19-04-2013

Bukkene Bruse


Det er ett eventyr som blir fortalt tre ganger oftere enn andre i norske barnehager. Det er Bukkene Bruse (vedal.net) Hva er det med disse bukkene som gjør at eventyret nærmest ansees som pensum i barnehagen?

Det er et kraftfullt eventyr med akkurat nok dramatikk til at det kiler i magen. Det har gjentakende elementer som gjør det lett for en forteller å huske slik at det kan formidles med øyekontakt. Når vi gjør det, ser vi barna følger med og vi kan forme dramatikken etter deres reaksjon.

Det er noe evig aktuelt med små helter som overvinner store farer ved å være lure, modige og sterke sammen. Barna identifiserer seg med bukkene og opplever at «det skumle», det vi frykter og opplever som uovervinnelig likevel kan bekjempes.

Her er noen alternative ideer til de som vil gjøre dette eventyret sammen med barna.


Eventyrsansing

De barna som er under to år liker godt å få ha noen samlinger for seg selv. Da kan vi samle dem rundt en kurv med spennende ting som kan assosieres med eventyret.  Barna får komme opp og forsyne seg av innholdet, utforske og selv manøvrere. Vi voksne kan la barna ta initiativ. Vi setter ord på tingene og det vi opplever med dem. Når vi ser interessen for tingene dabbe av, rydder vi sammen og avslutter. Denne kurven kan vi ta fram flere ganger. Barna får smake, kjenne og få erfaring med ordene i eventyrene før vi faktisk forteller eller dramatiserer hele eventyret sammen med dem. (mer om eventyrsansing finner du her)Bukker og troll i alle former og fasonger, laminerte bilder av setre, enger og gress, men også tørt høy og friske grønnsaker. Iskaldt vann i fossen er det også. Kanskje kunne man supplert med lyder fra rennende bekker og regnstaver og enda større elementer man kan bygge broer med?Titteskap


Titteskapet er vakkert virkemiddel som kan vekke interesse for eventyret. Det er en form for monter med modellutgaver av viktige scener i fortellingen. Med et glass foran og gjerne lys i taket blir de et visuelt skue, som et vindu inn i eventyret.  Den kan stå på bordet eller henge på veggen slik at barna kan kikke inn og samtale om innholdet. Med en slik oppdager noen ordene bukk, bro, troll og seter før man forteller eventyret. Man kan kjøpe ferdige titteskap, eller bruke en kubbelyslykt som monter.

Her er det du trenger for å lage et Bukkene Bruse titteskap:Et umalt titteskap fra Panduro (søk på titteskap), bukker i tre størrelser, ei bru (Min er kjøpt i dyrebutikken - akvariepynt), litt kunstig grønt og småstein, maling, dotit-lys fra Clas Olsson, maling og limpistol-lim. Trollet valgte jeg å nålefilte. Det var nok å lage hodet og skuldrene. (Mer om nålefilting her)

 

Noen andre av fantasifantastens titteskap finner du under fantasifantastens album på facebook)

Vær i eventyret

Barna liker ekstra godt når eventyret nærmer seg lekens form og vi er i det med hele oss. Her er en fortelling fra en levende samlingsstund hentet fra boka "Fortell med meg! - levende språkmiljø for de yngste":

En formiddag ville vi være i eventyret om Bukkene bruse. Vi samlet barna i sirkel på golvet og sang Bukkene-bruse-sangen. Så fikk alle et lite hvitt bukkeskjegg malt på haken. Forundringen var stor da en av de voksne trakk fram et trau fullt av tørt høy. Hun ville vi skulle spise det! Nølende var det noen som forsøkte, men vi konkluderte raskt. «Nei, æsj. Det tørre greiene der kan vi da ikke spise» Vi må til seters (Kjøkkenet)! Det bar ut i gangen. Midt i veien var det plassert en benk og under der; avdelingens kosebamse med trolleparykk. Etter litt tramping og stanging kom vi vel over. På kjøkkenet satt vi oss i sirkel på golvet og her var det godsaker på gang: Avocado, salat, kruspersille, agurk – alt i skjønn, grønn forening. Mmm. Alt ble luktet og smakt på. Dette var bedre enn tørt høy. Klart vi nå forstod hvor viktig det var for bukkene å komme seg over broen.
Voks med bukkene

Etterhvert som barna blir eldre er det viktig at vi gir dem andre eventyr også, slik at de ikke får bukkene helt opp i halsen. Hvis vi likevel vil jobbe med det må det følge med utfordringer som passer for eldre barn. 

Eldre barn som har hørt dette eventyret noen ganger liker godt å få høre det i nye utgaver. De fleste har vel oppdaget boka "Bukkene Bruse på badeland" av Bjørn Rørvik. Den anbefales på det sterkeste. Andre liker vitsen med de tre colaflaskene som skulle over brua, men møter en brusopptrekker. Bare kom du, sier store bukken  - for jeg har skrukork!

Gå gjerne inn på youtube med barna og se alle de morsomme animasjonene man kan finne der. Kanskje kan dere også lage deres egen animasjonsfilm eller dukkefilm med hjemmelagde figurer? For å få latterdørene på vidt gap kan dere høre og se filmen av de brekende geitene som har herjet på nettet en stund.

Dere kan også google bilder og se andre som har dramatisert, tegnet og illustrert eventyret - inspirerende!

Sangen om bukkene Bruse finner dere her


Bygg en bro!

Store barn ville nok også like å bygge broer. Studer bilder av verdens broer, finn materialer og bank, mekk og skru noen eksemplarer verden aldri har sett maken til. Da kan du stange alt som heter grå hverdag langt ned i fossen.


News


ArkivDesign by In Obscuro