09-04-2016
Mønster- og mandalaverksted

Steiner, skjell, blader... naturen er full av vakre materialer som åpner fantasien og lokker frem skaperevnen. Man kan sortere, legge skattene etter hverandre og lage kunstferdige mønstre. Dette kan det se ut til at mennesker alltid har likt å holde på med. I mange av verdens kulturer finner vi variasjoner av border, mønster og mandalaer (Mønster i sirkel). I krysset mellom matematisk tankegang, fantasi og estetikk er det spennende å være. 

Med mønster- og mandalaverksted i barnehagen kan vi åpne for kreativ matematikk med de eldste barna.

Materialene som legges tilgjengelig i et slikt verkstedet kan være gjenbruk-, eller naturmaterialer. Jeg laget et verksted til barna med en kombinasjon av skatter fra naturen og blomsterbutikken. Det bør være presentert ryddig slik at det blir fristende å ta fatt på. Her er de satt fram på ei hylle med hjul som vi fant på gjenbruksstasjonen. Materialene ble sortert i skåler. Man må ha mye av hver ting slik at det blir lettere å lage mønster. Nederst i hylla finner barna ulike underlag de kan legge mønster på – spisebrikker, duker, speil og matter.

Barna liker godt at denne aktiviteten ikke har en fasit. Det er som et puslespill vi ikke aner hvordan vil se ut. Mønsteret blir til mens vi holder på. Rundt bordet hører vi barna bruker sitt matematiske språk helt naturlig – de teller, ser symmetri, beskriver form og farge.

Visst kan matematikk være vakkert!

 

* Flere bilder og mer om mandalaverkstedet finner du i "Første steg" Utdanningsforbundets blad for barnehagelærere

* Her finner dere og barna bilder til inspirasjon

* Billedinspirasjon og bøker til mønster, mandalas og kunst i naturen (landart) kan man finnehos kunstneren Andy Goldsworthy.

* Mer om mandalas i ulike kulturer kan du f.eks finne her (Prezi.com)

* Mer om å lage mønster og skape med gjenbruksmateriell kan man finne i Nina Odegard sin inspirerende bok «Gjenbruk som kreativ kraft» (Pedagogisk forum 2015)

News


ArkivDesign by In Obscuro