27-01-2013

Topp med tepper!


Da jeg vokste opp var vegg-til-veggtepper en selvsagt del i rom der en ønsket å skape en lun atmosfære. I dag finnes nesten ikke slike tepper. Det skal vi kanskje være glade for nå vet vi hvor mye støv og uhumskheter som kan gjemme seg der.

I barnehagene skal golvene være frie for støv og lette å vaske, men har vi blitt så redde for smuss at vi har gått litt langt den andre veien? Nå er det slik at alle flater helst skal kunne desifiseres. Tepper har ikke hatt noen plass hos oss på mange år. Kun bilteppet har til nød fått ligge.

Men barn tar inn verden og lærer med alle sansene. Innslagene av myke materialer er derfor viktig for dem. Kanskje kan du selv huske hvordan bestemors fløyelstapet kilte i hånden, eller hvordan skinnfellen på golvet var å hvile hodet på? Mange minner fra barndommen husker vi med huden. Golvtepper, store stoffstykker eller ullpledd kan derfor invitere, inspirere og samle barn til lek. 

* På et teppe kan en fly til fremmede land, møte løver, spise dadler og reise hjem til  norske skoger, fjell og landskap.* Et golvteppe kan skape en lun flekk på et kaldt golv...

...eller være en dørmatte som ønker velkommen inn i leken. * Vi kan bruke dem til å gjøre kjedelige flater visuelt spennende og inviterendeog skape rom i rommet...


 
* Med et teppe på golvet går barn inn for landing.

* De kan skape ro i et urolig rom og definere grenser for leken

* Med tepper og pledd kan vi bygge hytter og huler for hemmelige møter...* Kanskje kan golvteppene være øyer i et stormende hav eller frihavn når "haien kommer". De er perfekte til å leke"ikke tråkk på golvet" og lage hinderløyper.* Vi liker å sitte på runde matter i samlingsstunden.

* Av Maria på tre år lærte jeg dessuten at med et flosset teppe fra Ikea kan vi plukke blomster på enga og slippe ut sauene så de kan spise seg gode og mette. 

Tepper kan ristes, støvsuges og renses. Vi tåler vel litt smuss når vi vet barna kan ha slik en glede og nytte av dem?


News


ArkivDesign by In Obscuro