11-02-2013

Kjenn, lukt og smak på et eventyr


I forbinnelse med kurset "Den magiske samlingsstunden" har mange kommet opp til meg med et forsiktig spørsmål i pausen... "Hva kan vi finne på i samlingsstunder med våre aller yngste?" 

Vi vil så gjerne gi de yngste felleskapsopplevelser slik som de eldste får. Kanskje prøver vi oss fram med samlingsstunder laget etter en oppskrift fra storbarns-avdeling. Det ender ofte med at ettåringene blir plassert i tripp-trapp-stol og vi sitter igjen med en følelse av at de er for små for slikt. 

Men man kan absolutt lage magiske samlinger med de yngste - så lenge vi tar utgangspunkt i det de yngste kan - og en av de tingene de er eksperter på er å høste sanseerfaringer.

"Eventyrsansing" er en metode som gir barn og voksne stjerner i øynene. Da samler vi 3-6 ettåringer til lekestund rundt en kurv. I kurven har vi samlet alt vi kan assosiere med et eventyr. Barna kommer inn i rommet til musikk og setter seg på matter eller puter på golvet. Så kan de komme fram, ta opp tingene, leke med dem, smake på, lukte på og sanse med hele seg. Vi voksne lar barna ta initiativ, men vi kan sette ord på noe av det som skjer og leke sammen med dem. Kanskje passer det at vi synger en sang eller leker litt av eventyrene ved hjelp av tingene.

Det er en god ide å velge ut få eventyr man vi jobbe med. Tre holder i lange baner. Da rekker man å la inntrykkene synke inn.

Her er tre eksempler:

Bjørnen som ble stubbrumpeteller:Her kan vi lokke med snøballer, isbiter, snøglitter, fiskestang, fisk, en lang og en kort bjørnehale, bjørner og rever i ulike utgaver. I tillegg kan vi legge ved andre elementer som alltid er populært - store og små stoffstykker, bokser til å ta ting inn og ut av, baller, kopper og skjeer. 

Hvis vi ønsker ekstra teatral effekt i rommet kan vi skru at det vanlige taklyset.

Dette eventyret er uimotståelig - for katter også, ser det ut til:"Den fisken reven har der ser god ut..."Josefine, da!

For å finne eventyret og andre måter å utforske det kan du gå inn her.

TommelitenHer titter Tommeliten opp fra grøtbollen til prinsessen. Han gleder seg til barna kommer...Vi løfter vekk grøten og finner mye å henge fingrene i.Selve eventyret kan du finne ved å scrolle deg nederst på folkeeventyrene her hos fantasifantastenBukkene BruseI en aviskurv med hank har vi samlet troll og bukker i alle mulige utgaver. Kurven kan i seg selv brukes i formidlingen der hanken blir broen. I tillegg har vi en stilig, liten bro (pynt til akvarier kjøpt i dyrebutikk) og en foss med et troll i. På hver side har vi et fat med tørt høy og et med grønne godsaker slik av vi virkelig kan smake for å forstå hvor viktig det var for de bukkene å komme over brua.Velkommen til samling...Med eventyrsansing blir de yngste kjent med eventyret lenge før vi forteller det med mange ord. Samlinger rundt disse kurvene kan vi ha i inntil et halvt år, før de er klare for å høre det fortalt på andre måter. 

Vet du hvor rart en trollehale lukter, hva det faktisk smaker av gråstein, eller hvor kaldt vannet er under fossen? La barna vise deg! 

Mer om metoden kan du lese om i boka "Fortell med meg!- levende språkmiljø for de yngste"

Vil du på kurs og bli kjent med denne metoden - og mange andre ideer? Meld deg på her

News


ArkivDesign by In Obscuro