03-02-2015

Dinodeig til lek og laging


I ei barnegruppe er det ofte barn som lar seg fasinere av dinosaurer - fortidsdyr med kropper som ligner drager, skarpe tenner eller pussige spesialiteter. Jeg forstår disse barna så godt. Tanken på at de spennende dyrene vandret på jorden for flere millioner år siden – lenge før menneskene bodde her, er virkelig besnærende. At vi enda kan finne spor etter dem kan lokke fram paleontologen i oss alle.

En ide til fordypning i dinosaurverden er å lage dinodeig. Det er egentlig bare trolldeig som vi blander sammen med sand og jord.

Denne deigen er god å ta i og leke med. Den kjennes ut som modellerkitt. Sammen med dinosaurfigurene av plast og naturmaterialer som stein og pinner kan det bli en fristende invitasjon til lek ved bordet.

Det er dessuten stilig at den stivner hvis den får stå i noen dager. For de litt mer utålmodige går det an å la den tørke i tørkeskapet, eller i ovnen. I denne deigen kan  barna lage sine egne dinosauravtrykk med føttene tiil figurene. Når de er tørre ser de ut som spor fra en svunnen tid. Det er også morsomt å lage dinosauregg og egne fossiler.

Barna liker å pakke små dinosaurer inn i deigen, la den tørke for så å hakke dem ut med hammer – nesten slik som en ekte paleontolog gjør.

Når de er tørre passer fotavtrykk, egg og fossiler flott inn i en sansekasse til lek ved bordet.  En varm sommerdag kan man fossilklumper og dinoegg ned i sandkassa og gå på forskerferd med forstørrelsesglass, hammer og spade.

Oppskrift på dinodeig:

2 kopper hvetemel

2 kopper salt

1 kopp sand (skyll den i sil først hvis du har hentet den i sandkassa)

1 kopp jord (gjerne fra pose)

Ca 1 kopp vann

Bland alt det tørre. Hell i litt og litt vann. Pass på at konsistensen er slik at deigen blir fast og holder på formen. Bør brukes samme dag. Det barna har laget kan tørkes i friluft (Ca to uker) eller i ovn (50 C i fire- fem timer) eller i tørkeskapet til den kjennes hard. Jo lenge man lar den tørke, jo hardere blir den.

Flere dinoideer finner dere i Verktøykassa 1, 2015

News


ArkivDesign by In Obscuro