21-10-2013

Grand hotell humle

Vi har så lyst til å vise fram biehotellet vårt. Vi syns det ble så stilig og etter tre uker er det allerede bebodd. Det er en god følelse å vite at vi har sikret noen bestøvere et sikkert, lunt husvære for vinteren. Er dette enda en sprø ide fra Fantasifantastene? Neida... biehotell er en verdensomspennende ide som til sammen kan hjelpe en sterkt redusert biebestand.Bie og humlebestanden i Norge og over hele verden har gått drastisk ned de siste årene. Dette kan ha mange årsaker. Sprøytemidler får sin del av skylden, men også det faktum at vi mennesker dyrker få arter på store områder. Det er rett og slett færre blomster for biene å leve av og færre steder for dem å bygge bol. Vi trenger bier og humler til å bestøve slik at naturen vil beholde et vidt mangfold av blomstrende planter - blomster, bær og frukt. (Interessant foredrag om «biekrisen» av Marla Spivak kan finne her hos TED talks)Mange av bie og humleartene i Norge lever i solitære bol. Det vil si at de ikke lever sammen med mange andre. (Mange av disse artene stikker ikke, fordi de ikke har et sosialt bol de må forsvare) For å hjelpe disse artene å finne et lunt overvintringssted kan man lage et humle og biehotell til dem. Det liker barn å være med på. Det er morsomt, samtidig som de lærer naturvern og omsorg for livet rundt seg.

Et biehotell kan bestå av etasjer med hule strå, tørt gress, bark og annet løst naturmateriale. De kan stappes tett i tett inni en stabel med paller eller en trekasse.  (Her finner du bilder og eksempler fra ulike biehotell verden over)

Vårt biehotell ble laget i en kasert cd-hylle om vi fant på Fretex. Vi samlet pinner, ved og rabarbrablomstrør som vi kuttet opp i passe lange biter.Vi drillet også hull i vedkubbene slik at det ble mange lune hybler for insektene å krype inn i.

Vi stablet materialet gruppevis i høyden og det ble veldig stilig – nesten som en skulptur i hagen.Her styles det for visning - litt blomster vi vet de liker og litt sjokoladehonning for god lukt. Velkommen!

Tenk , nå har vi et leilighetskompleks i hagen – helt uten at vi behøvde sende ut nabovarsel og få byggetillatelse på forhånd.  Naturvern med barn på sitt beste - anbefales!

Mer inspirasjon?: http://nrksuper.no/super/newton/2011/08/26/vinterpalass-for-bier/

News


ArkivDesign by In Obscuro