14-10-2013
Bli med på sølekjøkkenbølgen!

Når barna er i sving med kopper og kar på lekekjøkkenet inne, kommer ofte det uunngåelige spørsmålet: «Kan vi få ha vann i koppene?» Barna trygler om å servere annet enn venteboller og luftsuppe. Noen ganger har de fått litt vann. Av og til får de havrefras i gryta også. Da får barna stjerner i øynene og leken får ny giv. Men etter kort tid blir det så mye søl at jeg vegrer meg fra å svare ja flere ganger.  

Hvis vi voksne tør slippe redselen for søl kan et lekekjøkken gi uante muligheter: Kjøkkenet kan være et sted der de får utforske konsistenser, blande og prosjektere. Lysten til å eksperimentere som en ekte forsker kan godt vekkes her. Det kan også bli et sted for estetisk skaperevne hvor en kan trylle fram lekre supper og kunstferdig pyntede kaker. Mange glir rett inn i rollelek når de har et lekekjøkken som inspirerer. Lekekjøkkenet kan være et eldorado for lekelyst og læring.

Men, det finnes råd: Flytt kjøkkenet ut! Ute er det vann, sand, jord, blader, bær og annet materiale som gir mer enn luft i grytene. Her kan barna blande, søle og kokkelere så mye de vil. Noen dager kan vi også hente bakepulver, varmt og kaldt vann, såpeskum og annet som umiddelbart lokker fram vitenskapelig utforskertrang.


Fra Stenbråttet barnehage - laget sammen med Fantasifantasten

Her er et annet laget for Veslebrunen Steinerbarnehage sammen med Bjørn Hestnes, Solveig Risvik og Kaja Brendeland:

Nattbord har perfekt størrelse for å lage komfyrer. de ble funnet på Finn.no og var helt gratis.

Bordplaten fra et gammelt bord ble til kjøkkenbenk,

Materialene til Veslebrunenes kjøkken fikk vi svært billig på Miljøhuset Gnisten i Nittedal


Ønsker du inspirasjon fra sølekjøkken kan man google bilder av "Mud kitchen" og se utgaver fra andre deler av verden. Her er noen blogger som viser sine kjøkken:


Pepper paints

 
Rhytm of the home
 


Let the children play


 Dette trenger du for å lage et sølekjøkken:
- Kopper, og kar - gjerne kasserte gryter og panner fra ekte kjøkken.
- Visper og øser
- Tilgang til vann. Lurt å lage kjøkkenet i nærheten av vannslange eller en dam. Hvis ikke kan man sette fram noen flasker eller kar med vann
- Kakeformer. Det kan være gamle springformer eller brødformer. Muffinsformer i silikon er supert (Billig på Sparkjøp)
- Kjøkkenmøblementet kan lages av det man måtte ha av gamle hyller, nattbord, eller stubber  

Her er sølekjøkkenet på Fugl føniks lekeplass:

Her har noen gamle møbler fått nytt liv med et par strøk utemaling. Bordet og hyllene er skrudd fast i veggen for å unngå at de blir flyttet rundt (Det er en åpen lekeplass med mange lekende gjester)En plastbrikke ble en superfin duk.Kopper, kakeformer og gryter har vi funnet på loft og innerst i egne skap. På Fretex fant vi en fin kaffekanne.Ingredienser er lett å finne i naturen

Denne delen av lekeplassen er nå i bruk hver dag. En interessant observasjon er at jeg ser langt flere gutter i sving her enn da kjøkkenet stod inne. Det kokkeleres og søles av hjertens lyst. Det er klart vi må ta en runde her og spyle av sand og jord, rydde og gjøre det fristende igjen med jevne mellomrom, men det er det verdt!

Når barn leker med sølekjøkken kan jeg love at de ikke blir like visningsklare som på bildet. Her blandes det vann og sand. Aktiviteten er stor og det ser deretter ut. Det er meningen! Se bare her:

Legg merke til at det grønne gresset er borte, malingen flasser litt av og det ser ikke like delikat ut lenger. Det er helt greit. Noen blir dog litt motløse av slikt og tenker "Hvorfor gidde lage noe slikt? Barna ødlegger det bare" Jeg håper man likevel ser at det er verdt strevet. Leken blir aldri praktisk, ren og pen. Vi må heller tenke at barna ikke ødelegger med vilje, de er inspirerte - i så stor grad at de leker til slutt kjøkkenet sønder og sammen. Møblene i et slikt kjøkken varer ikke i evig tid, men man har skapt et varig lekeminne inne barna. Det er mye viktigere.

Er det en farsott jeg skulle ønske satte fart i barnehagene, så er det denne. Jeg har mange barn med meg på barrikadene når vi roper "Ja, til sølekjøkkenrevolusjon!"

News


ArkivDesign by In Obscuro