skille for å markere hvor sin lek begynner og andres starter. Noen barn går inn for landing når de har et krypinn som lokker.

Lykken var stor da jeg snublet over et enkelt byggverk som kunne bli et solid og varig rom i rommet. Min inspirasjon kom fra nettsiden til den svenske reggiobarnehagen Syrenen i Töreboda. De hadde bygget en firkantet kube av stokker fra byggevarehandelen. Den var både flyttbar, fin og solid. En slik måtte vi prøve ut. Den kunne kles med alt man måtte ønske og trylles om på et øyeblikk.

Kuben kan fungere som et stativ til barnas hyttebygging. Med tepper og tilgjengelig materiell kan de selv få definere hvordan den skal se ut og hvilken lek som kan foregå der. De kan leke rollelek, lage putekrok og ta med seg en bok, eller bygge noe der inne. Den er fleksibel og permanent samtidig, perfekt for et barnehagemiljø i stadig forandring.

Med kuben kan man også se hvor kreative voksne kan bli når det gjelder å skape inspirerende lekemiljø for barna. Se bare hvilke kreative varianter som dukker opp med et enkelt søk på google med søkerordene Reggio kube. Noen kler den til å inspirere til lek med lys og lyd, andre til temaarbeid og som lesekrok - mulighetene er uendelige.

Slik lager du en kube: Mål i rommet hvor stor kube dere ønsker. Vår ble laget av stokker som var 1.30 lange (Saget til i byggevarehandelen) Kjøp 2X2 toms stokker (48 mm - Kvadratiske i enden) Du trenger også metallvinkler -  minst 16 stk og skruer 8 12 cm lange og mange 3 cm lange. Ta en hjørnestokk og sett inntil to golvstokker. Skru sammen med vinkler. Det er lurt å drille hull først slik at ikke veden sprekker. En lang skrue skrus inn fra siden for å stabilisere. Sett inntil to nye hjørnestokker og skru sammen, fortsett slik til konstuksjonen utgjør en kube. Kuben er svært stabil og utgjør liten risiko for at barna skal velte den. For å være sikker kan man feste et enkelt sikkerhetsbånd til veggen - en slik man fester til hyller.

Man kan lage flere størrelser og evt sette dem inni hverandre som en babushka-dukke når man trenger mer gulvplass. Kubene passer svært godt innendørs, men kan være et supert tilskudd i uterommet også. Sammen med løse deler som granbar, stokker og stoffer kan barna lage sine egne konstruksjoner. Man kan lage et stativ av materiell fra byggevarehandelen - slik som vist over, men en hver person med litt speiderblod i årene ser at den også kan lages med stokker og tau.

Kuben er en så god ide at enkelte produsenter har plukket den opp for kommersielt salg. Jeg har sett priser opp i 11 500,- (!) Har man tid og lyst er det mye bedre å lage den selv. Det vil koste dere ca 400kr, en halvtime til handling og en til å skru den sammen. Det er det vel verdt. Vi har i hvert fall fått et lite tryllerom vi kommer til å ha glede av uendelig lenge.

News


ArkivDesign by In Obscuro