06-08-2013
Ideer til bilkroken


En god bilkrok er obligatorisk i barnehagen. Der finner man ofte et bilteppe og en kasse med biler i ulike størrelser og utforminger. Når vi skal fornye den, kjøper vi kanskje en garasje og enda flere biler. Da glemmer vi noe viktig: Når barn kommer inn i lekekroken tenker de alltid: "Hva kan jeg gjøre og skape med det jeg finner her? " Det er begrenset hva man kan skape med en kasse med biler og ferdige produkter som definerer hvordan man skal leke med det. Noen ender til og med opp med å kaste bilene omkring når de går tom for andre ideer.Alle rom må ha et vidt spekter av muligheter til å skape og prosjektere. Å skape og prosjektere er lekens innerste drivkraft. Det må vi aldri glemme. Bilkroken må derfor også få løse deler og materialer som åpner for muligheter framfor å begrense dem. Det må være materialer som lokker barna til å lage sine egne veier, fantasifulle garasjer, broer og parkeringsplasser.Bilene i seg selv er ikke så spennende i lengden. Barna må ha materialer de kan skape fortellinger rundt dem med. En ensom traktor blir ikke en del av et større prosjekt før den har dyr å frakte, høyballer å flytte på og jorder å pløye.Sammen med fantasifantastiske barn har jeg forsket på noen gode ideer til spennende bilkroker. Her er noen av dem:


Tunneller av papprør
De har mye rart på Biltema, blant annet store papprør i ulike størrelser. De kan bli unike tunneller. (De har slike rør i alle byggevareforetninger) Rørene kan brukes som de er, men man kan også sage dem i ulike størrelser og male dem. Barna kan dekorere og utforme dem akkurat slik de vil...prikkete, glitrende eller fjærkledde - tunneller verden aldri før har sett maken til. 

 

Det er også en god ide å male noen tunneller med tavlemaling (Har de også på Biltema) Da kan barna tegne på dem med kritt og de blir "nye" for hver gang.

I en av papptunnellene våre teipet vi lys i taket (Led-lys på batteri) Det ble en vakker, liten Lærdalstunnell som raskt ble populær.
Veier av planker
Den enkleste ideen til å lage kompliserte veisystemer er planker, planker og planker.... lange, korte, breie og smale. Foreldre har alltid noen plankestumper liggende, så de kan hjelpe med å supplere samlingen. (Bare pass på at det ikke er impregnert materiale) Plankene kan bli bakker som bilene kan suse nedover, broer og settes sammen til lange strekker. Vi synes veiene ble ekstra spennende med litt tavlemaling. Da kunne barna tegne midtsreker, løvetann og sølepytter på dem.


Teip!
En ide jeg har snappet fra nettet, er å la barna boltre seg med teip. De kan man lage veier av. På biltema fant vi elektrikerteip i mange farger og orange maskeringsteip. Det ble overraskende stilig. Barna syntes det var kjempegøy og holdt på med dem lenge. Med litt hjelp ble det et kjempesystem med veier på kryss og tvers.

 


Tepper og teppefliser
En ide er å samle matter og tepper som kan bli til jorder, enger og parker mellom alle veiene. Man kan få tak i baderomsmatter som kan brukes. Dessuten har alle teppebutikker et restelager av firkantade teppefliser som de gjerne vil bli kvitt.

Bildet over er fra Ølensjøen barnehage

Naturmaterialer
Jeg mener alle lekerom bør ha naturmaterialer tilgjengelig. Kurver med steiner, kongler og pinner kan brukes her også.


Pinnene er her blitt et plankegjerde, et bål og en lavvo til bonden.

Her skal det feires bursdag og kaken lages av pinner...


Alle bilene er invitert. Det er tydelig at materialene inviterer og inspirerer til nye fortellinger:
Skillevegger og bilder
Barn lar seg inspirere av bilder. Ta dere en tur på Ikea, Living eller andre møbelkjedebutikker og se etter bilder med trafikkmotiv på. De kan brukes til inspirasjon på veggen, eller skrus sammen med hengsler og bli lette skillevegger.En annen flott ide som krever barnas kreativitet, er å male en husrekke i papp. Her kan det bli bolighus og politistasjon, skole og bensinstasjon med uttrekkbar pumpe. Noen hus kan ha vinduer eller dører som lar seg åpne og lukke - nesten som lukene på en julekalender. Husene kan plasseres tett i tett, helt nede ved golvlistene hele veien rundt i bilkroken. Da kan husene brukes som en del av leken med bilene.


Plass til rolleleken også!
Bilkroken kan også inspirere til rollelek. En knaggrekke med uniformsluer og jakker kan inspirere. En kasse med stoppskilt, blinkelys, billetter og doktorutstyr kan få fantasien i gang. Her kan det bli både bussturer, togfart og sykebil-action.

Her har en skohylle og rattrekk fra Biltema satt i gang en interessant biltur...

Nei, nå er bilkroken blitt så spennende at jeg ikke vil være fotograf mer. Det er lenge siden denne kroken har virkelig engasjert med som voksen, men nå kjenner jeg det kribler. På tide å gå inn for landing blant barn, biler og tunneller...

(...Og til dere som mener jenter ikke trives i bilkroken... studèr bildene en gang til!)

Flere bilder kan du finne blant Fantasifantastens album på facebook.

News


ArkivDesign by In Obscuro