11-03-2013
Vi leker ikke butikk!


Lek er alvor for barna. Jeg slutter aldri å forundre meg over den dype konsentrasjon og innlevelse enkelte barn har når de går i rolle. Med innbitt mine og synlig alvor er de i lek. Da trenger de at vi voksne trår varsomt selv om de er aldri så søte og rare.

Makaroni, melk og bakepulver står side om side på hylla. Her er det orden i sakene. Varene er sortert og står ryddig og tilgjengelig for alle kunder som måtte ta veien hit. I denne butikken har de til og med ferske søle- og bærkaker fra den lokale bakeren. De koster bare tre kongler og et blad.

Daniel leker butikksjef for femte dagen på rad. Han er av kremmerslekt. Det synes. Han rydder i hyllene og når salget går tregt tar han seg en runde og roper «Ferske kaker – kom og kjøp. Bare 30 kroner!» Han har mange som jobber for seg. Flere bakere kommer til. Snart har han også ansatt både pølsemakere og øvrig butikkpersonell. Det er et yrende liv både foran og bak disken.

Jeg setter meg på huk. Forsyner meg med en kake og en melk.

- Hva koster dette? Spør jeg.

- Sytti kroner svarer Daniel

- Hvor mange kongler blir det? spør jeg litt usikker på hvordan han regner med denne valutaen.

Daniel sukker, synlig oppgitt over min uvitenhet og mangelfulle innlevelse.

- Her har vi bare ekte penger, sier han og peker på en haug med kongler og blader på disken. - Har du ikke nok, så tar vi kvedrittkort, fortsetter han løsningsorientert.

- Jeg visste ikke at kredittkort var med i leken. Det var lurt! sier jeg så anerkjennende jeg kan mens jeg forsøker å svelge en solid latterkule (og tenker at dette kvedrittkortet må jeg fortelle de andre voksne om på pauserommet)

Min lette innstilling til hans lek bryr han tydelig. Han svarer korrigerende:

- Vi leker ikke butikk!

Hans treffende kommentar var absolutt berettiget. Det var hans måte å be om respekt for alvoret han la inn i leken.  Han var butikksjef i tidenens flotteste, virkelige butikk. Så det så! 

 

Når en liten Batman kommer susende gjennom gangen og vi får lyst til å gripe tak, klappe han litt på hodet og si han er dagens skjønneste superhelt, da skal vi la være. Han er ute i viktig oppdrag og leker ikke butikk!! Vi skal møte barnet på den opplevelsen han/hun har der og da. Batman fanger skurker og redder verden fra ondskap. Man klapper bare ikke Batman på hodet - om han er aldri så søt og rar! 


News


ArkivDesign by In Obscuro