24-08-2014

Musikk på lekeplassen

Barn liker å eksperimentere med klanger, lyder og rytmer. Får de lov, frihet og mulighet kan noen fordype seg i musikalsk lek så de nesten glemmer tid og sted. I barnehagen står som oftest instumentene som lager spennende lyder godt utenfor barnas rekkevidde. Ørene våre tåler ikke  fri eksperimentering med lyd innendørs. Derfor er det en god ide å slippe denne formen for lek ut. Ute oppfattes lyd mindre påtrengende og barnas glede over den kan få friere tøyler. 

Et  kjedelig gjerde, eller en vegg kan bli spennende ved å feste på ting som lager klanger og ulike lyder. De flotteste instrumentene kan få bli inne, men ting fra gjenbrukssentralen, fra kjøkkenet, bøttekottet og verktøykassa kan gi vel så gode muligheter. Fest dem enkelt med ståltråd, eller skru dem fast. Med enkle midler har man plutselig en oase for musikk og lyd
Musikkgjerde

På bildet ser du en fargeklatt av en musikkvegg laget av et engasjert personale i Stenbråttet barnehage på Røros. Den ble skrudd sammen på noen timer en planleggingsdag i august. Bakgrunnen er et ferdiggjerde kjøpt på den lokale byggevarehandelen. Det ble malt i fine farger og festet til gjerde ved å drille skruer gjennom en planke fra baksiden av nettinggjerdet. På Røros er det mye snø store deler av året, så musikkveggen kan skrus av og flyttes oppover etter behov.Instrumentene er festet med ståltråder, skruer og bånd. Her har personalet og jeg samlet noe som sier bært, pling, rasle, tut og bom. Sleiver og pinner er flotte trommestikker og ligger klar i en kurv i lekeskuret. Det kjedelige gjerdet har nå blitt langt mer interessant.

... og det står i stil med det fargerike og herlige sølekjøkkenet på samme lekeplass:Klart uteleken blir beriket av slike interessante områder... 

Her er noen bilder fra Veslebrunen Steinterbarnehage der de har et gjerne med roligere farger, men like mange muligheter:

En kjempestor windchime laget av støvsugerrørPling, plong musikkpaviljong

Jeg hadde så lyst til å lage noe lignende til barnehagen der verkstedet mitt ligger. Der hadde det vært supert å hatt litt musikalsk liv på uteplassen, men to utfordringer gjorde det litt vrient: På visse tider av dagen er det noen som sover i vogn her. Det er ikke lett å få til skjønnhetssøvnen med energisk trommesolo og gjalling fra grytelokk rett ved siden av. Det beste hadde vært å kunne flytte musikkleken vekk i perioder på dagen. Dessuten er dette en lekeplass med mange gjester etter at barnehagen er stengt. For å bevare musikkoasen så lenge som mulig hadde det vært fint å kunne flytte den inn i en bod, hvert fall i helgene. Da dukket ideen om en mobil musikkpaviljong opp.Jeg fant en stor og en liten trepalle bak en lokal bedrift. Siden den skulle stå ute ble de beiset før de ble skrudd sammen. De to pallene dannet et golv med to plan slik av barna kunne sitte på kne og tromme fra flere kanter. Et grønt terrasseteppe ble spiktret på for å unngå at musikerne får flis.
 


Paviljongen trengte hjul for å kunne flyttes på lekeplassen og settes enkelt ut og inn av skuret. De ble skrudd på slik at paviljongen bare trenger løftes i den ene enden og skyves på plass der man måtte ønske.

 

Jeg laget et enkelt overbygg med stokker og pinner og stokker fra skogen slik at instrumentene hadde noe å henge i. De ble festet sammen med ståltråd og skrudd fast i pallene.Å samle ting som lager flott lyd er en morsom prosess som både barn og foreldre kan bli med på. I musikkpaviljongen ble det grytelokk, bestikk og fastnøkler i snorer, eggedeler, pistasjenøtteskall, flasker med raslemakaroni, en windchime for å nevne noe.Første gangen vi trillet paviljongen ut på lekeplassen stormet barna til. Etterhvert som nyhetens interesse hadde roet seg ble det mer armslag. Paviljongen har nå stått en hel sommer. Her oppstår det fremdeles uoppfordret musikalsk aktivitet. Noen sitter lenge og finner rytmer i trommer og lokk, mens andre stikker innom for en liten trudelutt. Her kan det strømme heftige trommesoloer avløst av lyden av vakkert stjernedryss. Noen ganger stemmer barna uoppfordret i en kjent sang som de akkompagnerer selv. Andre sanger blir spontant laget på stedet. Til og med musikkeventyr har jeg hørt barna lage mens de illustrerer fortellingen med passende lyder.


Meningsfull gjenbruk

Slike musikalske oaser er så morsomme å lage. Har dere en krok under et klatrestativ, en vegg eller en lekehytte som trenger et løft kan denne ideen virkelig være tingen. Det er lurt å lage den under tak hvis mulig. Da tåler den årstidene bedre. Trenger dere flere bilder eller inspirasjon kan dere google "children music wall". Dette er god gammeldags gjenbruk som barna setter pris på.


En levende utelekeplass

Mange lurer kanskje på om det egentlig er verdt å legge arbeid i å lage en slik vegg fordi den åpenbart vil bli ødelagt etter en tids bruk. Da må jeg svare så ærlig jeg kan: Ja! Det er verdt det når man ser stjernene i barnas øyne i det de griper om sleiva og oppdager den vakre klingelyden i et sett med fastnøkler fra Biltema.I Stenbråttet barnehage innså de også den musikalske oasens forgjengelighet, men det ble løst ved å utnevne tre fra personalet til å sørge for å stelle den og bytte ut ting når det ble ødelagt eller slitt - så får den vare så lenge den varer. Poenget er egentlig at utelekeplassen skal være et sted der det skjer ting. Det skal være et levende, dynamisk sted der gode ideer kommer og går. Forgjengelige ideer er ofte de beste i lekens verden. De er der, gleder oss og forvinner igjen. Det husker vi sikkert fra vi var små - snøhulen som smeltet da våren kom, demningen som brast etter hardt arbeid og hytta med klesklyper og tepper. Hulen, demningen og hytta finnes ikke mer - men lever likevel som et varmt minne i vår bevissthet.  

Husk at noen av barna er på utelekeplassen i mange timer hver dag - i fire, fem år. Det høres ikke så lenge ut for en voksen, men for et barn er det en evighet. For flere bilder av musikkpaviljongens mottakelse blant barna og en mer utfyllende tekst kan dere lese inspirasjonsbladet for barnehagefolk, Verktøykassa 3, 1014.

News


ArkivDesign by In Obscuro