17-06-2013

Lag og lek med silke!Ingenting flagrer like flott som lange sjal av lekesilke når vi løper nedover bakken. Det er som om man virkelig får luft under vingene. Lette luftige stoffer i flotte farger kan brukes til alt - bare spør barna. Man kan lage fine modellmiljø til lekefigurene - et blått silkesjal blir en vakker elv som møter en grønn bakke som hestene kan gresse på.Man kan knyte dem om halsen og være superhelt med flagrende kappe eller kongelige på vei til ball.Man kan gjemme seg under dem, lage hytter, eller bare studere hvor flotte de er når man beveger dem. I Steiner- og Waldorftradisjonen hevder noen til og med at lek med silker roer nervesystemet. Jeg tviler ikke. Silkene gir barna en virkelig sanseopplevelse som inspirerer dem.

Vi har et godt lager med slike silker. Jeg har tidligere fått tak i dem i butikk og på nettet. Eventyrbarna.no og Vidunderbarn.no er en av mange nettbutikker som fører slike silker. Man kan også kjøpe dem via Etsy. De var ganske dyre i innkjøp. Derfor har jeg stort sett brukt dem i voksenstyrt aktivitet - som fargerikt innslag i dans, som dekorasjon til levendegjøring av fortellinger eller dramaopplegg. Men barna liker disse silkene så godt at vi like gjerne gjorde et forsøk på å farge dem selv. Slik fikk vi nok tørkler til å supplere med i lekehyllen. Farging og tørking av silken var dessuten en prosess som ble både morsom og vakker.

Slik gikk det til: 

Det eneste vi trengte var gjennomsiktige plastposer, silke og silkemaling.Kunstsilke kan man få kjøpt i hobbybutikken og ekte silke har de i stoffbutikk. (Kan også bestilles over nett. F. eks Panduro for kunstsilke og Rainbow textil for ekte silke) Silkemalingen har jeg også kjøpt i hobbybutikk (creative company). Alternativ farge kan være quick-color fra panduro.

Vi klippet opp silkene i passe størrelser og la dem i hver sine plastposer. Deretter helte vi noen dråper med farge i posene. Denne gangen ønsket vi oss ensfargede sjal og helte bare en farge i hver pose. Så gned og vred vi slik at hele silken etter hvert fikk farge:

Snart lå det fargede sjal i ni poser i gresset, men hvordan i all verden skulle vi tørke dem? Tørkesnora mi er for kort til alle de sjalene. Dessuten ville de nok sette farge på snoren som ville smitte av på andre klær som skulle henges til tørk seinere. Da tok vi like godt med oss en hyssing, noen klesklyper og sjalene ut i skogen. Vi strakk ut hyssingen mellom trærne og lot dem tørke i vinden:Vakkert når lys, skygge og vind spiller på lag med silketørklene:

Litt fargelære fulgte med i prosessen...Silken tørket raskt. Leken var i gang så snart vi kunne ta i den...

 Etter noen timers lek bar det hjem med kurven full av lekesilker og planer om hva vi kunne bruke dem til. For at fargen skal sitte og vare lenge må sjalene strykes. Da kan de også vaskes.

Vi var skjønt enige: For et fantasifantastisk leketøy! De definerer ikke hvordan man skal leke med dem. Mulighetene de gir er derfor like uendelig som barnas egen fantasi.

For flere bilder kan du gå inn på et av fantasifantastens album på facebook.

News


ArkivDesign by In Obscuro