22-11-2013

Kalender med fizz-, pang- og wow-garanti

Det er få ganger barna er mer oppmerksomme i samlingsstunden enn når vi finner fram fysikk- og kjemieksperimentene. Filosoferingen over hva vi tror skjer når… setter fantasien i sving. Vi kan lage hypoteser og kjenne spenningen i magen når vi ser hva som faktisk skjer. Så kommer undringen etterpå; Hvorfor ble det slik? Voksne har et viktig ansvar for å hjelpe barna å opprettholde sin nysgjerrighet rundt hvordan verden virker. Da er eksperimentene midt i blinken.

Alle barnehager har kalendere som teller ned dagene til jul. En liten seanse hver dag. Hva om årets kalender blir en med undring, kiling i mager og kanskje en liten eksplosjon? Et eksperiment hver dag vil gjøre ventetiden morsom og vekke forskeren i alle.

Denne kalenderen fungerer like godt med barna hjemme. (Derfor er det 24 eksperimenter)

Det er lurt å prøve eksperimentene hjemme på kjøkkenbordet først. Da unngår man å bomme foran en hel barnegruppe full av forventning. Skulle man ikke få til eksperimentet hjemme, kan det være lurt å hoppe til neste, eller finne et annet. Nettet er fullt av morsomme eksperiment. (Trykk her og bruk en av Thomas Wahl sine. f.eks)

For å skape ytterligere magi og forventning kan man legge tingene til dagens eksperiment i en liten koffert, en tryllehatt e.l. (Stilig å legge et batterilys, eller en lysslynge i bunnen for litt teatralsk effekt) Kanskje lederen av eksperimentet også skal bygge opp litt forventning ved å ta på seg labfrakk og briller?

Jeg gir ikke svarene her på hvorfor reaksjonene skjer som de gjør - litt for at det viktigste er selve filosoferingen rundt hvorfor ting skjer, men også for at det skal vekke forskeren i de voksne. For barnehagebarn er det ofte undringen som er det viktigste, framfor de rette svarene. Hvis dere likevel vil vite svaret kan man søke på nettet - i linkene som følger.

1) Appelsinsalutt
Vi starter ventetiden med en liten salutt. Tenn et lys, skrell en appelsin og filosofer over hva som skjer når vi bøyer det mellom fingrene og saften fra skallet spruter inn i flammen… Fyrverkeri!

Vernebriller kan også ligge i første kalenderpakke. (Hvis man vil)

(Denne dagen kan du også legge en isboks med vann og et brett med isbiter i fryseren – til bruk i seinere eksperiment. Kjøp også inn bakepulver, natron, konditorfarger, matfløte, eddik, matolje og syrenøytraliserende brusetablett - zantac eller nyco. Det meste annet som er nevnt i eksperimentene som følger er slikt man ofte har i huset fra før) 2) Kindereggsplosjon
Ta plastegget fra et kinderegg og hell litt vann blandet med litt eddik i den ene halvdelen. Gå ut! «Hva tror dere skjer når vi heller bakepulver i og lukker igjen?»  En teskje er nok, lukk egget, rist og kast det raskt opp i luften. PANG!

http://www.youtube.com/watch?v=SaQ3J_d2sPA

 3) Innendørs isbre
Forbered dere ved å legge en isboks (eller ballonger) med vann i fryseren. Legg gjerne noen plastdyr og rariteter i (Hurra om du finner en mammut i lekebutikken) Ta isen ut rett før samlingen og legg den i en bolle. Ha med deg en termos med kokvarmt vann. Hva tror barna skjer når vi heller vannet forsiktig over isen?  Blir det lyd? Hva dukker opp? Hva skjer når det varme vannet treffer den kalde isen. 

Fortell dem om den gangen isen lå over hele landet. Hvordan tror de det var å leve her da?

4)Magiske fingre, eller?
Visste barna at matpapir er magisk, eller er det du som har magiske fingre? Legg et mellomleggspapir i håndflaten og se, den krøller seg! Er det bare du som har magiske fingre, eller kan barna prøve? Hva skjer og hvorfor?

