27-01-2013

Eventyrskogene på Ulriken


Høyt oppe mot Ulrikens topp ligger Montana barnehage. De har verdens fineste utsikt og et nærmiljø mange ville misunne dem. De har bekker og far, skog og stier i umiddelbar nærhet. Barna trives ute. Det gjør de voksne også. Men de tilbringer også tid inne.

Rommene så ut som i de fleste barnehager. De hadde duplo, dukker, dinosaurer og biltepper. Likevel fortalte de voksne at leken ikke fløt like godt inne. Barna vandret, fant ikke riktig roen til å leke. Mange barn i samme rom og mye lyd gjorde ikke hverdagen lettere.Jeg så at rommene var store og åpne. Barna lekte mye tumlelek med kroppen, men det var lite late-som-lek i form av rollelek eller lek med figurer. Bygging og prosjektering som varte over tid var det heller ikke så mye av. 

Noe måtte gjøres og jeg fikk lov til å slippe til med mine ideer og erfaringer med å skape eventyrskoger inne. Jeg spurte: Hva om vi tok noen av elementene fra naturen inn? Ville det endre leken i rommene og inspirere barna til å finne en annen ro? Barnehagen var villige til å prøve og se om det kunne endre noe. Naturen er "Den orginale playstation" - komplett med alt det barna trenger for lek og eventyr. Hva trengte vi for å gjenskape noe av det samme inne?

1) Løse deler 

For at tankene skal få hjelp til å hoppe inn og ut av lekens verden trenger barna løse deler - det vil si ting de kan skape med og selv definere hvordan de vil bruke. I naturen finner de pinner, steiner, kongler, gress og blader. Når vi tenker tilbake til barndommens lek, er det ofte slike deler vi husker kunne holde oss aktivisert lenge. 

Derfor gjorde vi et forsøk med å plassere løse deler fra naturen i hyllene:
2) Ekte vare 

Det barna finner i naturen gir sansene noe å jobbe med. Det inspirerer. Barn i dag er omgitt av plast, men jeg har sett at ting av tre, stein, metall, glass kan gi ny giv i leken

Derfor forsøkte vi å samle naturmaterialer og ting som skulle gi varierte sanseopplevleser.  Plastfatene ble erstattet med boller av tre. I tillegg ble det innslag av metall, ull, silke, skinn, bomull og sanselig variasjon.

3) Rom og territorier

I naturen er det godt med plass og barna finner lett områder som hjelper dem å komme på ideer og holde på et tema over tid. Ei mosetue blir prinsessens slott og under ei gran med store skjørt kan de lage hytte.

Barn trenger at rommene også gir ideer til lek, hjelper dem å late som og holde på fiksjonen. De trenger varierte underlag, muligheter til å lage hytter og krypinn - akkurat som i naturen.

Barnehagen var preget av glatte flater og åpent golv. Det gav barna lite visuell hjelp til å definere sitt område for lek. Barndomsforsker Jan Kampmann uttrykte at "Barn er territoriale" og jeg har erfart det samme. Vi la derfor tepper på golvene, brukte hyller å skjerme med, hengte opp gardiner og lagde lave skillevegger av lerrettsbilder. Det gjorde det lettere for barna å lage sine grenser. Da ble opplevelsen av rommene noe helt annet.

Her er et av rommene i første etasje før endringen: Etter:


Her er bilder et av et åpent lekerom oppe - før og etter:Nå var naturen flyttet inn i Montana barnehage, men ville endringene virkelig gjøre en forskjell for barna. Vel, se og bedøm selv...De løse delene kom raskt i bruk. Jeg så skjell, silkeblomster og steiner bli brukt som alt fra penger til salt og pepper, muffins, grøt og mat
Kostymer og klær gjorde det enda lettere å tre inn i skogens magiske lekeverden. Her dukket det raskt opp feer, dinosaurer, rever, bjørner og medlemmer av skogens kongefamilie.En sofa i eventyrskogene gjorde at de voksne var villigere til å sette seg ned. Når voksne sitter i ro blir det ro over leken også. Fra en trygg base kan vi støtte, hjelpe, gi innspill og leke med. 

En ettermiddag fikk jeg mulighet til å sitte i ro og bare være blant barna i eventyrskogene. Jeg var litt spent: Hadde endringene noe å bety for barna? Med stor glede så jeg det: De lekte med innlevelse og ny inspirasjon. Det var ingen tvil. Jeg så små fortellinger som ble knyttet i hverandre, lange forløp og barn i konsentrert lek. De bygget hytter, solgte brød i butikken (En vedkubbe!) spiste grøt, foret imaginære katter og speidet etter branner å slukke.

 

Fantastisk!

Ute i skogen har barna det godt. Ved å la seg inspirere av den kan man få det godt inne også.

Flere tanker om gode lekerom kan du finne her

Tusen takk til Montana barnehage for et jeg fikk lov å prøve ut naturens eventyrlige muligheter inne og ta bilder underveis.

News


ArkivDesign by In Obscuro