21-02-2015
Oppdagelsesflasker

Jeg liker å søke på nettet etter gode ideer til barnehagen. Med jevne mellomrom har det dukket opp en og annen aktiv mamma eller barnehage som har laget oppdagelsesflasker (Discovery bottles).

Dette er i grunn en god gjenbrukside der en tar tomme flasker og fyller den med spennende innhold. Når de er ferdige kan man studere dem og la dem stå i vinduskarmen la lyset spille gjennom fargene. Jeg har tenkt at de er stilige å se på, men lurt litt på om det er grunn nok til å lage slike. Jeg liker å lage ting barna kan bruke til noe.

På et besøk i Akrobaten barnehage så jeg slike flasker i vinduet. Styreren fortalte glødende at de slett ikke bare lot dem stå der. Barna fikk leke med dem! Små barn likte å flytte på dem (I sitt stadig pågående prosjekt – «Vi ommøblerer») Store barn kunne finne på å bygge med dem og bruke dem i rollelek.  Da ble jeg overbevist. Dette måtte prøves.


Moro som kjemieksperiment

Å lage slike flasker er et morsomt kjemieksperiment i seg selv som man kan gjøre sammen med barna. Her gjelder det å prøve ut det man kan komme på av innhold og samarbeide om å få til god variasjon. Basisen i flaskene med vått innhold kan være farget vann (Konditorfarge eller dråper med silkemaling gir fint, gjennomsiktig resultat) I tillegg kan man forsøke å blande i babyolje. Da kan man undre seg over hvorfor den ikke blander seg med vannet om man rister aldri så mye.

Såpe gir et annet resultat og hvis man rister godt blir det såpeskum som varer lenge i flasken. I vannet kan man slippe opp i glitter, paljetter, perler, nøkler, små plastdyr og annet morsom. Hva synker, hva flyter og hva svever i vannet…? En favoritt hos oss er en (reke-)krukke med en smokk (Ide lånt av Ølensjøen barnehage) En annen er dinoflasken med vann, dekorgrus, deler av plastplanter og bittesmå dinosaurer.

I flasker med tørt innhold kan man bruke ris, erter, linser, eller makaroni. Ullkuler, perlekjeder, klinkekuler og annet vakkert som gir spennende effekt.

Av Hildegunn Sæverås har jeg lært at man kan fylle flasker med avklippede piperensere, skru igjen korken og la barna bruke magnet på utsiden. Kult!

Kanskje lurer du på hvordan man tør la barna bruke disse flaskene. Skrur de ikke bare opp korken, så det bare blir søl? Litt silikon, eller kontaktlim i korken hjelper – før man skrur den på. For å være sikker kan man tape korken til flasken med litt sportstape. Da sitter den godt og kan komme ned fra utstillingsplassen i vinduet.

 

Til konstruksjon

Disse oppdagelsesflaskene er fine å bygge med. Fire like høye flasker og en skjærefjøl, så har man grunnpilarene og ett plan på en fin oljeplattform.  Derfra kan man bygge seg videre til nye høyder og spennende arkitektoniske verk.

Sammen med andre materialer kan flaskene bli til noe verden aldri før har sett. Barna liker saker de kan manipulere, flytte og skape nye ting med.  Her er de avbildet sammen med en familie av «løse deler»: bord, planker, kjegler, ventilasjonsrør og mye annet rart. Alt kan bygges med!

 

Til lek

Små barn liker å sitte på golvet og vende på flaskene. Der kan de sitte lenge og bare studere innholdet. Hvis man vil, kan man presentere dem litt vakkert for de minste. Man kan for eksempel legge dem i en sansekasse, kanskje sammen med lysslynger og lommelykter.

Et lysbord fungerer også fint å sette flaskene på (Se enkelt hjemmelaget lysbord her) Et tips er å lage presentesjonen klar mens barna sover. Klart det er hyggelig å våkne til en rolig stund ved en slik kasse…

Større barn som leker rollelek ser umiddelbart at disse passer i butikkhyllene, eller som noe å servere gjester på besøk.

I lekeverkstedet har vi laget oss en kurv der vi har samlet materialer til butikklek. Flaskene står sammen med tomme rosinbokser, krydderglass og ukeblader.

Velkommen på handel. Butikken er åpen!

Jeg har til og med sett hvordan slike flasker plutselig får uventet liv: En blå flaskebaby blir løftet omsorgsfullt opp i fanget, får klem, godnattsang og dyne.  Den behagelige skjebnen hadde nok ikke flasken sett for seg seg da den ristet ut av brusfabrikken mot en usikker fremtid. Gjenbruk med metafunksjonell mening – det er meningsfullt, det.

News


ArkivDesign by In Obscuro