5) Fisemaling
Ved hjelp av bakepulver, natron og noen dråper silkemaling eller konditorfarge og eddik kan man få sprakende maling. Legg ut et fat med bakepulver og natron i bunnen, drypp over farger og la barna sprute eddik over med en spruteflaske. Hva skjer? Ta gjerne eksperimentet med ut og lage en lang, lang rekke med fisemaling bort over veien. Mange spruteflasker må til. Veldig moro!6) Den mystiske lyseslukkeren
Man kan slukke lys som en tryllekunstner. Tenn seks stearinlys. Ta tre teskjeer bakepulver i en kanne og hell over en en halv dl eddik. Vent til det slutter å bruse. Hell så luften over vesken forsiktig over lysene. gassen slukker lysene - nesten litt spøkelsesaktig.
Demonstrasjon finner du i denne linken

7) Sky i fangenskap
Ha kokende vann i en gjennomsiktig kanne (Halvfullt). Tenn en fyrstikk og hold den over vannflaten før du slipper den i vannet. Så tar du en pose med isbiter og legger den som et lokk over kannen. Hva skjer i luften mellom vannet og posen? Slipp så skyen fri… Hvor blir den av? Her er en link med demonstrasjon

 8) Hav i en flaske
Hell ca. 2 dl. babyolje i en flaske. Putt noen skjell, snegelehus, små stein, plastfisk eller annet i. Hell deretter i vann helt til toppen. Hva ser barna skje i flasken? Noen dråper med blå konditorfarge gir den rette fargen. Skru på korken. La barna velte og snu på flasken og studere innholdet. Hvis dere limer på korken kan barna bruke flasken i lek. 


9) Colavulkan
Gå ut med en flaske cola (Pepsimax virker best). Putt en Mentos eller tre ned i tuten og rygg tilbake! (fruktmentos virker best)

Se her for demonstrasjon. Litt mindre cola i flaskene vil gi dere litt tid til å gå i dekning.

10) Regnbuefløte
Ha er stor bolle på bordet, hell i matfløte så det dekker bunnen. Drypp i ulike konditorfarger (eller silkemaling). Deretter drypper dere litt såpe i. Jeg prøvde med oppvasksåpe og det funket bra. (Prøv gjerne ulike typer om det ikke virker) Vent, gisp og undre dere over fargespillet. Blir det ulik effekt i fløte og lettmelk, tro?

11) Vill popcorn
Ta ei gryte, hell i 4 ss olje i bunnen og sett på full varme (Ta med kokeplate til samling, eller ta barna med på kjøkkenet. Er dere i skogen så sett gryta på bålet) Hell i 1/2 dl popcorn og vent. la lokket stå på til dere hører det begynner å poppe. Ta av lokket og fryd dere over de ville popcornene.


12) Rosinene på oppdagelsesreise

Til dette eksperimentet må man ha rosiner (gjerne med små øyneman trykker fast) og farris, eller en annen form for kullsyrevann. Slipp rosinene i vannet og se...

For ekstra spenning kan man bake rosinene inn i en fortelling:

Det var en gang to rosiner som ikke ville bli bakt inn i lussekattene. De lå så trangt, så trangt i en eske med rosiner. Da hvisket den ene til den andre «Nå rømmer vi» Så gjorde de de. De ville mye heller ut og se verden og gå på tivoli eller badeland. De gledet seg så mye at de ikke klarte å stå stille. De hoppet bukk og plask…. Landet rett i et glass med sprudlende farris. Var de lei seg av den grunn. Neida… her ble det jo tivoli og badeland på en gang.

13) Varmluftballong
Sett en brødrister på golvet og varm den opp. (Kan evt prøve med en hårtørker. Hold en lett søplepose over og la varmen fylle den opp. Slipp og se den fly i været (Pass på at posen ikke kommer helt inntil varmekilden. Da smelter den!)
Her er et eksperiment som ligner

14) Flyter en appelsinbåt?
Skrell en appelsin og undersøk om båtene flyter i vann. Hva tror barna skjer om du putter en hel appelsin i vannet. Vil den flyte? Prøv ut og filosofer over hva de tror skjer. Har vi annet vi kan forsøke om det flyter eller synker?

15) Tryll med farger
Sett frem fem gjennomsiktige vaser med vann. Hell vann i tre av dem. Drypp  noen dråper med rød konditorfarge i en, gul i en og blå i en. (Man kan også bruke dråper av silkemalingsfarger, eller skylle helt vannløselig tusj i vannet) Hva skjer når vi blander gul og blå i en ny beholder, eller rød og gul i en annen? Kanskje kan man gjøre dette litt morsomt ved at barna først får høre om eller møte regnbens vaktmester Indigo, som reiser rundt i hele verden og lager regnbuer. Han er ekspert på å få til de fine fargene.

 

16) Trollets hjerte
Noen ganger kan en god fortelling gjøre barna enda mer nysgjerrige og engasjerte i eksperimentet. I denne linken finner du en skrøne med et eksperiment som garantert vil sette spor.Det du trenger for å forberede eksperimentet og fortellingen, er et hjerte frosset i is, en bolle  og en termos med varm kakao. Gjør et stopp i fortellingen der du vil trøste trollet og hell kakaoen i bollen mens barna ser på. Gjør et nytt stopp der du ser hva som fyker opp i luften og ta fram hjertet med is rundt. La dem kjenne og se. Spør barna om hva de tror skjedde da den havnet i kakaoen. Det kan dere jo finne ut. Hva tror barna skjer? Ta imot alle fantasifulle forslag. Ingenting er feil. Prøv og se... Snart kan du lirke isen av hjertet og la barna studere det på nytt. Hvor ble isen av? Så forteller du slutten der du puttet hjertet inn igjen i trollets munn.

