08-01-2014
Fikle, trykke og tastebord


Knapper og brytere er magnetisk spennende for mange barn. Derfor kan de gi spennende muligheter til lek og læring i barnehagen. Dette hadde jeg lyst til å utforske. Hva ville skje om jeg resirkulerte et gammelt bord, limte på alle knotter og duppeditter jeg kunne finne – for så å sette det inn blant barna?Et lavt lekebord var perfekt i størrelse fordi mange barn liker å stå når de leker. Etter en liten sankerunde på gjenbrukssentralen, hjemme og på Biltema hadde jeg nok knotter, brytere og knapper. Et gammelt tastatur, et par speil, en kalkulator, et sykkellys og en liten lysslynge kunne også brukes. Jeg limte og tapet enkelt og greit alle elementene til bordet. (Kontaktlim, dobbeltsidig tape og limpistol ble brukt)

Så snart bordet stod klart i stua her hjemme så barna muligheter med det – selv om mange av bryterne ikke førte til at noe skjedde. Det var knappene i seg selv som trakk oppmerksomheten og fikk fantasien på gli. Bordet åpnet for mulighetene til rollelek: Kunne bordet være et kontor eller kontrollpanel i en rakett på vei til månen? Jeg har sett noen lage plater med lignende fiklemuligheter og skru dem opp på veggen. Det er utrolig stilig, men dette bordet ble enda mer anvendelig fordi barna selv kunne flytte på det og sitte rundt. Det hjelper lite at kontrollpanelet henger på veggen hvis raketten er klar til å ta av i andre enden av rommet.Før jul ble bordet satt inn hos de minste i Ytrebygda barnehage. Skal si det ble senter for oppmerksomhet. Noen begynte frimodig å trykke i vei. Noen kikket bort på de voksne med spørsmålet «Får vi virkelig lov?» skrevet over hele fjeset. Når de skjønte det var fritt fram ble de ivrige. Snart var bordet omringet at barn med trykkefingre. Litt kamp om plassene ble det. Noen trakk stoler bort til og signaliserte at «her blir vi en stund»Dette bordet ble et morsomt innslag i lekerommet. Det gav ideer til fantasilek for de eldste, mens de minste utforsket de finmotoriske mulighetene. Supert for de som har barnegrupper fra 1-6 år. Jeg ofrer gjerne noen gamle duppeditter for en slik mottakelse. Har dere eller foreldrene noe lignende liggende innerst i et skap? Ta det ut, for med leken kan de få nytt liv. Et gammelt tastatur kan ta deg til månen.

Flere bilder av mottakelsen dette bordet fikk finner du i Verktøykassa 1, 2014. Der finner du også enda flere ideer til hvordan bord kan bli spennende innslag i rommene.

News


ArkivDesign by In Obscuro