03-01-2014
Lekelandskap i ull

Har du og barna lyst til å lage noe til lekerommet som virkelig kan sette fart på fantasien? Da er det å lage et spennende leketeppe tingen. En måte å gjøre det på er å nålefilte ull rett på ullfleece eller et ullteppe. Det beste med denne metoden er at barna kan være med å skape landskapsformer og fantasifull natur etter eget hode. Det er nesten som å male et eget skattekart der malingen er fargerik ull.Et vakkert leketeppe kan være et flott samarbeidsprosjekt for voksne og barn i vintermørket. Man kan lage et slikt over noen timer en dag, men det blir ekstra flott om man tar seg god tid og lar det utvikle seg over flere dager.  Da kan dessuten barna gå litt til og fra mens prosjektet sakte tar form. I en slik prosess får barna et eieforhold til teppet og ideer hvordan de vil bruke det når det endelig blir ferdig.

Her er det dere trenger:Ullstoff – stort stykke, løs ull i fine farger, noen nålefiltenåler og evt lette stoffer til å lage bekker og vann.  Man trenger dessuten noen stolputer, skumgummimadrass e.l. å legge under stoffet mens man stikker. (Man trenger altså ikke såpe og vann til denne formen for filting) Man kan også supplere teppet med ullkuler, silkeblomster og annet fint som man limer godt på med pistol-lim til slutt.

1) Bli enige med barna om de store landskapstrekkene på teppet. Skal vi ha en elv, en skog, en eng, ei steinrøys? Resten av landskapet blir til underveis. Vær åpen for at det kan forandre seg etter hvert.

2) Lag landskapsformene ved å legge ull på teppet og stikk, stikk, stikk til det fester seg.For å lage vann kan man bruke florlett stoff og feste det til bredden med ull som man stikker fast. Vi syntes det skapte liv i vannet ved å strø litt glitter under det blå stoffet. Blomster lager man ved å stikke små fargerike biter med ull fast der man måtte ønske.

For å sikre seg at ullen sitter godt kan man enten finne fram grønnsåpe og varmt vann og gni det godt på undersiden når teppet er ferdig, eller kjøre noen runder over landskapet med symaskin.For at barna skal kunne lage fantasifulle fortellinger rundt teppet trenger de noen løse deler i nærheten. Suppler teppet med dyr og figurer. De trenger også noe som kan være trær, som de kan bygge huler og broer med.

 

Man kan bre teppet ut på golvet eller bordet og slippe lekelysten løs.

News


ArkivDesign by In Obscuro