17) Glittervulkan
Ha en flaske på bordet, Hell den halvfull med lunkent vann, hell i en sprut med oppvaskmiddel. Så kan vi farge blandingen. Man kan ha i konditorfarge og noen klyper med glitter. Hva skjer når man heller natron i tro? (Bruk trakt)  Rygg tilbake og vent….. Her er demonstrasjon av en vulkan uten glitter

18) Lavalampe
Hell matolje eller babyolje ¼ opp i en flaske. Fyll deretter på med vann og drypp litt konditorfarge (eller Silkemaling) i. Putt deretter opp i en syrenøytraliserende brusetablett og se hvordan oljen danser i vannet. For ekstra wow-effekt kan man skru av taklyset og sette en lommelykt inntil.

Her er en demonstrasjon

19) Den eksploderende matpakke
Ta en pose med ziplock. Ha i to teskjeer med Natron. Hva vil skje når vi heller i vann blandet med litt eddik? Hell i og dra igjen låsen. Rist og vent… (Husk å snu åpningen vekk fra barna) Demonstrasjon i linken her

20) Ubestemmelig gørr  
Putt avispapir på bordet, slik at du ikke søler utover. Ta potetmel (stivelse) i en bolle. Tilsett noen dråper (2- 3 dråper) konditorfarge. Tilsett vann sakte, og bland potetmel og vann med fingrene til melet er vått. Fortsett å tilsette vann til gørret føles som en væske når du rører sakte. Prøv deretter å slå litt borti med fingeren eller med en skje. Når det ikke spruter fra den, er den passe klar. Hvis gørret er for tørt, tilsett litt mer vann. Hvis den er for våt, tilsett litt mer stivelse.

Dette gørret oppfører seg rart. Når du slår på den med en skje eller raskt klemmer en håndfull av gørret, vil det stå stille (som noe fast).  Men, når du åpner hånden og lar gørret flyte sakte, vil det dryppe (som noe flytende). Prøv å lage en bolle ved å raskt rulle det i hånden. Så lar du bollen ligge i håndflaten. Hva skjer? I denne linken hos MammaTV finner du en demonstrasjon

21) Egg i flasken
Tror dere det går an å få et helt egg ned gjennom tuten på ei flaske? Ha med deg et kokt, skrelt egg, en glassflaske og tre fyrstikker. Tenn tre fyrstikker og putt i flasken. Legg så egget på tuten og vent til fyrstikkene slukker… Har det blitt varmt nok nedi der vil egget... nei, det kan jeg ikke avsløre. I denne linken er en demonstrasjon

22) Innendørs regnbue
Med et syltetøyglass, et lommespeil og en lommelykt kan du lage regnbue inne. Fyll vann i glasset, sett speilet i (litt på skrå) og lys på speilet fra utsiden av glasset. Slukk lyset og la strålen falle på en hvit vegg eller et hvitt ark. Blir det ikke regnbue, så lys litt høyere på speilet eller varier vinkelen. Her er en link med demonstrasjon23) Latmannsballong
Hell vann i en flaske, hell i litt natron og tre ballongen over tuten. Det er nesten som å trylle. http://www.youtube.com/watch?v=bh80COC0ljk

24) Kirkeklokkene ringer julen inn!
Klipp en tråd ca 1 meter lang. Knyt endene på tråden rundt fingeren til barnet/barna (festes slik at de ikke trenger å holde fast i snoren) På midten av snoren lager du en løkke som du  fester en enkel kleshenger av ståltråd i. Sving kleshengeren slik at det forsiktig dunker bort i et bordbein, en vegg eller en dør. Hvordan høres det ut? Du hører kanskje ikke så mye.

Hvis ikke du har kleshenger kan sølvtøy gi like fin effekt. To skjeer og en gaffel fra arvesølvet så ringer julen inn. (De må plasseres så de klinger inntil hverandre)

Putt snorendene så opp mot øret ( ikke putt fingrene i øret). Dunk nå kleshengeren forsiktig   bort i bordbeinet. Hva høres det ut som? Kirkeklokker? Man kan også forsøke med kleshengere av tre, eller bytte den med suppeøsen og andre ting fra kjøkkenet. 
Barnehagen kan selvsagt stokke om på eksperimentene slik at man får prøvd ut favorittene mens barna er i barnehagen. 

Det er synd det bare er 24 dager til jul. Husk at det går an å finne flere eksperimenter å more seg med utvover i romjula

 

 

News


ArkivDesign by In Obscuro