10-04-2016
Engasjert lek med internasjonal kafè

Hvordan står det til med rolleleken hos dere? Her er en ide for de som vil gi den bedre armslag inne - utover dukkekroken.

Vi er så heldige i lekeverkstedet å ha en gammel garderobe som vi kan innrede kun med tanke på lek innenfor et tema. Er barna interessert i dinosaurer kan vi lage en skog, er det doktorlek som gjelder, kan vi møblere og utstyre det klart til å ta imot pasienter. Rett før internasjonale dag var en ny forandring på gang. Den skulle bli internasjonal kafè.Det er en absolutt anbefaling å lage temarom sammen med barna på denne måten. Der kan man samle nok materialer som hjelper barna holde på en lek over tid. Tanken er også å skape et sted der mange barn kan bygge opp og delta i lek samtidig. Da kan man gi viktig lekeerfaring - også til de som strever.

Ideer til temarom kan være alt fra butikk og frisørsalong til fiskere, eller astronauter. Byggeplass med konstruksjonsmateriell (f.eks pappesker), arbeidshjelmer og refleksvester vil være en sikker vinner. Sørg for at barna er med å bygge rommet opp. Det er lurt å ta en tur til steder og snakke med folk som kan gi barn og voksne ideer og referanser.Det var naturlig å lage en internasjonal kafe fordi Fantoft gård barnehage er en internasjonal barnehage, men også fordi FN- dagen var rett rundt hjørnet. Det er viktig for alle barn å finne kulturell gjenkjennelse i lekerommene. I dukker, kostymer, rekvisitter og dekor kunne vi tilføre spennende detaljer.Barn liker å røre i ekte gryter. De spør ofte om de kan få noe i dem. Det fungerte fint med restegarn, silkeblomster, kongler, pinner og ullkuler på "kjøkkenet".

Alle bord fikk hjemmelagde menyer, duker og pynt. Porselensfat og kopper var ekstra stas. Forklær og kostymer med internasjonalt tilsnitt sørget for at man kunne gå i rolle med overbevisning.Når materialene ikke er i bruk kan man ta vare på dem i merkede kofferter. Disse er fra Ikea, de er lette, mulige å stable og er romslige.Temarom kan være en ressurs for leken. Når barn og voksne er i sving med å lage slike skapes en bevissthet om lekens verdi. Hos oss er det blitt et rom der voksne lettere deltar aktivt i lek. Her kan flere barn leke sammen, prøve ut roller og samarbeide om å leve i og leke gode fortellinger.

Men alle rom i barnehagen bør ikke være så konkret utstyrt. Et temarom dikterer også hva man skal leke. Blir det for mange slike, blir mulighetene for rigide for den grensesprengende leken. Den tar ofte veier man ikke kan planlegge. Avdelingen, eller basen skal fortsatt by på muligheter som kan ta den retningen barnet spontant kommer på. Temarommet er et supplement der rammene er tydeligere. Det er det noen barn som trenger av og til - voksne også.

God lek!News


ArkivDesign by In Obscuro