25-01-2016
Ett lite rom med magiske muligheter for de minste

Mange barnehager har små rom å boltre seg på - særlig de som ble bygget på 80 og 90-tallet. Noen ble bygget etter absolutte minstemål. I slike barnehager må man virkelig være kreativ med plassen. Barna skal synes rommene er inspirerende hver dag i to år. Her skal nysgjerrighet, lekelyst og forskertrang få utfordringer hver dag. Her er derfor noen ideer til de som strever med liten plass, eller de som har plass, men mangler ideer på hvordan utnytte den.

Rommet som er utgangspunkt for disse ideene er ca 8 kvm. Det er spesiallaget for toddlerne (1-2år) Det er innredet etter det små barn liker best… Møte andre, tumle, gjemme, putte, åpne/lukke, trille, flytte, sanse, forske, helle og leke begynnende fantasilek.

Når det er ryddet ser det kanskje litt kjedelig ut. Noen hyller, gardiner og en stor sofa. Men her lar alt seg flytte på for å endre rommets karakter.

 

Sansehylle

En klassisk ikeahylle kan brukes på uendelig mange måter. Her er den gjort om til en enkel sansehylle som kan stilles opp på ulike vis. Den kan stå midt i rommet, eller inntil en vegg. Den kan også ligge og bli et helt nytt møbel. Bak er det stiftet på stoff med hull i (med møbelstiftepistol) Da kan barna kikke inn, leke borte-tittei med de på andre siden. Barna liker også å putte ting inn i hullene.

Her finner de også en boks med hårruller som gir en fin sanseopplevelse. De passer inn i røret med mange «armer».  I tillegg er det en kurv med fylte sokker. Noen med erter, noen med ris, putefyll, makaroni og andre ting. Det mest abstrakte, kunstinspirerte og litt komiske elementet her er likevel strømpene som er fylt med diverse og henger fast i toppen. De er morsomme å stikke hodet inn til, kjenne på og dra i.


Gardiner og rørjungel

Taket er skrått slik at det passet fint å strekke fire gardinstrenger på tvers og henge opp hvite gardiner og andre tekstiler. Da kan man lage scene til samlingsstunder og skyggeteater. Gardinene gir også mulighet til lek. Her kan man gjemme seg, eller dele rommet i to og skape en stille krok.

For litt ekstra moro har vi laget en rørjungel. Isolasjonsrør trukket med strømpe – strikkede, eller kjøpte. Her er det man trenger:

(Panduro har strømper, KID har streng og kroker og Biltema har rørene)

 

Sofa

Mange barnehager har kastet ut sofaen fordi de synes de voksne bare satt på den og drakk kaffe uten å involvere seg så mye som ønskelig med barna. Jeg synes vi kan argumentere den inn igjen (og snakke med de voksne om at dette ikke er et pauserom) Barna liker det myke elementet i rommet som en sofa kan være. Noen voksne har ikke helse til å sitte på golvet og involverer seg lettere med barna i en sofa.  I tillegg er den fin å oppbevare hemmeligheter under – slik som riskassen og lysbordet. Likevel er den aller best å leke på, under og rundt. Se bare her… Den kan være både båt, bil og gymsofa

Båt med fiskestang og garn parat. Hvem vet... kanskje det napper i dag? En biltur i bergenske gater kan også friste...

Super sofa å bruke til hinderløyper og gym-lek


Serveringsbrett

Jeg fant serveringsbrett på Biltema som man kan folde ut bein på. De er helt super å bruke når man vil stille fram lekemateriell.

Åpne, lukke, putte, ...

På det ene serveringsbordet har jeg limt uknuselige speil (Ikea og Biltema har) På det andre er det festet tastatur, fjernkontroller og annet knappestyr på med selvklebende, kraftig borrelås (også fra Biltema… beklager at det høres ut som om jeg er sponset i dag. Dere kan tro de stusser litt i kassa på Biltema med alt det jeg kommer drassende med. «Er hun rørlegger, snekker, seriøs råner, eller har hun et alvorlig samleproblem??» Neida, hun er bare barnehagelærer)

Barnehagefolk vet for eksempel at små barn elsker å leke med sko.

Når serveringsbordene ikke er i bruk kan de henges på veggen bakom gardinene...


Diverse lyskilder

Å kunne variere lyset i rommet er spennende. Her er det lysslynger som kan gjøre om stemningen i rommet på et blunk.  En overhead er fin å leke med – legge ting på platen og se skyggen på veggen. Et lysbord kan absolutt gjøre susen (Her finner du eksempel på en hjemmelaget versjon og her finner du en variant man kan kjøpe) De kan gjemmes under sofaen når de ikke er i bruk.

På bildene ser du effekten av en liten projektor som står beskyttet på golvet under sofaen. Den kan kobles til telefon, nettbrett, eller pc og lage spennende stemninger.  Man kan også lese billedbøker med den (Bruk f.eks bokhylla.no, finn favorittbøkene og les og prat om bildene på veggen)


Sansekasser

I en annen ikeahylle er rommets skjulte ressurs – sansekassene.

 

Her kan man putte større mengder materiell som på omgang kan gi leken ekstra giv. I denne hylla finner man en kasse med innhold innen temaet «kjøkken»- inspirert av små barns langvarige lek i kjøkkenskuffen. Man finner en med tema «naturmateriale» full av kongler, fjær, skjell, treboller og annet fint. En tredje er full av baller med ulike farger, størrelser og strukturer. Den siste rommer alle sanseflaskene (Mer om dem finner du her)

Silkebåndet på tvers er festet med krok og kraftig borrelås i hver ende slik at barn ikke kan tømme kassene. Her er det meningen at den voksne skal servere barna innholdet i porsjoner.

