11-05-2014
Gjør klar til lek!
Å virkelig fordype seg i lek er noe av det viktigste i et godt barneliv. Lekens magiske bensin er lysten til å være midt i - midt i utforskningen, midt i et skapende prosjekt eller midt i fantasifortellingene. Vår oppgave som lekekloke voksne er å få barna til å kjenne at de er midt i så ofte som mulig og så lenge som mulig.

Å komme dypt inn i engasjerende lek kan være vanskelig i barnehagen- særlig hvis rommene ikke har materialer og muligheter som inspirerer og inviterer. Barna ferdes i barnehagens rom dag etter dag - noen i hele fire år. Da må vi som voksne sørge for at rommene varieres og byr på fristende lekemuligheter - hver dag. En morsom ide er å lage inviterende lekeoppsett for barna. Da samler man noen materialer - gjerne knyttet til et spennende leketema og lager en liten scene i et hjørne, under trappa, eller et annet passende sted.
I denne piratkroken har vi noen blå stoffer til hav, tepper og planter til øy. Av rekvisitter har vi en skattekiste med juggel, kikkerter, skattekart og blanke fat og kopper. Til å kle oss ut med har jeg vært på Fretex og hamstret bunadsvester. Tørkler til hodet kan også brukes. Tør man bruke sverd, kan man gå til pinnehaugen utenfor døra. Vil man ha en sjørøverskute kan en palle gjøre nytten - med planke på ekte sjørøvervis.   

Temaet for lekeoppsette må være forankret i det barna er interesserte i. Ideer til hva man kan lage kan man plukke opp ved å se hva barna leker eller snakker om. En god hverdagsfortelling kan godt gi ideer - erfaringer fra en tur til frisøren, eller med hunden til dyrlegen. En eller flere lekekroker med slike oppsett kan også være et fint supplement i temaarbeid. Har man om "livet i havet" kan man lage en båt (F.eks en palle, en benk som en brygge å fiske fra, eller et bord) med garn, fiskestang og bølgende hav med spennende dyr under overflaten.Ting som kan lage stemning for lek kan være kostymer, stoffer, tepper, figurer, bøker om temaet eller bilder. Jeg liker å sette opp den lille projektoren og koble den til telefon eller lesebrett. Et bilde fra nettet kan blåses opp som bakgrunn på veggen. Enda bedre er om man finner levende bilder som bakgrunn - appen "gaze" er helt fantastisk!  Der finner du rolige levende bilder fra naturen - med lyd. Skal det være en flytur over skyene, en sydhavsøy med palmesus og bølgende hav, eller grønne oaser med sildrende bekker?   

Noen lurer kanskje på når man skal få tid til å lage slike lekeoppsett. Noen vil nok synes det ser det tidkrevende ut, men det krever ikke mer enn 5-15minutter i en stille stund på dagen. De kan lages før barna kommer om morgenen, eller på ettermiddagen når aktiviteten inne har roet seg. Der kan det stå klart til dagen etter eller til innetid seinere på dagen. Oppsettet bør stå i hvertfall ei uke i slengen slik at barna får gjentatt leken, prøvd ut ulike roller og muligheter.

Når man har gjort det noen ganger begynner barna ofte å legge inn bestillinger. "Kan ikke du lage en dinosaurkrok?" Etterhvert kan noen av dem mer enn gjerne bli med å lage sammen med deg. Barna kan da bruke sin kompetanse og lære deg noe. Veldig stas å planlegge og lage en slik til sine venner. Det kan også brukes som en bursdagside. La bursdagsbarnet bestemme og forberede ukas lekekrok sammen med en voksen. 

Slike lekeoppsett  er helt supre som utgangspunkt for barn som trenger å sanke lekeerfaring i små grupper. Ta med en gruppe barn inn her og se de høste verdifulle erfaringer.

I en god lekekrok er det viktig med ekte saker. Klart det er morsommere å være lege med ekte bandasje, plaster og kluter med vann.

Etter hvert som fantasien begynner å svinge hos de voksne ser man at det er mye motivasjon i å forberede rommene på denne måten. Det er en praktisk innfallsvinkel til det viktige mandatet vi har - nemlig å lage et helhetlig rikt lekemiljø for barna. Det er ingenting i veien for at man kan lage slike kroker flere steder i barnehagen. Bruk gjerne litt tid på planleggingsdager og personalmøter til å pønske ut eller lage noen gode lekeoppsett.

Her er noen flere enkle eksempler:

Hos veterinæren:


En benk og litt doktorsaker, noen kosedyr og legefrakker. For litt ekstra dramatikk kan man sprette opp et kosedyr og legge sysaker i nærheten.

Nå kan de få stell, mat og omsorg. Burene til dyra er krakker, men har man ekte bærekasser er det enda bedre. 


På toget:Her er lokomotivet - et tastatur på et bord, et grønt flagg, et tunnelbilde på veggen, billetter og hullemaskin (til å "stemple" billetter). Hvis man vil ha levende bilder av tog i fart kan en gå inn på Youtube og finne deler av NRKs bergensbanetur. Filmen kan projiseres på vegg og skape stemning.Ta plass, lukk dørene!


Årstidskroken:


Hver årstid er så vakker. Man kan samle farger fra årstiden og lage et inspirerende miljø til rollelek - En blomstereng med piknikteppe om sommeren, en fargerik skog med dyr og eventyrvesener til høsten, et vinterpalass når kuldegradende kommer krypende og til våren.... hm... kanskje et epleblomstpyntet legekontor der man fikser alle skrubbsår? 


Arkitektkontoret:

Her er det samlet materiell til å bygge noe spennende - klosser, lysestaker, skjærebrett og store tårn (Støperør i papp fra Biltema). Spir i tovet ull er vakkert. Som inspirasjon i bakgrunnen har vi valgt et bilde av Gaudis Gingerbread house i Barcelona.


I heksa eller trollmannens hule:


Tenk alt det rare man kan trylle fram i denne gryta. Barna kan bli med på å fylle hyllene med funn fra naturen


Fly me to the moon:Stjernekapper, raketter, universet på veggen og rakettoppskytningspanel. (Rakettene er malte støperør i papp fra Biltema) I leken blir det umulige umulig. Slike kroker gir barn og voksne lyst til å ta av og fyke inn i lekens univers. Hva venter dere på?News


ArkivDesign by In Obscuro