14-05-2016
Ballbane!

Det rumler i røret og jubelen står i taket når ballen endelig spretter ut i den andre enden. Ballbaner er gøy!

Husker du da du var liten og lagde flaskebaner i snøen? Det var ekstra morsomt når de ble laget som et samarbeidsprosjekt med andre barn. Banene var best når de hadde både svinger, kurver, fall og strekker der flasken kunne suse nedover. Spenningen var stor: Ville den klare svingen og nå til bunnen uten å stoppe på veien? Ballbaner er i slekt med flaskebanene – men dette lar seg gjøre inne, uansett årstid. Når barna er med å lage slike bruker de mye logisk resoneringsevne. Hvordan vil ballen trille? De kan gjøre læringsopplevelser innen alle fagområdene i rammeplanen og har det kjempegøy på veien. Det er så morsomt at vi kan si det slik: Har ikke barnehagen nok materialer til å lage ballbane har man kanskje ikke gode nok materialer?

Hva trenger man for å lage en god bane? Alt en ball kan trille gjennom kan brukes – takrenner, tuber og rør av ulike slag.  Materialer til større baner kan man få tak i på byggevarehandelen og Biltema, men spør du snekkere og rørleggere kan du få mye spennende restmateriell helt gratis. Teppebutikker har ofte rør de gjerne gir vekk. Til mindre baner kan man samle det meste blant vanlige husholdningsartikler – kjerner fra tørkerull og rør fra chips og godteri. Foreldre kan godt settes i sving med å hjelpe samle nok materiell. En liten etterlysning så blir lageret fort fullt. En sterk tape kan også være nyttig når en vil at banen skal vare over flere dager. Gaffatape, eller doctape er supert.

Man trenger dessuten ulike baller. Her bruker vi oftest de som passer i en barnehånd. De har noen fine i lekebutikker og dyrebutikker. Det er ekstra flott om de har ulike farger og strukturer. Våre fineste har vi fått tak i på Søstrene Grene og TGR. Vi har til og med noen som lyser når de blir satt i bevegelse. Det er stas.

 

Veggbane

En permanent bane på veggen er i øyenfallende og gir nysgjerrigheten litt å jobbe med.

Den lange banen i vårt lekeverksted ble laget med ventilasjonsrør (fra Biltema), tape og plastflasker. Ventilasjonsrør er sølvskimrende og nesten vakre. De kan strekkes og bøyes til spennende svinger. Gjennomsiktige plastflasker i mellom svingene gir et vindu inn i røret slik at vi ser ballen trille gjennom her og der.

En slik bane er enkel å lage sammen med barna. Man begynner med å dele røret i så mange deler barna ønsker (med saks og tang). Deretter taper man flaskevinduene i mellomrommene. Hvis man vil kan man pynte den ved å feste fargerike bånd, fjær og lysslynger til. 

Banen kan stå permanent og festes ved hjelp av hyssing hektet på kroker i veggen. Hvis man vil at barna skal kunne eksperimentere med løpet på banen kan man lage fester på veggen flere steder. Da kan røret flyttes og forandre bane. Man kan feste røret til veggen på ulike måter - med selvklistrende borrelås, limt magnet, eller gardinstreng og kroker i veggen. Kanskje vil man også at den skal kunne tas helt ned fra veggen og eksperimenteres med i rommet i stedet. Barna vil synes banen er morsommere over lenger tid om de kan manipulere og endre løpet. Det gir også flere læringsmuligheter.

Hos de yngste barna har vi laget en enkel, kort bane som står fast. For at ballene skal være tilgjengelige henger de i en kurv der løpet ender. Barna er innom til stadighet og fryder seg over synet av ballen som forsvinner i røret før den triller rett i kurven.

 

Løs ballbane

Rør og renner passer godt som løse deler der man samler materialer til konstruksjonslek. Da kan barna lage løse ballbaner. Hvor lang bane klarer vi å lage? Får vi til å starte i garderoben og ende i bøtta på kjøkkenet? Det er et herlig samarbeidsprosjekt for en lekegruppe med barn som trenger å kjenne samarbeidslysten bruse.

 

Klinkekulebane

Barna vil skride til verket om man har klar en kasse full av mindre rør og tuber sammen med god teip. Den kan tas ned fra skapet når skapertrangen er der. I en slik kasse holder det med papprør og flasker man har reddet fra husholdningssøppelet.

Det kan bli til baner for sprettballer, eller klinkekuler. Barna kan sitte ved bordet og lage dem, men den vokser ofte så fort at golvet må tas i bruk. For å lage flere fall til banen er fruktkasser, eller skoesker helt supert.

Vår oppgave som voksne er å lage spennende lekemuligheter i rommene. Barna skal kunne utforske og eksperimentere, prøve ut sine ideer og kjenne seieren når man får det til. Da er ballbanene midt i blinken. Barna blir aldeles oppslukt, voksne også.

 

News


ArkivDesign by In Obscuro