 

Fiklevegg

Barn liker å ha noe å henge fingrene i. Å lirke opp en lås, hekte noe på og av er slikt som kan engasjere. Et ventilasjonsrør er gøy å sende ball gjennom. En estetifisert Ikea fikleleke vekker undring og gir mye å ta i – noe mykt, ulike strukturer og noe som lager lyd. Ull, armbånd og garn er eksempler på materialer å henge på.

Alt på fikleveggen er festet med selvklebende borrelås, eller kroker. På den måten kan man ta tingene ned fra veggen, eller bytte dem ut.

Denne fikle-installasjonen er en ide vi har lånt av Abra Cadabra barnehage – kroker med ringer å ta av og på – ulikt materiale, ulike størrelser og lyder.

 

Riskasse

Alle former for sansekasser passer fint å trylle i rommet med. Man kan bruke trekasser, plastkasser, eller blåse opp en gummibåt, for den saks skyld. De kan fylles med innhold som barna får utforske, sanse og skape lek med. Her er en favoritt – riskassen. Her kan barna helle og tømme, eksperimentere og la fingrene gli igjennom. (Eksempler på andre sansekasser finner dere her)

...og jeg har kostebrett og støvsuger i nærheten. Den passer best å sette fram når det er få barn i rommet.

 

Speilkommode

Kommoder kan trylle om rom på et øyeblikk – særlig hvis man har fylt den med materialer som hjelper barna utvikle en ide. Kommoden i dette rommet er dekket med speil. (Uknuselige slike har de både på Ikea og i butikken som begynner på B og slutter på iltema)

I nederste skuff finner barna noe av det de liker best – sko. I midten er det hatter. Øverst er det skjerf, pledd og stoffer. På siden finner de vesker. Det er alt små barn trenger for å leke begynnende rollelek. Hvis vi i tillegg presenterer innhold fra sansekassen «kjøkken» inntil speilveggen bak, kan spennende ting skje.

Den voksne kan sitte på golvet og vil garantert få på hatt, kappe, bli matet og tullet inn i teppe. Vi leker at vi spiser og sover, slik de minste liker. (Her er mer om denne kommoden)

Eller vi kan dekke til selskap i skogen...


Sansetunnel

Et gammelt bord har blitt en sansetunnel.  Det er ikke plass til den i dette rommet hele tiden, men den står lett tilgjengelig og kan settes midt på golvet hvis vi trenger litt variasjon.

Speil i taket er ekstra flott. Stoff er stiftet fast med møbelstiftepistol.

Har man ikke et bord kan man lage noe lignende med en pappeske (som her). Inni slike tunneller kan man for eksempel stappe masse makulert papir. Da er det bare å slippe barna løs og høre møtene, fnisingen og leken som oppstår der inne. Andre ideer til hva tunnelen kan fylles med kan være kosedyr, sanseflasker, eller kanskje fjær.

Det er klart den også kan være hytte der man kan flytte inn med kjøkkenting, hatter og sko fra kommoden.

 

Håndklestenger

Her har de aller minste noe å holde seg i når de skal lære å stå og gå. Hånklestenger kan også brukes til å stille ut fristende lekemateriell og henge opp vakre tekstiler og instrumenter.

 

Musikkspiller

Det finnes så mange fine og gode varianter av musikkspillere om dagen – høytalere en kan koble til nettbrett, telefon og diverse.  Da kan man hente musikk og lyder fra nettet. Lyden av bjellekuer på beite, fuglekvitter og bølgeskvulp kan gi rommet en lyd å trives i.  Det er lurt å lage seg spillelister med rolig musikk, dansemusikk og lydkulisser. Da har man masse å velge mellom.

 

Madrasser, puter og krypetunnel

For at tumlerne skal få utfolde seg er Ikeas lekemadrasser helt supre (Plufsig, heter de) De kan ligge flate på golvet og myke opp i landingen.

De kan også settes på høykant og bli til vegger på hytter.

Madrassene kan delvis brettes slik at de kan bli sofaer, senger og annet vi trenger til rollelek også. Noen klassiske puter fra puterommet er en ressurs for å lage hinderløyper og variert landskap, krypetunnelen likeså.

 

Med enkle virkemidler kan man variere, flytte og lage nye tablåer. Rommet fungerer spesielt godt om den voksne har hatt 5 minutter til å gjøre det klart. Slike rom kan man forberede ved å komme litt før på morgenen, eller gjør klar mens barna sover. Hvis seinvakten har litt tid til å lage et tablå på tampen av dagen, er det ekstra moro å komme på jobb dagen etter - både for barn og voksne.

Små rom trenger ikke være et problem. De kan bli intime, spennende og inviterende om man tilfører dynamikk og muligheter til forandring. Legg merke til at dette rommet ikke har noe klassisk leketøy. Likevel blir det lekt her.. og det med glød.

Håper rommet kan inspirere flere til å lage dynamiske rom til barna.

Har du lyst til å komme på besøk og se dette og alle de andre magiske lekerommene i eventyrhuset? Da kan du finne ut mer her.

De som trenger ytterligere ideer kan besøke nettsiden til et av mine store inspirasjonskilder: Blue house interational school sitt toddleratelier.

 

 

News


ArkivDesign by In Obscuro