29-09-2013

Språklek med mysterieboks

Det er et mål og en oppgave for alle barnehager å gjøre barna rike… på ord. Et rikt språk er fullt av rare, krøllete, sprettende, myke og fargerike ord til å samle på og leke med.

Med en mysterieboks kan vi finne og leke med ord på en morsom måte. Den kan lages av en eske som barna ikke kan se inn i, men hendene får plass. Barna kan stikke hendene inn i to hull og kjenne hva som er der inne. Mysterieboksen er super å hente fram til samlingsstunden. For oss har den også lokket fram latter, gode samtaler og lek ved bordet.Vi kan bruke boksen ved å gjemme ting og be barna finne – den største fisken, den glatte steinen, den mykeste bamsen og så videre. Vi kan også la barna beskrive hva de kjenner og holde hemmelig hva de tror det er.  Kanskje andre klarer å gjette bare ved å høre på beskrivelsen? På den måten oppdager barna adjektivene – de beskrivende ordene som er en viktig del av et fargerikt språk.

Vi kan dessuten øve på antall, rom og form: «Hvor mange klinkekuler klarer du å finne der inne?» Kjenner de sirkler, firkanter og trekanter? Finner de den lette fjæren og den tunge steinen?

Mysterieboksen kan også skjule begreper fra ulike temaområder. Vi kan putte inni ting og spørre om barna kan kjenne og gjette hva som gjemmer seg der inne.  Her kan det være ting til temaarbeid – for eksempel skjell, stein, tørket tang og fisker til «livet i havet», men det kan også være ting fra hverdagen - som dukkemøbler, eller leker, grønnsaker og bestikk. Hvis man virkelig vil lokke fram litt kiling i magen har Eebee noen ideer her. (Lenke!)Den kan også brukes til en form for «Kims lek». Først klarer vi gjette alle tingene, så tar vi vekk noen, kjenner igjen og gjetter hva som er tatt vekk.

 

Vår boks er laget av en enkel pappeske. Den er åpen i den ene enden slik at vi som ikke kjenner kan se hva som skjer. I den andre enden er det skåret to hull. For å gjøre den ekstra flott kan man male eller dekke den med stoff slik vi gjorde.

Husk endelig å snu boksen av og til. Barna fniser og morer seg når vi snur boksen og de voksne skal kjenne og løse deres oppgaver. Særlig morsomt hvis vi gjetter i vilden sky en stund før vi løser gåtene.

News


ArkivDesign by In Obscuro